Columbus -4,0 °C Debesuota
Sekmadienis, 22 Grd 2024
Columbus -4,0 °C Debesuota
Sekmadienis, 22 Grd 2024

Ką atskleidžia maisto produktų sudėties stebėsena

2024/08/15


Higienos institutas (HI) parengė 2023 m. savivaldybių visuomenės sveikatos biurų pateiktų duomenų apie maisto reformulavimą (maisto sudėties keitimą) ataskaitą. Ši ataskaita parengta remiantis iš savivaldybių visuomenės sveikatos biurų (SVSB), stebinčių savo savivaldybės teritorijoje veikiančių įmonių gaminamų maisto produktų sudėtį, gauta medžiaga.

iš viso 2023 m. buvo stebimi 1374 maisto produktai (44 produktais mažiau nei 2022 m.). 924 maisto produktų sudėtis nepakito, 66 – sudėtis pagerėjo, 45 – sudėtis pablogėjo, dar 192 – neatitinka nustatytų stebėjimo kriterijų ar nerasti prekybos vietose, ar pakeisti gaminio pavadinimai, 147 – nauji maisto produktai įtraukti į stebėseną.

Palyginus dvejų pastarųjų metų duomenis, matyti, kad maisto produktų, kurių sudėtis nepakito, padaugėjo; mažėjo pablogėjusios sudėties maisto produktų (dėl padidinto sočiųjų riebalų rūgščių, cukrų ar druskos kiekio); taip pat mažėjo ir pagerėjusios sudėties maisto produktų (dėl sumažinto sočiųjų riebalų rūgščių, cukrų ar druskos kiekio).

maisto produktų sudėtis
Maisto produktų sudėties stebėsenos pokyčiai (proc.) 2022–2023 m.

Siekiant šalyje įgyvendinti maisto produktų sudėties gerinimo skatinimo tikslus, SVSB stebi savo savivaldybės teritorijoje veikiančių įmonių gaminamų maisto produktų sudėtį, vadovaudamiesi Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2020 m. spalio 22 d. įsakymu Nr. V-2330 „Dėl Sveikos mitybos ir sveikatinamojo fizinio aktyvumo skatinimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ ir remdamiesi HI parengta metodine-informacine medžiaga.

SVSB turi bent kartą per metus peržiūrėti savo savivaldybės teritorijoje veikiančių įmonių gaminamus maisto produktus (stebimi tik tie produktai, kuriuose sočiųjų riebalų kiekis yra > 5 g/100 g, cukrų > 5 g/100 g, druskos > 1,5 g/ 100 g) ir duomenis apie maisto produktų sudėtyje esančius sočiųjų riebalų, cukrų, druskos, skaidulinių medžiagų kiekius ir energinę vertę palyginti / papildyti su praėjusių metų duomenimis.

Pasaulio sveikatos organizacija ir Europos Komisija ragina Europos Sąjungos valstybes nares imtis visuomenę sveikai maitintis skatinančių priemonių, siekiant mažinti lėtinių neinfekcinių ligų ir jų rizikos veiksnių paplitimą. Skatinama ieškoti būdų, užtikrinančių didesnę sveikatai palankesnių maisto produktų pasiūlą, ir rekomenduojama rinkai tiekiamuose maisto produktuose mažinti druskos, sočiųjų riebalų, cukrų kiekius.

Lietuvoje atliktų gyventojų faktinės mitybos tyrimų duomenimis, gyventojai vartoja per daug būtent sočiųjų riebalų, paprastųjų angliavandenių, druskos ir per mažai – maistinių skaidulinių medžiagų. Šalies gyventojų mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų – vienas didžiausių Europos Sąjungoje.

Gyventojų mitybos tendencijos yra panašios ir kitose Europos Sąjungos šalyse, todėl Europos Komisija ragina valstybes nares stebėti maisto produktų sudėtį ir bendradarbiaujant su maisto produktų gamintojais skatinti produktų sudėties gerinimą [ES Tarybos išvados dėl mitybos ir fizinio aktyvumo (2014/C 213/01); ES Tarybos išvados dėl maisto produktų gerinimo (2016/C 269/04)].

HI ataskaitoje daroma išvada, kad, apibendrinus stebimų maisto produktų sudėties sočiųjų riebalų, cukrų, druskos, skaidulinių medžiagų kiekių pokyčius 2022-2023 m., maisto produktų sudėties pokyčiai yra labai nežymūs arba jų iš viso nėra, tačiau galima džiaugtis, kad Lietuvoje stebimų maisto produktų sudėtis nors ir nekinta, tačiau palyginti ir neblogėja.

 

HI informacija

Dalintis