„Ligol“ yra lenkiška obuolių veislė, sukurta 1972 m. Skierniewicuose, sukryžminus „Golden Delicious“ ir „Linda“ veisles.
Veislė labai populiari Lenkijoje. Tai tęsiasi nuo 1990-ųjų, kai pirmenybė buvo teikiama dideliems vaisiams. Šiais laikais dėl besikeičiančių tendencijų jo populiarumas kiek sumažėjo, rašo pap.pl.
Vaisiai dvispalviai, ryškiai raudona ir žalsva odele. Mažesni ir ne tokie spalvingi vaisiai gali būti laikomi mažiau patraukliais. Tai didelis, kietas obuolys, turintis specifinį skonį – saldų su ryškiu rūgščiu poskoniu.
Šiais laikais dideli obuoliai daugiausia patenka į perdirbimo pramonę. „Ligol“ naudojamas sultims gaminti, kurias mėgsta vartotojai, ieškantys mažiau saldžių gėrimų.
„Ligol“ veislės obuoliai, nors ir neeksportuojami į Vakarus, išlieka itin svarbūs Lenkijos sodininkystei. Unikalus tyrimas, atliktas vykdant kampaniją „Vienas obuolys per dieną“, rodo, kad kas ketvirtas obuolių mėgėjas teikia pirmenybę „Ligol“ (25 proc.).
Tyrimo metu buvo lenkų teirautasi, kokias obuolių veisles jie renkasi? Apklaustieji dažniau nei „Ligol“ mini tik „Lobo“ (38 proc.), „Szampion“ (30 proc.), o „Jonagold“ susilaukė tiek pat simpatijų (25 proc.). Įdomu ir tai, jog tik 5 proc. apklaustųjų atsakė, kad nežino nė vienos populiarios obuolių veislės. Be to, paaiškėjo, jog 9 iš 10 lenkų reguliariai valgo obuolius.
„Respondentai paminėjo labai skirtingas veisles, kurias norėtų vartoti, atsižvelgiant į sezonus, kada jos yra prieinamos. Dažniausiai minėta „Lobo“ yra rudeninė, o ne žieminė, vadinasi, šiuo laikotarpiu – rudenį ir žiemos pradžioje – skaniausia. Tai taip pat viena iš seniausiai Lenkijoje auginamų veislių, todėl jos pripažinimas yra didelis. Tačiau seniausią sąrašo veislę „Golden Delicios“ nurodė tik 8 proc. apklaustųjų. Dažniausiai obuolių mėgėjai pageidautų amerikietiškų („Cortland“, „Jonagold“, „Golden“ ir „Idared“) bei čekiškų („Rubin“, „Szampion“ ir „Topaz“). Taip pat buvo nurodytos lenkiškos veislės, tokios kaip „Alwa“ ir „Ligol“. Tam tikrų obuolių veislių mada praeina. Klientų skoniai ir poreikiai keičiasi“, – aiškina dr. Aleksandra Lakomiak, vaisių augintoja iš Žemutinės Silezijos, Vroclavo ekonomikos universiteto mokslinio tyrimo ir mokymo darbuotoja.
Tyrimą užsakiusi Žemaūgių sodų plėtros draugija klasifikavo obuolių veisles pagal vartotojų amžiaus grupes, lytį, netgi pagal socialinę padėtį. Rezultatai įdomūs.
„Lobo“ buvo lyderis kiekvienoje amžiaus grupėje. Šiai veislei pirmenybę teikia moterys ir žmonės, kurie savo finansinę padėtį apibūdinakaip vidutinę – „gyvename taupiai“. Sodininkų teigimu, sultingi ir aromatingi intensyviai raudonos spalvos obuoliai puikiai tinka valgyti žalius ir perdirbti. „Lobo“ taip pat žinomas dėl savo atsparumo prastoms oro sąlygoms.
„Sazampion“ veislei pirmenybę teikia žmonės, kurie savo finansinę padėtį apibūdina kaip „pinigų užtenka tik būtiniesiems poreikiams tenkinti“ (40 proc.). Saldžiarūgščiai traškios konsistencijos obuoliai populiarūs Lenkijoje dėl savo universalumo.
„Jonagold“ ypač mėgsta labiau pasiturintys žmonės – „užtenka pinigų viskam“. Puikiai subalansuoti obuoliai, derinantys saldumą su lengva rūgštele, puikiai tinka tiek valgyti žalius, tiek kepti.
„Ligol“ yra labiau pasiturinčių žmonių mėgstamas variantas – „pinigų užtenka viskam“ ir moterų (28 proc. prieš 22 proc.). „Ligol“ vertinamas dėl ankstyvo ir gausaus derliaus, geros vaisių kokybės ir ilgo laikymo laikotarpio bei lengvo medžių tvarkymo sode. Tinka komerciniam ir mėgėjiškam sodinimui.
Kitas vietas užėmė „Gala“ (22 proc.), „Antonowka“ (20 proc.) ir „Cortland“ (15 proc.).
„Gala“ yra moterų mėgstama veislė (25 prieš 19 proc.). Saldūs ir traškūs patrauklios raudonos spalvos obuoliai, puikiai tinkantys valgyti žalius.
Antaninius („Antonowką“) labiau renkasi vyrai (21 proc. prieš 19 proc. moterų). Taip pat žmonės, silpniau apsirūpinę finansiškai – „pinigų užtenka tik būtiniesiems poreikiams tenkinti“. Sena veislė. Išskirtinio skonio rūgštūs obuoliai, puikiai tinka konservams, ypač sultims ir uogienėms.
Kas septintas lenkas (15 proc.) norėtų paragauti „Cortland“ obuolių. Dažniau mėgstama veislė tarp vyresnių (40+) vartotojų.
Pasak gydytojų ir dietologų, turėtume suvalgyti vieną obuolį per dieną, o ne vieną per savaitę.
Dietologų rekomendacijos turėtų būti papildoma paskata reguliariai vartoti obuolius. Kiekviena veislė turi unikalų skonį, tekstūrą ir aromatą. Geras veislių prieinamumas ir išmanymas reiškia, kad kiekvienas gali rasti kažką sau, pritaikydamas savo pasirinkimą pagal asmeninius pageidavimus.
Medikai teigia, kad žmonės, kurie reguliariai valgo obuolius, turi didesnę galimybę gyventi ilgiau. Obuoliai mažina širdies ligų, diabeto ir nutukimo riziką. Ne be reikalo egzistuoja patarlė: „Obuolys per dieną pakeičia gydytoją“.
Pavyzdžiui, per 10 metų trukusį tyrimą Jangdzės ligoninės Jinzhou mieste, šiaurės rytų Kinijoje, gydytojai išanalizavo daugiau nei 2000 vidutinio amžiaus žmonių, kovojančių su hipertenzija, sveikatą. Tyrimai parodė, kad suvalgius vos tris ar keturis obuolius per savaitę sumažėja ankstyvos mirties rizika. Palyginti su obuolių nevalgančiais žmonėmis, rizika sumažėja net 39 proc.
Išsamūs šių tyrimų rezultatai buvo paskelbti moksliniame žurnale „Frontiers in Nutrition“.
Apsauginis obuolių poveikis neapsiriboja širdies ir kraujagyslių sistema bei kraujospūdžio reguliavimu. Obuoliai skatina medžiagų apykaitą ir palaiko žarnyno mikroflorą. Štai ir dabar Lenkijos vaisių augintojų reklamuojama veislė „Ligol“ yra žemo glikemijos indekso veislė. Mažai cukraus, daug skaidulų – idealus pasirinkimas žmonėms, turintiems medžiagų apykaitos sutrikimų.
Parengė Ričardas Čekutis