Jau antras dešimtmetis nedideliame Aušros ir Manto Andrijauskų šeimos ūkyje auginamos įvairios daržovės ir obuoliai. Jauna šeima vos spėja suktis nesibaigiančių darbų sūkuryje, tačiau nesiskundžia. „Mėgstamas darbas nėra sunki našta, tai gyvenimo būdas“, – tikino ūkininkė.
Pasirinko ūkininkės kelią
Aušrai Andrijauskienei ūkininkavimas ne tik darbas, bet ir miela veikla.Aušra, gimusi ir užaugusi Kaune, į Pajiesio kaimą Kauno rajone atsikėlė ištekėjusi už Manto. Vyro tėvai ir seneliai ūkininkavo daugelį metų, tad ūkininkavimo pradžiamokslį jaunoji šeima išėjo artimųjų ūkyje, o netrukus ir pati pasuko vyresniųjų pramintu taku.
„Iš pradžių dar važinėjau į Kauną, kur dirbau administratore-apskaitininke, o vėliau, gimus sūnui, darbo mieste atsisakiau ir su vyru pasinėrėme į ūkininkavimą“, – „Ūkininko patarėjui“ pasakojo moteris.
A. ir M. Andrijauskai pradėjo ūkininkauti nedideliame 4 hektarų plote. Vieną hektarą užsodino sodu, o likusiame plote augino daržoves. Per 11 metų didėjo auginamų daržovių įvairovė, o kartu plėtėsi ir jų plotai. Šiandien ūkininkai daržoves augina beveik tris kartus didesniame sklype nei ūkininkavimo pradžioje. Tik sodo neplėtė, jis liko toks pat. Daugelį ūkio darbų Aušra nudirba su vyru, tik kai supuola jų daugiau, į pagalbą atskuba tėvai. Vis dėlto daržovėms sodinti, ravėti, derliui nuimti, obuoliams skinti artimųjų rankų pritrūksta, tad tenka samdyti darbininkus. „Ūkininkavimas – tokia veikla, kad kiekvieną darbą turi nudirbti savu laiku, kitaip prarasi ir derlių, ir pajamas“, – sakė ūkininkė. Anot A. Andrijauskienės, jei ūkininkavimas yra pragyvenimo šaltinis, be technikos sočiai iš jo gerti būtų sunkiai įmanoma misija. Technika labai padeda tausoti jėgas ir taupyti laiką. Todėl šeima pasinaudojo ES fondų parama ir už ją įsigijo beveik visą daržovėms auginti reikalingą techniką bei įrangą – traktorių, frezą, sėjamąją, sodinamąją ir kitus reikalingus padargus.
Sezoną pradeda anksti pavasarį
Daržovių daigai jau paruošti sodinti į laukus.Andrijauskų ūkyje daržovės dera nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens. Sezonas tradiciškai prasideda ankstyvosiomis daržovėmis – ridikėliais, špinatais, salotomis, burokėlių lapais, gražgarstėmis ir kitais žalumynais. Pirkėjams siūlomos keturių rūšių salotos – gūžinės, ąžuolalapės, sviestinės ir tradicinės garbanotosios, kad kiekvienas galėtų išsirinkti pagal savo skonį. Sezonui įsibėgėjant asortimentą papildo brokoliai, kalafiorai, agurkai, pomidorai, bulvės, morkos, burokėliai. Ūkininkai naudoja tik profesionalams skirtas daržovių sėklas. „Taip išvengiame rizikos, kad gali prastai sudygti, subrandinti nekokybišką ar prastą derlių. Nenorime dirbti dėl darbo. Tik vieninteles pomidorų veislės ‘Jaučio širdis’ sėklas metai po metų iš savų pomidorų pasiruošiame patys“, – pasakojo A. Andrijauskienė. Būtent šios nuo seno pirkėjų dėl puikių skonio savybių pamėgtos veislės pomidorams skirtas ir atskiras šiltnamis. Kitos auginamų pomidorų veislės taip pat atrinktos pagal pirkėjų įvertintas skonio savybes. Anot ūkininkės, iš pradžių žmonės renkasi akimis, o įvertina paragavę. Agurkus A. ir M. Andrijauskai augina ir šiltnamyje, ir atvirame grunte. Toks auginimas leidžia gerokai pailginti derėjimo laiką. „Lietuviai mėgsta šias daržoves. Agurkus jie valgo šviežius, raugia, marinuoja, žiemai gamina salotas. Didelė jų paklausa būna pavasario pabaigoje ir vasaros pradžioje, vidurvasarį kiek sumažėja, o rugpjūtį, kai ruošiamos atsargos žiemai, vėl išauga“, – pastebėjimais dalijosi ŪP pašnekovė. Kiek anksčiau šeima augino ir avietes, tačiau vėliau uogininkystės atsisakė. Viena iš pagrindinių priežasčių buvo trumpas aviečių realizavimo laikas.
