Projekto metu bus sukurtas unikalus uždaro ciklo bioaktyvių medžiagų ūkyje modelis, kuris įgalina viską, kas surenkama nuimant derlių (šakelės su lapais ir vaisiais), panaudoti aukštos pridėtinės vertės produktų gamybai. Tokiu būdu uogininkystės ūkis įsisavins tvarias, pavyzdžiui, vandeninė, alkoholinė, aliejinė ekstrakcija, biokoncentracija, technologijas, kurios per sukurtus didesnės pridėtinės vertės produktus įgalina grąžinti biologiškai vertingas medžiagas žmogui, gyvūnui ir žemės sveikatai palaikyti. Sukurtas, eksperimentiškai ir praktiškai išbandytas uždaro ciklo bioaktyvių medžiagų ūkyje modelis bus validuojamas sukurta energijos būvio ciklo metodika, o produktų sauga užtikrinama rizikos valdymo (RVASVT) metodika.
Ūkyje per metus nuimama vidutiniškai apie 55 t derliaus biomasės, kurią sudaro šakelės, lapeliai ir vaisiai. Šakelės ir lapai sudaro apie 35 proc. viso biomasės svorio. Spaudžiant sultis iš vaisių, sulčių išeiga yra apie 70 proc., taip pat iš dalies vaisių gaminama uogienė, o kita dalis vaisių parduodami sušaldyti. Po visų apdorojimo procesų iš vaisių masės (apie 36 t) susidaro apie 4 t išspaudų, kurios šiuo metu menkai panaudojamos. Išspaudos šiuo metu yra džiovinamos ir maža jų dalis parduodama. Įvykdžius projekte numatytas veiklas, visos liekančios dalys – lapeliai, šakelės ir išspaudos, būtų panaudotos didelės pridėtinės vertės produkcijai gaminti. Iš išspaudų būtų galima gaminti natūralų dažą, dar vadinamą šaltalankių geltonuoju. Iš lapelių ir šakelių būtų galima išgauti natūralų konservantą, kuris pasižymi antimikrobiniu poveikiu. Nors grynųjų biologiškai vertingų medžiagų išeigos paprastai nėra labai didelės, jos suteikia galimybę anksčiau atliekoms priskirtas biomasės dalis panaudoti itin vertingoms medžiagoms išgauti. Gauti natūralūs dažai, ekstraktai ar antimikrobinės medžiagos gali ne tik padėti pagerinti derliaus ekonominę grąžą, bet ir svariai prisidėtų prie natūralios sudėties maisto ir kosmetikos priemonių gamybos.
Pasinaudoję projekto rezultatais, uogininkystės veiklos subjektai visuose Lietuvos regionuose galės stiprinti savo veiklų gyvybingumą ir konkurencingumą. Sukurta sistema sudarys sąlygas vietinėse rinkose realizuoti pagamintą ar perdirbtą produkciją, populiarins šaltalankių auginimą, o inovatyvūs perdirbimo sprendimai leis sukurti aukštos pridėtinės vertės komercinę žaliavą žemės ūkio, farmacijos ir maisto sektoriams.
Maži ir vidutiniai ūkiai, kurie ne tik vykdo pirminę gamybą, bet ir perdirba užaugintą produkciją, dažniausiai produktus parduoda tiesiogiai vartotojams, užtikrindami trumpųjų maisto tiekimo grandinių funkcionavimą ir išlaikydami konkurencingas kainas. Projekto metu sukurti didesnės pridėtinės vertės produktai leis nedideliems gamintojams išlikti konkurencingiems tiek trumposiose, tiek ir ilgosiose maisto tiekimo grandinėse.
Nr. 160/7