Kaunas +24,0 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 2 Rgp 2025
Kaunas +24,0 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 2 Rgp 2025
Dalia Latožienė
Dalia Latožienė prie moliūginių dekoracijų.

Asta RAICEVIČIENĖ
ŪP korespondentė 

Kai gamtoje daugiausia oranžinės spalvos

2024/11/06


Ruduo yra toks metas, kai aplink viskas nusidažo oranžine spalva ne tik nuo medžių lapų, bet ir nuo moliūgų. Tačiau ne vien grožėtis jais galima. Tinklaraštininkė Dalia Latožienė siūlo iš jų pasigaminti netradicinių patiekalų – saldainių, desertų, troškinių, sriubų, kepsnelių ar net persikų skonio želė.

„Ūkininko patarėjo“ pašnekovė prisipažįsta, kad jai labiausiai patinka auginti dekoratyvinius moliūgus. „Jie auginami dėl grožio, nes nėra valgomi, bet ilgai išsilaiko namuose kaip puošmena. Kai užauga daug maistui skirtų moliūgų, tenka pasukti galvą, kaip juos sunaudoti. Štai paskutinis mano gaminys iš moliūgų – saldainiai, arba džiovintos cukatos, vėliau tampančios kalėdinėmis dovanėlėmis“, – teigia moteris.

Moliūgų saldainiai (cukatos)

moliugu cukatos

Reikės:  2,5 kg moliūgo (nulupto); 0,5 kg cukraus; 2 apelsinų; 1 citrinos.

Gaminimas: Moliūgą nulupame, išimame sėklas, supjaustome 8 mm plokštelėmis. Nuo apelsinų ir citrinų nutarkuojame žievelę ir išspaudžiame sultis. Užpilame cukrumi ir laikome per naktį. Nupilame susidariusį sirupą ir truputį paverdame, nepamirštame pamaišyti. Sudedame moliūgų gabaliukus ir paverdame 3–5 min. ant silpnos ugnies. Išgriebiame moliūgą, nuvarviname. Dedame į džiovyklę ir džioviname, kol išdžius.

Persikų skonio moliūgų želė

moliugu zele

Reikės: 1,5 kg moliūgų (pjaustytų); 500 g cukraus (galima dėti mažiau);  1 pak. vanilinio cukraus; 2 a. š. citrinos rūgšties; 1 l vandens; 3 pak. persikų skonio želė.

Gaminimas: 1 l vandens užvirti su citrinos rūgštele, atvėsinti ir užpilti ant gabaliukais pjaustytų moliūgų. Palikti per naktį šaltai. Po to moliūgus išimti, o į skystį supilti cukrų, vanilinį cukrų ir užvirinti. Į verdantį sirupą suberti moliūgus ir pavirti 10 min. (aš juos paviriau ilgiau, apie 20 min., nes man jie atrodė dar per kieti). Išjungus viryklę, suberti želė ir išmaišyti, kad ištirptų. Supilstyti į sterilizuotus stiklainius ir uždaryti. Laikyti žiemai galima rūsyje ar vėsesnėje patalpoje!

Desertas iš moliūgo

desertas is moliugo

Reikės: 500 g moliūgo; 100 g cukraus; 1 citrinos sulčių; 30 g želatinos (galima truputį daugiau, kad desertas būtų tvirtesnis); 200 ml vandens; 30 g medaus arba sirupo (aš naudojau karamelės skonio); 1 a. š. vanilinio cukraus.

Gaminimas: Nuluptą moliūgą supjaustyti kubeliais ir pavirti, kol truputį suminkštės, tada nukošti. Moliūgo gabaliukus sutrinti su cukrumi, vaniliniu cukrumi, sirupu, citrinos sultimis. Ištirpinti želatiną vandenyje ir, pašildžius mikrobangų krosnelėje, supilti į moliūgo masę, dar kartą sutrinti. Supilstyti į formas ir pastatyti šaltai. Paskui supjaustyti kubeliais ir skanauti kaip želė saldainius.

Troškintas moliūgas su grietine

troskintas moliugas grietineje

Reikės: 500 g moliūgo; 180 g liesos grietinės; 20 ml vandens; 2 v. š. aliejaus; 3 skiltelių česnako;  0,5 a. š. paprikos miltelių; žiupsnelio druskos, pipirų; smulkiai supjaustytų žalumynų.

Gaminimas: Moliūgo žievę nupjaustyti, moliūgą supjaustyti kubeliais. Apkepinti gerai įkaitintame aliejuje iš visų pusių apie 5 min. Tuomet dėti grietinę, pagardinti druska, pipirais, paprikos milteliais, sutrintu česnaku.

