„Šylant orams norisi gaivos – ledų, arbūzų ir, žinoma, vėsių gėrimų. Tad šią savaitę retas išeina iš parduotuvės neįsigijęs vandens, vaisvandenių ar šaltosios arbatos buteliuko. Daugiausiai žmonės perka mineralinio vandens ir paprastai jo įsigyja net ne po vieną butelį – tad atidžiai seka kainas, ieško patraukliausių pasiūlymų ir tuomet ilgesniam laikui apsirūpina atsargomis“, – pirkėjų įpročius komentuoja G. Kitovė.
Pastaraisiais metais ryškėja ir naujų tendencijų, pastebi tinklo atstovė. Jau ne vienerius metus stabiliai auga nealkoholinių gėrimų populiarumas, taip pat besiplečiant kombučios asortimentui vis daugiau žmonių atranda šį gėrimą, mėgsta išbandyti naujus skonius.
„Sulčių srityje irgi yra judėjimo – matome didėjantį obuolių, vynuogių ir kitų skonių sulčių populiarumą. Apskritai lietuviai mėgsta eksperimentuoti, tad namuose ir patys gaminasi gėrimus, kokteilius – tą rodo dėmesys sirupams, tad jų asortimentą papildėme ir persikų bei citrinų skonio privačios etiketės sirupais“, – sako G. Kitovė.
Pagaliau atėjus vasariškam karščiui, ekspertai ragina gerti kuo daugiau skysčių. Hidratacija yra labai svarbi sveikatai ir gerai savijautai. Rinkitės gėrimus, kurie ne tik organizmą aprūpina skysčiais, bet ir naudingomis medžiagomis. Tai leis visapusiškai mėgautis vasara, išlaikyti energijos lygį ir užtikrinti tinkamą organizmo funkcionavimą. O geriausia, jei gėrimas bus ir paprasčiausiai skanus – tada net nereikės artimiesiems priminti išgerti stiklinę.
„Norint geriausio rezultatų, naudokitės sezono gėrybėmis. Naudokite šviežius vaisius, uogas – ne tik ruoškite iš jų gėrimus, bet nepamirškite pasilikti jų ir papuošimui. Patrauklus vaizdas bus geriausias paraginimas gerti daugiau skysčių“, – pataria „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška.
Ji taip primena mažą gudrybę, kuri priduoda daug: jeigu naudojate mėtas, prieš tai šviežius lapelius švelniai patrinkite tarp rankų – taip atsiskleis jų aromatas.
„Galima paeksperimentuoti ir su paprasčiausiais ledukais. Į ledukų formeles įdėkite uogų, rozmarino šakelių ir tuomet užpilkite vandeniu. Ledukai atrodys ypač vasariškai, žavingai, o tirpdami ir suteiks papildomo skonio bei aromato. Arba dar paprasčiau – užšaldykite vynuogių ir jas naudokite vietoje ledukų“, – idėjomis dalijasi E. Semaška.
Lengviausias būdas suteikti įvairovės savo gėrimų asortimente – tiesiog vandenį paskaninti citrinomis, braškėmis ar kitomis uogomis, įdėti mėtų ar rozmarino šakelę. Tačiau vos su keliais priedais ir šiek tiek fantazijos namuose sukursite tikrą gaivumo ir skonio bombą – nesvarbu, ar ilsitės savam kieme, ar rengsite grilio vakarėlį, žada „Iki“ kulinarijos šefė.
Stiklinėje arba kokteilinėje sumaišykite šviežių agurkų griežinėlius ir mėtų lapelius. Kad būtų dar įdomiau, galite agurkus ne pjaustyti, o su daržovių pjaustuku sukurti jų „kaspinus“. Įpilkite žaliosios citrinos sulčių, šiek tiek vandenyje ištirpinto cukraus arba medaus ir užpilkite gazuotu mineraliniu vandeniu. Patiekite su ledukais, papuoškite agurko juostele arba mėtų šakele.
Sumaišykite šviežias šilauoges ąsotyje su trupučiu medaus ir šiek tiek citrinos sulčių. Įpilkite atšaldytos žaliosios arbatos ir gerai išmaišykite. Patiekite su ledukais ir šilauogėmis ant viršaus.
Kelis sunokusius persikus nulupkite (odelė gali turėti kartumo), perpjaukite ir išimkite kauliukus. Trintuve juos gerai sutrinkite su šaukštu citrinos sulčių ir šauktu ar dviem medaus. Persikų mišinį galite perkošti, bet nebūtina. Kiekvieną stiklinę iki pusės užpildykite susmulkintu ledu, įpilkite kelis šaukštus persikų tyrės ir užpilkite gazuotu mineraliniu vandeniu arba kitokiu nealkoholiniu gėrimu. Patiekite papuošę šviežiomis persikų skiltelėmis ir mėtų lapeliais.
Apie 1 kg arbūzo supjaustykite kubeliais, pašalinkite sėklas. Sudėkite į trintuvą, įberkite dvi saujas braškių, pusę puodelio šviežiai spaustų citrinos sulčių, įdėkite cukraus arba medaus. Gerai sutrinkite, įpilkite gazuoto mineralinio vandens ir atšaldykite. Patiekite su braške ant viršaus.
Nuplaukite ir nusausinkite šilauoges, sudėkite į puodą, įdėkite vanilės, cukraus arba medaus pagal skonį ir keletą minučių pakaitinkite. Gautą mišinį perkoškite ir sumaišykite su šiek tiek žaliosios citrinos sulčių. Įpilkite tris kartus daugiau paprasto arba mineralinio vandens, įdėkite mėtų lapelių, tada padėkite į šaldytuvą kelioms valandoms. Patiekite su ledukais ir šilauogėmis papuošimui.
Didelę saują šviežių mėtų lapelių užplikykite stikline karšto vandens. Atvėsinkite, nukoškite, įpilkite geros kokybės obuolių sulčių, paskaninkite šiek tiek citrinos sulčių ir įdėkite medaus pagal skonį.
Paruoškite sirupą, puode pavirindami supjaustytus nuluptus persikus su cukrumi ir vandeniu. Kai persikai suminkštės, nukoškite ir atvėsinkite. Užplikykite juodosios arbatos ir ją atvėsinkite. Sumaišykite ją su sirupu ir šiek tiek citrinos sulčių. Patiekite su ledukais ir persikų gabaliukais.
Supjaustykite šviežią arbūzą kubeliais, išimkite sėklas ir sudėkite į galingą trintuvą su šiek tiek žaliosios citrinos sulčių, pagal skonį medaus ir daug ledukų. Trinkite, kol gausite sniego konsistencijos gėrimą. Patiekite šaltose stiklinėse. Norėdami gauti dar labiau ledus primenančią tekstūrą, galite iš anksto užšaldyti arbūzo gabaliukus.
„Fabula Rud Pedersen Group“ informacija