Vartojimo įpročiai keičiasi
Šeima augina senas, pirkėjų pamėgtas pomidorų veisles. Pirkėjams šeimos ūkis siūlo kelių rūšių salotų.Visas užaugintas daržo gėrybes A. ir M. Andrijauskai parduoda Kauno ūkininkų turgelyje prie Žalgirio arenos. Per daugiau nei dešimt metų prekybos daržovėmis A. Andrijauskienė sakė pastebėjusi, kaip keičiasi pirkėjų įpročiai.
„Dabar žmonės galvoja, ką valgo. Pirkėjai ieško gero produkto. Anksčiau daugelis apsiribodavo pomidorais ir agurkais, o dabar ieško daržovių įvairovės, nors ir atsargiai, bet nori išbandyti naujus skonius“, – teigė ūkininkė. Anot moters, turgus yra ta vieta, kur galima geriausiai pajausti ir suprasti vartotojų poreikius. Atsižvelgdama į juos, ūkininkė planuoja kitų metų daržovių pasiūlą, nusprendžia, kokį jų kiekį auginti kitais metais.
Nors pirkėjai dažniausiai perka jiems pažįstamas daržoves, ūkininkai kasmet pasiūlo ir naujovių. Vienos pasiteisina, kitos – ne. „Prie naujų daržovių neretai pirkėjus reikia pripratinti. Tarkime, dažnam klientui tekdavo pasakoti apie kininius bastučius ir siūlyti jų pargauti. Iš pradžių pirkdavo tik mėgstantieji naujoves, o paskui pamažu ir konservatyvesni pirkėjai. Bastučių ateidavo pirkti ir antrą, ir trečią kartą“, – apie valgytojų įpročius pasakojo A. Andrijauskienė.
Nieko keisti nenorėtų
Abu sutuoktiniai įsitikinę, kad iš tokio dydžio daržovių ūkio pragyventi galima, tačiau dirbti reikia daug. „Mes valandų neskaičiuojame, tai nėra darbas nuo aštuntos iki penktos valandos. Tai darbas septynias dienas per savaitę“, – sakė moteris. Sutuoktiniai nesiskundžia. „Mums su vyru ūkininkavimas jau seniai tapo gyvenimo būdu, gyvenimo dalimi, be kurios negalėtume įsivaizduoti savo šeimos ateities. Ir visas laisvalaikis skiriamas ūkiui“, – paatviravo ūkininkė. Žinoma, per ūkininkavimo dešimtmetį būta visko – ir sėkmingų metų, ir nelabai. Tačiau šeimai niekada nekilo minčių mesti ūkininkavimą. Žemės ūkyje daug ką lemia gamta, žmogus turi prisitaikyti ir išmokti užauginti gerą derlių, įsitikinę ūkininkai. „Dirbdamas pamažu išmoksti, kada geriausia sėti ar sodinti, kaip prižiūrėti, kada nuravėti. Jei vieną kartą, nepavyko, išsiaiškini, kodėl taip atsitiko, kitą kartą tos klaidos nekartoji“, – kalbėjo A. Andrijauskienė. Žinių Andrijauskai semiasi iš kitų daržovių augintojų, interneto, domisi Lietuvos ir kitų šalių ūkininkų patirtimi. Kas tinka, pritaiko savo ūkyje. Kas lemia sėkmingą ūkininkavimą? Anot A. Andrijauskienės, pirmiausia reikia didelės meilės tam, ką darai, tada seksis. Tik paskui eina visi kiti dalykai – technika, palankios gamtos sąlygos. Jei dirbsi tik dėl uždarbio, be vidinės ugnelės, sėkmę prisišaukti bus sunku.
Rita KRUŠINSKAITĖ
ŪP korespondentė
Aušros ir Manto ANDRIJAUSKŲ nuotraukos
2021-05-30
Aušra Andrijauskienė, daigai