Papildomai galima įdėti ir daugiau įvairių prieskonių. Troškinti dar apie 10 min. Galiausiai įpilti šlakelį vandens ir patroškinti, kol moliūgai suminkštės. Apibarstyti žalumynais. Troškintą moliūgą galima patiekti kaip garnyrą prie mėsos, žuvies ar paukštienos patiekalų. Skanu ir su bulvėmis.

Vištienos kepsneliai su moliūgu

vistienos kepsneliai

Reikės: 400 g vištienos filė; 100 g moliūgo; 2 v. š. graikiško jogurto; 2 v. š. miltų; 1 skiltelės česnako; 1 svogūno; druskos, pipirų.

Gaminimas: Moliūgą sutarkuoti, vištieną smulkiai supjaustyti. Vištieną, svogūnus, česnaką, moliūgą ir graikišką jogurtą išmaišyti. Formuoti norimo dydžio kepsnelius. Kepti aliejuje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

Tokius kepsnelius galima dar ir patroškinti, apkepti orkaitėje su tarkuotu sūriu, patiekti su įvairiais padažais, garnyru, daržovėmis.

 

Dalios LATOŽIENĖS nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2025/08/02

Skandalas ES – tai tik politiškai motyvuotas skundas?

Š. m. sausio pabaigoje Austrijos laikraštis „Bauern Zeitung“ paskelbė skandalingą žinią, kad Europos Sąjungos (ES) klimato politikos komisaras ir „žaliojo kurso tėvas“ Fransas Timmermansas skyrė ES finansavimą...
2025/08/02

Iš Ukrainos grįžusi ketvirtoji Lietuvos medikų grupė stažavosi prie pat fronto linijos

Dviejų savaičių stažuotę Ukrainoje baigė ir į Lietuvą grįžo ketvirtoji Lietuvos medikų grupė – trys traumatologai ir anesteziologė iš Kauno klinikų. Ši neeilinė misija leido Lietuvos specialistams įgyti patirties dirbant su Ukr...
2025/08/02

Gyvūnų gerovė Lietuvoje: kas už ką atsakingas

Pastaruoju metu viešojoje erdvėje vis dažniau pasigirsta istorijų apie netinkamą elgesį su gyvūnais ar bešeimininkių gyvūnų problemas. Šios ir panašios situacijos rodo, kad daugelis gyventojų vis dar nežino, kas Lietuvo...
2025/08/02

Bado šmėkla Gazoje: žemės ūkis beveik sunaikintas

Remiantis naujais Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) bei Palydovų centro (UNOSAT) vertinimais, mažiau nei penki procentai Gazos Ruožo dirbamos žemės yra tinkama dirbti.
2025/08/02

Afrikinis kiaulių maras: pastebėjus bet kokius kiaulių sveikatos pokyčius svarbu nedelsti

Lietuvos ūkininkų ūkiuose jau nustatyti trys afrikinio kiaulių maro (AKM) atvejai.  Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) ragina visus kiaulių laikytojus griežtai laikytis biosaugos reikalavimų, o pastebėjus neįprastus gyvūno elge...
2025/08/02

„Iki“ vadovė N. Kvietkauskaitė: puoselėti žmonių stiprybes apsimoka labiau nei taisyti trūkumus

Kai organizacijoje dirba tūkstančiai žmonių, o kiekvienas į darbą atsineša savo principus, požiūrį bei unikalų charakterį, rasti bendrą visus vienijančią kalbą tampa tikru iššūkiu. Prekybos tinklas „Iki“, užuot ban...
2025/08/02

Europinio žalvarnio populiacijos atkūrimas: 8 jaunikliai jau Lietuvoje

Iš Vengrijos Kiskunság nacionalinio parko į Lietuvos zoologijos sodą prieš kiek daugiau nei savaitę buvo atvežti 8 europinių žalvarnių jaunikliai. Tikimasi, kad jie padės atkurti vienos rečiausių mūsų šalies pauk&scaron...
2025/08/02

Kaip euro zonos ekonomikai sekasi atlaikyti tarifų spaudimą?

Neapibrėžtumas dėl tarifų ir prekybos su JAV perspektyvų gaubė euro zonos verslą nuo pat šių metų balandžio pradžios. Praėjus trims mėnesiams nuo žinių apie tarifų įvedimą, pravartu panagrinėti kaip euro zonos verslas atlaiko tarifų nerimą ...