Ashburn +36,1 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 23 Bir 2024
Ashburn +36,1 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 23 Bir 2024

Jei dirbi darže, turi jausti palaimą, o ne vargą

2023/09/25


Gražina Lazdinienė, su vyru Miroslavu ir visa šeima Adutiškyje (Švenčionių r.) beveik 40 metų puoselėjanti sodybą ir daržą, su augalais mielai bendrauja ne vien todėl, kad gyvenimą skyrė biologijos ir chemijos mokytojos darbui. Jos teigimu, daržininkavimas teikia didelį džiaugsmą, kai net nuovargis malonus, antraip šios veiklos nė neverta pradėti.

Atgaiva po darbo mokykloje

„Beveik keturis dešimtmečius dirbau nelengvą biologijos ir chemijos mokytojos darbą, todėl laikas, praleistas darže, sode ar gėlyne buvo ir yra ne tik malonumas, atgaiva sielai, bet kartu ir poilsis po varginančio ir įtampos kupino darbo mokykloje, – pasakojo G. Lazdinienė. – Prisimenu ir tuos metus, kai mokykloje buvo mokomieji daržai, juose su mokiniais augindavome įvairias daržoves, vaistažoles, gėles, mokėmės augalus prižiūrėti, atpažinti, apibūdinti. Labai gaila, kad vėliau daržininkystės pamokų neliko. O juk biologija yra toks dalykas, kurį mokytis lengviau ir įdomiau per patyrimą ir praktiką.“

Gražina Lazdinienė kasmet ieško ir atranda vertingų daržovių veislių.

Darbas darže taip ir liko pašnekovės viso gyvenimo pomėgiu. Beveik prieš 40 metų kartu su šeima įsikūrė nedideliame pasienio miestelyje Adutiškyje. Sodyba pamažu gražėjo, vaikai augo, padėjo puoselėti aplinką ir prižiūrėti daržą. Dabar jie jau suaugę, dukra Simona dirba gydytoja užsienyje, o sūnus Justas dar ir šiandien padeda tėvams auginti sveiką ir ekologišką derlių.

Veislių paieškos ir atradimai

Daržovių daigus G. Lazdinienė sėja ir užsiaugina namuose ant palangių. Ji sukaupusi nemažą kolekciją pomidorų veislių, auginamų dviejuose nešildomuose šiltnamiuose. Kasmet derliumi džiugina apie 80 skirtingų veislių pomidorų. Veisliniai pomidorai – atradimas, kuris žavi skonių, spalvų, formų įvairove.

„Auginu ne tik mūsų šeimos mėgstamas pomidorų veisles, bet ir domiuosi naujovėmis, – apie ypač vertinamas daržoves kalba G. Lazdinienė. – Šviežius pomidorus ragaujame nuo birželio pradžios, nes ankstyvam derliui kelias veisles sėju jau pirmomis vasario dienomis. Auginu šias ankstyvas veisles: ‘Aurora Blue’, ‘Betalux’, ‘Beautiful Dreamer’, ‘Feuerwerk’, ‘Mama Cassanelli’, ‘Maglia Rosa’ ir kt. Visas likusias veisles sėju kovo pradžioje. Šį sezoną savo derlingumu ir puikiu skoniu sužavėjo ‘Azure Giant‘, ‘Coeur de Boeuf Bicolore‘, ‘Čiudo Zemli Rozovoje‘, ‘Vater Rein’, ‘Bary’s Crazy Cherry’ ir kitos veislės.“

pomidorai
Derlingieji pomidorai ‘Čiudo Ziemli Rozovyje’.

G. Lazdinienė daržo neįsivaizduoja be saldžiųjų ir aitriųjų paprikų, baklažanų, agurkų, moliūgų, burokėlių, morkų, ridikų, pupelių, dumplūnių, kopūstų ir kitų lapinių daržovių.

Pusiau karčios paprikos ‘Draky H’, aitriosios ‘Bishop's Crown’ gražiai auga daržo lysvėse be jokių priedangų. Aitriosios paprikos ‘Baranij Rog’, ‘Oranževoje Čiudo’ išsitenka ir vazonuose, o prasidėjus šalnoms puošia virtuvės palangę, puikiai tinka patiekalams skaninti. Iš saldžiųjų paprikų pašnekovė labai vertina veisles storomis, mėsingomis sienelėmis ‘Lesia’, ‘Ožarovska’, ‘Vezuvio’, ‘Marconi Red’, ‘Dulce Italiano‘, ‘Fatima’ ir kt.

paprikos
Saldžiosios paprikos ‘Macroni Red’ stebina dydžiu.

