Ashburn +28,3 °C Debesuota
Penktadienis, 20 Rgs 2024
Ashburn +28,3 °C Debesuota
Penktadienis, 20 Rgs 2024

Kiekvienas moliūgas – naujas atradimas ir „sportas“

2023/11/08


Ūkininkė Skaidra Slibinskienė iš Vilkaviškio rajono, Talkiškių kaimo, moliūgus daug metų augina ne tiek dėl naudos, kiek dėl įdomumo ir, jos žodžiais tariant, sporto. O iš virtuvės sklindantys šių daržovių kvapai provokuoja ne tik paragauti, bet ir pasiteirauti, ką netikėto iš jų galima būtų pasigaminti.  

Nustojo augti, o paskui sparčiai sunoko

Algimanto ir Skaidros Slibinskų ūkyje, įkurtame 1995 metais, išbandyta daugybė veiklos sričių, o štai moliūgai – nepakeičiama rudeninė dekoracija ir gardumynas, įvairūs ne tik skoniais, bet ir paruošimo būdais: vilkaviškietė nebijo improvizuoti, bandyti, derinti tai, kas, regis, nesuderinama.

„Šių metų moliūgų sezonas labai nustebino, vasaros pradžioje užklupusi sausra net nugąsdino, nes šios daržovės tarsi nustojo augti, – atkreipė dėmesį S. Slibinskienė. – Tik po Žolinės liūties, kartas nuo karto nuplaunami lietaus, moliūgai ėmė sparčiai augti tiesiog dienomis, intensyviai žydėjo, greitai spalvinosi ir pūtėsi, kol per du mėnesius spėjo nuveikti viską, ką turėjo padaryti per vasarą. Užaugo nė kiek ne mažesni, palyginti su ankstesniais metais. Tiktai tie moliūgėliai, kurie žydėjo ir vaisius užmezgė birželį, per karščius, taip ir liko nedidukai.“

moliūgai
52 kilogramai – tai dar ne didžiausias Skaidros Slibinskienės užaugintas.

Moliūgus ji sėjo balandį, gegužės pradžioje daigai keliavo į šiltnamį, o mėnesio pabaigoje – į lauką, saulės atokaitą, plotelį tarp medžių, apsaugotą nuo vėjų. Moliūgams kuo puikiausiai tinka įprastos daržo žemės ir juodžemio mišinys, į duobutę dar įdėjus saujelę vištų mėšlo. Kai prigyja, daigus galima ir pamiršti iki derliaus nuėmimo...

Saldūs ukrainietiški moliūgai ir ne tik

„Daug moliūgų sulesiname vištoms ir žąsims, – pasakojo S. Slibinskienė. – Iš šių daržovių ne tiek naudos, kiek sporto prižiūrint, o paskui kilnojant. Ir, žinoma, – savotiškas azartas išmėginti vis naujas veisles. Auginame vien tik valgomuosius, kasmet apie dešimt veislių.“

Šiuos ūkininkus jau senokai domina ukrainietiškos moliūgų veislės – saldžios ir išvaizdžios daržovės. Ir kas sakė, kad moliūgas turi būti apvalus? Pasidairykite po šios suvalkietės daržą ar sėklų parduotuves – ir pamatysite, kokia plati pailgos formos moliūgų įvairovė.

moliūgai
Ukrainietiškasis ‘Arabatskij’ svėrė 26 kg.

‘Arabatskij’ – augintoja dėkinga ukrainiečiams už šią kvapiųjų (kitaip – muskatinių arba sviestinių) pailgos formos moliūgų veislę: žievė kiek gelsvoka, molio spalvos, vidus ryškiai oranžinis, netgi rausvokas. Šiemet vienas iš didesnių moliūgų ‘Arabatskij’ svėrė 26 kg.

‘Anuška’ – irgi ukrainietiški kvapieji moliūgai – žaliai ir gelsvai dryžuoti, pailgi ir nedidukai, kiek siauroki, viduje – oranžiniai ir saldūs.

‘Avgust’ – dar viena saldaus skonio ukrainietiškų moliūgų veislė, kurios vaisiai iš išorės žaliai dryžuoti, o minkštimas geltonas arba oranžinis.

moliūgai
Kompaktiškoji ‘Anuška’ iš Ukrainos ir saldus kaip medus ‘Medovyj Avgust’.

‘Žemčiūžina’ į Suvalkijos žemę atkeliavusi taip pat iš Ukrainos – irgi pailgas, stambokas, žaliais ir gelsvais dryžiais, oranžiniu vidumi.

‘Naples Long’ – kiek naujesnė kvapiųjų moliūgų veislė iš Vakarų, kurios sėklų pirkti Lietuvoje dabar jau netrūksta. Vaisiai itin stambūs, sunkūs, pailgi, žaliai dryžuoti, vidus oranžinis. Tinka pyragams kepti, skaniai pagardina obuolių sultis. Ši moliūgų veislė augintojai visais aspektais panaši į ‘Medaus rugpjūtį’.

Moliūgas rekordininkas amerikietiškasis ‘Gran Gigante’ (apvalus, oranžinis) nuo vasaros vidurio užaugo iki 52 kg. Pargabentą iš lauko, jį vis dar brandina, prapjaus kiek vėliau, lapkritį. Didžiausias šios veislės moliūgas yra pasiekęs 75 kg svorį: jo „mėsos“ sluoksnio storis, anot pašnekovės, buvo per keturis pirštus, naudoti teko dalimis, pjaustyti gabalais. Jei planuojate pasisėti tokių moliūgų savo darže, gerai pasvarstykite, ar sugebėsite pakelti ir atsigabenti namo tokius gigantus.

Kvapusis kriaušės formos ‘Laura’ su oranžiniu minkštimu, pailgas oranžinis ‘Pink Banana’ – saldūs troškiniuose ir tinkami pyragams, Lietuvoje jau ne naujiena ne tik augintojams, bet ir populiarūs tarp prekybos centrų pirkėjų.

‘Muscade de Provence’ – daržo puošmena, dekoratyvus žalias, ovaliai briaunotas moliūgas oranžiniu, aromatingu minkštimu, kurio panaudojimas universalus.

moliūgai
Dekoratyvieji ‘Muscade de Provence’.

Žali, su abrikosais ir dar kitaip

„Tokius moliūgus, kaip ‘Arabatskij’, ir daugumą kitų, aš mėgstu ragauti žalius, valgyti kaip obuolius, nes jie pakankamai saldūs, sultingi ir gaivūs,“ – prisipažįsta vilkaviškietė.

Jeigu moliūgą pjausto į troškinius, sriubai ar kepiniui orkaitėje, visada prieš tai atsiriekusi gabaliuką paragauja. Pašnekovė sriubai moliūgų niekada netrina, tik supjausto, kaip ir morkas.

Sultis savaip pagardina, paįvairina irgi bet kokios veislės moliūgas. Nors poskonis ne visiems patinka, nauda sveikatai – neabejotina: natūrali kraujagyslių „šluota“.

Šiemet S. Slibinskienė sėkmingai pabandė moliūgus kepti orkaitėje su abrikosų tyre, vanile ir trupučiu cukraus. Tokį moliūgų ir abrikosų džemą dar patirština džiovintų ir pamirkytų abrikosų gabaliukais. Jį naudoja įdarui, kai kepa trupininį pyragą arba sausainius.

moliūgai
Orkaitėje keptas moliūgas su abrikosų džemu.

 

Skaidros SLIBINSKIENĖS nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis