Columbus +0,8 °C Nedidelis sniegas
Ketvirtadienis, 21 Lap 2024
Columbus +0,8 °C Nedidelis sniegas
Ketvirtadienis, 21 Lap 2024

Kol agurkai dar nesibaigia...

2023/07/30


Jeigu dar liko stiklainiais neužpildytų lentynų, o daržo lysvėse ar šiltnamyje žaliųjų agurkėlių, raitokitės rankoves, kaiskite puodą ir užmarinuokite dar šiek tiek daržovių. O kad žiemą galėtumėte pasimėgauti įvairesniais skoniais, siūlome peržvelgti kelis receptus, kažkuris tikrai patiks. O vienas jų tiks ir peraugti jau spėjusiems agurkams.

Rauginti agurkai su raudonaisiais serbentais

Reikės:

  • 10 kg agurkų
  • 2,5 kg raudonųjų serbentų uogų arba 1,8–2 l jų sulčių
  • 1–2 česnako galvučių
  • 300 g krapų

Sūrymui:

  • 10 l vandens
  • 200–250 g druskos

Agurkus pamirkyti ir sustatyti į stiklainius, nuplautas raudonųjų serbentų uogas ir nuluptas česnako skilteles suberti į agurkų tarpus. Užpilti karštu sūrymu ir pasterizuoti: 0,5 l stiklainius – 3–5 min., 1 l – 8 min., 3 l – 12–15 min.

Su svarainiais konservuoti agurkai

Marinatui:

  • 1 l vandens
  • po 1 v. š. druskos ir cukraus
  • 3–4 stambiai supjaustytų svarainių be sėklų
  • 2–3 skiltelių česnako
  • 3–4 pipirų
  • krapų
  • vyšnių ir krienų lapų

Nedidelius agurkus 2–3 val. palaikyti sūriame vandenyje (1 l vandens / 2 v. š. druskos). Išvirti marinatą, į jį sudėti agurkus ir 2–3 min. pakaitinti (tik neužvirti). Tada agurkus ir prieskonius sudėti į stiklainius, marinatą dar kartą užvirinti ir užpilti agurkus. Stiklainius užsukti metaliniais dangteliais.

Norint rūgštesnio marinato, įpilti 1–2 v. š. 9 proc. acto.

Taip galima konservuoti aguročius ir moliūgus, tik juos pirmiausia reikia nulupti ir keletą minučių pavirti sūdytame vandenyje.

Pikantiški agurkėliai

Reikės:

  • 1 kg 5–7 cm ilgio agurkėlių
  • 5 svogūnų
  • 0,5 kg saldžiųjų paprikų
  • 0,5 kg patisonų
  • 5 morkų
  • po saują česnako skiltelių ir krapų stiebų

Marinatui:

  • po 1 l vandens ir acto
  • 2 šaukštų druskos
  • 2 šaukštų cukraus
  • šaukšto kalendros grūdelių
  • šaukštelio citrinų žievelių gabaliukų (be balto sluoksnio)

Į stiklainius dėti česnako skilteles, krapų stiebus, agurkus, stambiai pjaustytus patisonus, griežinėliais pjaustytas morkas, svogūnus ir paprikas.

Iš nurodytų produktų išvirti marinatą ir juo užpilti daržoves. Kaitinti 15–20 min. ir užsukti metaliniais dangteliais.

Marinuoti agurkai su prieskoniais

Reikės:

  • 2 kg mažų agurkų
  • 1 l vandens
  • 200 g druskos
  • 1 l obuolių acto
  • gabaliuko krieno šaknies
  • 8 ankštinių pipirų
  • 2 šaukštelių baltųjų pipirų grūdelių
  • ryšelio krapų
  • 2 lauro lapelių
  • 200 g cukraus
  • 2 šaukštekių kadagių uogų

Agurkus gerai nuplauti, nupjaustyti galiukus, sudėti į dubenį ir užpilti labai sūriu vandeniu. Palaikyti 24 val., kad pasisūdytų. Tada 10 min. palaikyti šviežiame šaltame vandenyje, išgriebti, nuvarvinti ir sudėti į sterilius stiklainius.

Krieno šaknį nuplauti, nuskusti, supjaustyti plonais griežinėliais, ankštinius pipirus perpjauti išilgai į keturias dalis, baltuosius pipirus sugrūsti, krapus nuplauti ir nuskabyti nuo kotelių. Užvirinti vandenį, supilti actą, suberti prieskonius, prieskonines daržoves, cukrų. Išvirusį marinatą šiek tiek atvėsinti, užpilti agurkus. Stiklainius sandariai užsukti metaliniais dangteliais. Tinka valgyti po dviejų savaičių.

Agurkų mišrainė

(tinka ir peraugę agurkai)

Reikės:

  • 1 kg agurkų
  • 100 g svogūnų
  • 15 g druskos
  • 80 g 3 proc. acto
  • petražolių, krapų, česnako, aliejaus

Šiai mišrainei tinka peraugę agurkai, kurių nespėjome laiku užkonservuoti. Juos 6–8 val. mirkyti šaltame vandenyje, nulupti, supjaustyti griežinėliais. Sudėti supjaustytus svogūnus, česnakus, petražoles, krapus, suberti druską, įpilti acto ir išmaišyti.

Agurkus dėti į 0,5 l talpos stiklainius. Į kiekvieną įpilti po šaukštelį pašildyto aliejaus. Stiklainius pridengti metaliniais dangteliais, 15 min. kaitinti, tada sandariai uždaryti.

Agurkinė

Reikės:

  • 3 kg agurkų
  • 1 kg pomidorų
  • 1 kg svogūnų
  • 0,5 l aliejaus
  • prieskonių
  • druskos

Visas daržoves supjaustyti, sumaišyti, palikti valandai, kad išsiskirtų sultys. Tada ištroškinti puode, karštas sukrėsti į stiklainius ir tuoj pat užsukti.

 

Asociatyvi 123rf nuotrauka

 

Parengta pagal knygą „Agurkus raugiu, marinuoju, sūdau“, leidėjas UAB „Ūkininko patarėjas“

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis