Rugpjūčio 7 d., gavus oficialų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) sprendimą dėl nustatyto geriamojo vandens kokybės rodiklių viršijimo, UAB „Joniškio vandenys“ pradėjo vykdyti visus jam pavestus įpareigojimus. Pasak savivaldybės pranešimų, buvo laikinai apribotas geriamojo vandens tiekimas iš vieno Joniškyje esančio vandens bokšto, o tiekiamas vanduo gali būti naudojamas tik buitinėms reikmėms. Gyventojai ir įstaigos raginami gėrimui, maisto ruošimui, dantų valymui ir burnos skalavimui paraginti vartoti tik virintą vandenį. Maisto tvarkymo subjektai turi užtikrinti, kad maisto ruošimui būtų naudojamas tik virintas vanduo. AB „Joniškio vandenys“ atlieka vandentiekio tinklų dezinfekavimo, plovimo ir kitas technines priemones.
Gyventojai ir verslo subjektai informuojami SMS žinutėmis bei tiesioginiais skambučiais apie esamą situaciją ir rekomendacijas dėl saugaus vandens naudojimo. Be to, patikinta, jog esant būtinybei bus užtikrinamas alternatyvus geriamojo vandens tiekimas, pavyzdžiui, naudojant vandens cisternas ar vandenį iš kitų šaltinių.
Savivaldybės socialinių tinklų paskyroje paskelbtame vaizdo įraše vicemerė Indrė Stalnionienė pakomentavo situaciją. Pasak jos, geriamojo vandens patikros atliekamos ne rečiau kaip kartą per ketvirtį. Toks planinis patikrinimas paskutinį kartą buvo atliktas birželį. Rugpjūčio mėnesį atlikus geriamojo vandens neplaninį patikrinimą buvo rasta biologinės kilmės mikroorganizmų – žarninių enterokokų, žarnyno lazdelių bei koliforminių bakterijų. Pirmadienį bus atliktas pakartotinis vandens tyrimas. Pasak vicemerės, tuomet bus sprendžiama, kaip kompensuoti patirtas išlaidas.
Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) paaiškina, kad žarniniai enterokokai – tai bakterijos, natūraliai gyvenančios žmogaus (ir gyvūnų) žarnyne. Dažniausiai pasitaikančios rūšys yra Enterococcus faecalis ir Enterococcus faecium. Paprastai žmogui jos nekenksmingos, tačiau susilpnėjus imunitetui, po ilgalaikio antibiotikų vartojimo, esant chirurginėms ar invazinėms procedūroms, jos gali sukelti infekcijas (šlapimo takų, pilvo organų infekcijas, širdies vožtuvų uždegimą, žaizdų infekcijas, sepsį (kraujo užkrėtimą).
Dauguma E. coli yra nekenksmingos, tai sveiko žarnyno trakto dalis. Jos padeda virškinti maistą, gaminti vitaminus ir apsaugoti nuo kenksmingų mikrobų. Tačiau kai kurios E. coli gali sukelti viduriavimą, šlapimo takų infekcijas, plaučių uždegimą, sepsį ir kitas ligas. Ešerichijos atsparios aplinkoje, mėnesiais išsilaiko dirvoje, vandenyje, fekalijose. Atsparios išdžiūvimui. Gali daugintis maisto produktuose, ypač nepasterizuotame piene. Virimo temperatūroje ar veikiamos dezinfekcinėms priemonėms greitai žūsta.
Žarniniai enterokokai ir žarnyno lazdelės geriamajame vandenyje gali sukelti pavojų gyventojų sveikatai, ypač vaikams, senjorams ar žmonėms, kurių nusilpusi imuninė sistema.
Sužinojus, kad vanduo užterštas žarniniais enterokokais ir žarnyno lazdelėmis E. coli, visuomenės sveikatos specialistai rekomenduoja gėrimui ar maisto ruošai naudoti tik virintą vandenį. Tik saugų, virintą arba fasuotą, vandenį paratiama naudoti vaikų, kūdikių, senjorų bei nusilpusį imunitetą turinčių asmenų priežiūrai. Maudytis galima, tačiau reikia stengtis, kad vandens nepatektų į burną. Taip pat svarbu kruopščiai laikytis rankų higienos – prieš valgį ar pasinaudojus tualetu, rankas plauti tik virintu vandeniu arba nusivalyti drėgnomis servetėlėmis, nesant galimybei, naudoti rankų dezinfekcijai skirtą skystį. Įstaigoms ir organizacijoms rekomenduojama prie vandens čiaupų pakabinti skelbimą, kad nevirinto vandens gerti negalima. Patartina skelbime taip pat nurodyti, jog vartoti galima tik virintą arba fasuotą vandenį.
ŪP portalo informacija