Šį sezoną derliumi lūkesčius pranoko baklažanai, mėgstama visos šeimos daržovė. Ant palangės G. Lazdinienė užsiaugino dvidešimt ‘Kazimir H’ veislės baklažanų daigų. Pavasarį jie augo po priedanga iš plėvelės, o vėliau – daržo lysvėje be jokių priedangų. Derlius užaugo įspūdingas, dalį teko konservuoti žiemai.

Paprikas G. Lazdinienė marinuoja, naudoja troškiniams. Pomidorus konservuoja savose sultyse, džiovina arba šaldo.

Pomidorai savo sultyse

Pašnekovė pasidalijo pomidorų savose sultyse receptu.

Trintuvu sumalame pomidorus. Litriniu stiklainiu pamatuojame, kiek sulčių turime. Jas užverdame, litrui sulčių įberiame po šaukštą druskos ir cukraus. Į stiklainį dedame kelias supjaustytas skilteles česnako, 2–3 krapų skėčius, kelis kvepiančiųjų pipirų grūdelius. Paskui sudedame kietesnius pomidorus, prieš tai juos subadę adata, kad mažiau trūkinėtų. Užpilame karštomis sultimis ir kaitiname 15 min. Pomidorų odeles galima ir nulupti. Labai skanūs ir pomidorai, ir sultys. Maždaug iš 6 litrų sulčių išeina 14 litrinių stiklainių pomidorų. Jeigu pritrūksta sulčių, galima jas skiesti vandeniu.

Natūralaus daržo šalininkė

G. Lazdinienė – natūralaus daržo ir sodo šalininkė, todėl stengiasi nenaudoti pesticidų, kurie daugeliui metų užterštų dirvą ir auginamas daržoves.

„Sintetinių trąšų naudoju labai minimaliai, tik tada, kai augalas per lapus ar vaisius parodo, kad jam trūksta kalio, kalcio, fosforo ar boro, – atkreipia dėmesį pašnekovė. – Tarkim, matau, kad vaisiaus viršūnėlė juoduoja, vadinasi, jam trūksta kalcio. O jeigu vaisiai noksta netolygiai, ruduoja lapų pakraščiai ar lapai sukasi į viršų, tuomet augalui stinga kalio. Kaip žmogui kartais tenka vartoti įvairius papildus, taip ir augalui reikalingos įvairios mineralinės medžiagos.“

baklažanai
Gražiai užderėjo baklažanai ‘Kazimir H’.

Kadangi sintetinės trąšos labai brangios, G. Lazdinienė daržoves daugiausia tręšia laistydama raugintu karvės mėšlu, dirvą pagerina perpuvusiu mėšlu, pasigamintu kompostu, pelenais. Pelenuose gausu kalio ir kalcio, juos pašnekovė vadina daržo auksu, todėl kaupia per žiemą ir naudoja beveik visiems augalams tręšti.

Ir kaipgi be sėjomainos, kuri padeda išvengti ligų? Šiltnamiai, pagaminti iš metalinio kampuočio, aptraukti armuota plėvele, kiekvienais metais perstumiami vis į kitą vietą. Juose auginamus pomidorus svarbu gerai vėdinti, todėl praėjus pavasario šalnoms ir iki pat vėlyvo rudens jie kiaurą parą būna atidaryti.

Ligų plitimą sumažina šiltnamių ir daržo lysvių mulčiavimas. Kelis kartus per vasarą daržo žemė, vaismedžių pomedžiai mulčiuojami šviežiai nupjauta vejos žole. Be to, mulčas sulaiko drėgmę, mažiau auga piktžolės, dirva pasipildo maisto medžiagomis.

„Kol pomidorai auga, žydi, mezga vaisius, juos brandina, labai svarbūs lapai, nes juose, vykstant fotosintezei, pasigamina organinės maisto medžiagos, – pabrėžia G. Lazdinienė. – Todėl iki liepos pabaigos lapų nešalinu, iškarpau tik pažastinius ūglius. Daržininkai dažnai daro didžiulę klaidą, pašalindami beveik visus pomidorų lapus, be kurių augalas negali užauginti skanių, sveikų ir didelių vaisių. Skaudu žiūrėti į tokį nukankintą ir sužalotą augalą be lapų.“

Įdomu buvo pasiteirauti, kokį ateities daržininką įsivaizduoja biologijos ir chemijos mokytoja? „Daržininkas buvo ir bus žmogus, kuris myli žemę, jos darbus, rūpinasi ir tausoja gyvąją aplinką, yra atsakingas už ją, supranta, kad daržas yra gyva ekosistema. Tai žmogus, kuris triūsdamas, lankstydamasis darže visuomet jaučia palaimą ir džiaugsmą, o ne vargą.“

 

Gražinos LAZDINIENĖS nuotraukos

Titulinėje nuotr. – Saldūs ir puošnūs vyšniniai pomidoriukai ‘Bary’s Crazy Cherry’.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis