Columbus +0,7 °C Debesuota
Šeštadienis, 21 Grd 2024
Columbus +0,7 °C Debesuota
Šeštadienis, 21 Grd 2024

Kol šaltoka – tinkamiausi mėsiški patiekalai

2023/03/04


Nors žiemą jau varėme, ji nenoriai užleidžia savo pozicijas ir dar negalime visa širdimi pasidžiaugti šiltais pavasariškais orais, grįžus po pasivaikščiojimo ar lauko darbų norisi pasistiprinti rimtesniais pietumis. Tad pasidairykime, ką ne tik skanaus, bet ir sotaus, mėsiško galime pasigaminti.

Mėsos „keksiukai“

Šį patiekalą siūlome tiems, kurie nori išbandyti kažką naujo. Nors ir atrodo įdomiai, vis dėlto patogiai kaip paprastų keksiukų valgyti nepavyks – patiekti reikės lėkštutėse.

Reikės:  

  • 500 g maltos mėsos
  • 1/2 paprikos
  • mėlynojo svogūno
  • saujos špinato lapelių
  • kiaušinio
  • šaukštelio Provanso žolelių mišinio
  • 3–4 šaukštų džiūvėsėlių
  • 7 vidutinio dydžio bulvių
  • 5 šaukštų pieno
  • šaukšto majonezo
  • šaukštelio garstyčių
  • 50 g rūkytos šoninės
  • smulkintų žalumynų
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  • žiupsnelio saldžiosios paprikos miltelių
  • kelių šaukštų pomidorų padažo
  1. Svogūną nulupkite ir susmulkinkite.
  2. Iš paprikos pašalinkite vaiskotį, sėklas ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
  3. Nuplautus, nusausintus špinatų lapelius susmulkinkite ir kartu su paprika bei svogūnu sudėkite į maltą mėsą.
  4. Taip pat įmuškite kiaušinį, suberkite džiūvėsėlius (šiek tiek palikite formelėms pabarstyti), prieskonius, įberkite druskos, maltų pipirų ir viską gerai sumaišykite.
  5. Keksiukų formeles patepkite riebalais, pabarstykite likusiais džiūvėsėliais ir dėkite po nedidelį gniužulėlį paruoštos mėsos. Paviršių išlyginkite ir pusvalandžiui pašaukite į 180 ºC karštumo orkaitę.
  6. Kol mėsa kepa, pasūdytame vandenyje išvirkite bulves, nusunkite ir sutrinkite į košę.
  7. Įpilkite pieno, įdėkite majonezo, garstyčių, suberkite paprikos miltelius ir viską gerai išsukite iki vientisos masės. Jei reikia, košę dar šiek tiek praskieskite, pasūdykite, pagardinkite maltais pipirais.
  8. Dar šiltą masę sukrėskite į konditerinį maišelį ar švirkštą.
  9. Iškepusią mėsą aptepkite pomidorų padažu ir ant viršaus užspauskite po bulvių košės „kepurę“.
  10. Rūkytą šoninę susmulkinkite ir trumpai pačirškinkite įkaitintoje keptuvėje. Gautais spirgučiais ir smulkintais žalumynais apibarstykite bulvių košę ir iš karto patiekite į stalą.

Su kava marinuoti šonkauliukai

Tokie pietūs puikiai tiks tiems, kurie norės greitai paruošiamo patiekalo. Iš vakaro reikės pamarinuoti mėsą, o kitą dieną beliks ją pašauti į orkaitę ir, kol keps, paruošti garnyrą.

Reikės:  

  • 1 kg kiaulienos ar kitokių šonkauliukų
  • svogūno
  • druskos, maltų juodųjų pipirų

Marinatui:

  • 3 šaukštelių maltos kavos
  • stiklinės vandens
  • stiklinės aštraus pomidorų padažo
  • 1/4 stiklinės cukraus
  • 1,5 šaukšto vyno acto
  • 1,5 šaukšto Vusterio padažo
  1. Šonkauliukus pasmulkinkite, iš abiejų pusių pabarstykite druska, maltais pipirais ir palikite pastovėti, kol gaminsite marinatą.
  2. Pastarajam užvirinkite vandenį ir juo užplikykite kavą. Leiskite pritraukti ir nupilkite nuo tirščių.
  3. Į kavą įmaišykite likusius produktus ir griežinėliais supjaustytą svogūną.
  4. Į marinatą sudėkite šonkauliukus, labai gerai išmaišykite ir palikite vėsioje vietoje per naktį.
  5. Marinuotus šonkauliukus suverskite į uždengiamą karščiui atsparų indą ir kepkite valandą 180 ºC karštumo orkaitėje. Indą atidenkite, permaišykite ir dar valandą pabaikite kepti toje pačioje temperatūroje. Troškintus šonkauliukus į stalą patiekite su virtomis bulvėmis, jų koše, virtais ryžiais ar duona.

Jautienos „tortas“

Šiek tiek iškilmingesnis patiekalas, kurį gaminant reikės paplušėti. Vis dėlto... verta!

Reikės:   

  • 1 kg jautienos išpjovos didkepsnių
  • 1 kg skirtingų spalvų paprikų
  • 2 šaukštų aliejaus
  • 100 g kietojo fermentinio sūrio
  • šaukšto sviesto
  • 2 šaukštų konjako
  • 2 žiupsnelių druskos
  • maltų juodųjų pipirų

Padažui:

  • 200 g grietinės
  • 2 šaukštų miltų
  • 2 šaukštų sviesto
  • druskos
  • maltų pipirų
  1. Didkepsnius dėkite ant virtuvinės lentelės, uždenkite 3–4 sluoksniais maistinės plėvelės ir mėsą pamuškite, kad jos storis būtų apie 0,5 cm. Nemuškite per stipriai, kad nesuirtų mėsos struktūra ir neatsirastų per plonų, nevienodo storio vietų.
  2. Pasigaminkite marinatą: nedideliame indelyje konjaką labai gerai išmaišykite su druska, žiupsneliu maltų pipirų. Gautu marinatu apšlakstykite mėsą ir lengvai iš abiejų pusių įtrinkite. Palikite 10 min. pastovėti vėsioje vietoje.
  3. Ruoškite padažą: keptuvėje, nuolat pakratydami, pakepinkite miltus, kad jie įgautų gelsvą atspalvį. Sudėkite sviestą ir sumaišykite. Įpilkite 1/2 stiklinės šilto vandens ir viską užkaitinkite iki virimo. Padažą nuolat maišykite. Galiausiai pilkite grietinę. Kaitinkite ant silpnos ugnies apie 3–4 min., kol padažas taps vientisos konsistencijos. Nukelkite nuo ugnies.
  4. Įdarui paprikas perpjaukite į keturias dalis, pašalinkite sėklas ir kiekvieną ketvirtį iš visų pusių aptepkite aliejumi. Sudėkite į karščiui atsparų indą ir 10–12 min. pašaukite į 220 ºC karštumo orkaitę arba pastatykite po kepimo grotelėmis. Kepkite, kol paprikos įgaus tamsų atspalvį, bet nesudeginkite. Kepančių paprikų skilteles galite 1–2 kartus apversti. Sudėkite į plastikinį maišelį, sandariai užriškite ir palikite 10 min. „šutintis“. Išimkite iš maišelio, atvėsinkite ir nuo skiltelių pašalinkite odelę (pasistenkite nepažeisti minkštimo).
  5. Keptuvėje gerai įkaitinkite aliejų ir jame iš abiejų pusių apkepinkite marinuotus didkepsnius. Mėsa turi gražiai apskrusti. Išimkite iš keptuvės, nusausinkite riebalų perteklių.
  6. Sūrį sutarkuokite stambia trintuve.
  7. Karščiui atsparų indą patepkite sviestu ar kitokiais riebalais ir ant dugno klokite paprikų sluoksnį. Dėkite vieną didkesnį, apliekite jį 2–3 šaukštais padažo ir pabarstykite tarkuotu sūriu. Vėl dėkite paprikų sluoksnį ir taip sluoksniuokite toliau, kol sudėsite visus mėsos gabaliukus. Paskutinis turi būti sūrio sluoksnis.
  8. Sluoksniuotą mėsos „tortą“ 20–25 min. pašaukite į 180 ºC karštumo orkaitę. Iškepusį patiekalą šiek tiek ataušinkite, kad nebūtų per karštas, ir patiekite į stalą.

Antiena su raudonaisiais kopūstais

Reikės:  

  • 4 ančių blauzdelės
  • 1/2 galvos raudonojo kopūsto
  • 2 stiklinių apelsinų sulčių
  • 2 šaukštų medaus
  • 2 šaukštų raudonojo vyno acto
  • aliejaus ar sviesto kepti
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų
  1. Kopūstą smulkiai supjaustykite, suberkite į puodą, užpilkite apelsinų sultimis, sudėkite medų, supilkite actą ir viską troškinkite ant silpnos ugnies.
  2. Ančių blauzdų odelę įpjaukite „grotelėmis“, pabarstykite druska, maltais pipirais ir iš abiejų pusių apkepkite įkaitintame aliejuje ar svieste, kol susidarys traški plutelė.
  3. Sudėkite į puodą su kopūstais ir kartu troškinkite apie valandą ant silpnos ugnies. Kartkartėmis patikrinkite, ar kopūstai nesvyla. Jei trūksta skysčio, įpilkite dar šiek tiek apelsinų sulčių ar vandens. Jei reikia, kopūstus pasūdykite ir pagardinkite prieskoniais.
  4. Į stalą patiekalą patiekite šiltą su keptomis ar virtomis bulvėmis.

Įdarytos vištienos krūtinėlės 

Vištiena yra viena populiariausių mėsos rūšių, ją mėgsta ir vaikai, ir suaugę. Šis receptas – tiems, kurie jau, atrodo, išbandė visus patiekalus su vištiena ir nežino, ką būtų galima pabandyti naujo.

Reikės:  

  • 3–4 vištų krūtinėlių (apie 500 g)
  • 4 griežinėlių fermentinio sūrio
  • 4 plonų griežinėlių rūkytos šoninės
  • stiklinės tarkuoto fermentinio sūrio
  • 1–2 pomidorų
  • saujelės saulėje džiovintų pomidorų
  • svogūno
  • česnako skiltelės
  • kelių šaukštų pomidorų padažo
  • Provanso žolelių mišinio
  • druskos
  • maltų pipirų
  • smulkintų žalumynų
  1. Krūtinėles nuplaukite, nusausinkite ir įpjaukite išilgai, kad atsiverstų tarsi knyga. Iš visų pusių įtrinkite druska, trintu česnaku ir maltais pipirais.
  2. Šviežius pomidorus supjaustykite griežinėliais, o džiovintus – nedideliais gabaliukais. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais.
  3. Krūtinėles „atverskite“, į vidų dėkite po žiupsnį svogūno, griežinėlį rūkytos šoninės, 1–2 šviežio pomidoro skiltelėmis, pabarstykite prieskoninių žolelių mišiniu ir uždenkite sūrio griežinėliu.
  4. Mėsos „knygą“ užverskite, lengvai prispauskite, atsargiai perpjaukite pusiau, o kraštus sutvirtinkite dantų krapštukais, kad įdaras neiškristų.
  5. Kiekvieną kepsniuką šiek tiek patepkite pomidorų padažu, uždėkite po žiupsnelį džiovintų pomidorų ir pabarstykite tarkuotu sūriu.
  6. Dėkite į sviestu išteptą kepimo indą, įpilkite šlakelį vandens ir kepkite 180 ºC karščio orkaitėje apie 25 min. Prieš patiekiant į stalą, pabarstykite smulkintais žalumynais.

Su daržovėmis kepta aviena

Greitai paruošiamas patiekalas tiems, kurie mėgsta avieną – kartu pagaminsite ir pagrindinį patiekalą, ir garnyrą.

Reikės:  

  • 1 kg avienos
  • saujelės prieskonių mišinio (kalendros, garstyčių grūdelių, kumino, maltų laurų lapų, rozmarino, grūstų kadagių uogų, mairūno)
  • 400 g šaldytų arba šviežių brokolių
  • 400 g šaldytų arba šviežių žiedinių kopūstų
  • 8 bulvių
  • 4 morkų
  • paprikos
  • 10 česnako skiltelių
  • žiupsnelio kmynų
  • druskos
  • maltų pipirų
  • šlakelio aliejaus
  1. Pirmiausia druska, maltais pipirais ir prieskonių mišiniu įtrinkite avieną.
  2. Česnakus nulupkite ir skilteles perpjaukite į kelias dalis. Pastarųjų prikaišiokite į avienoje padarytus įpjovimus.
  3. Kol mėsa marinuojasi, pasiruoškite daržoves. Bulves supjaustykite ketvirčiais, morkas – griežinėliais, o papriką – stambesniais gabalėliais. Daržoves sumaišykite su šlakeliu aliejaus, žiupsneliu druskos, kmynų ir maltų pipirų.
  4. Mėsą ir daržoves dėkite į atskirus kepimo indus.
  5. Kartu su mėsa kepkite ir daržoves. Iš pradžių 20 min. pašaukite į 220 ºC karštumo orkaitę, vėliau kaitrą sumažinkite iki 180 ºC ir kepkite dar 30–40 min., mėsą nuolat palaistykite susidariusiomis sultimis.
  6. Mėsą dėkite ant keptų daržovių ir patiekite į stalą.

Su morkomis troškintas triušis (22603818)

Itin maistingą triušieną labai rekomenduojama valgyti vaikams. Šis patiekalas tikrai nenuvils ir suaugusiųjų.

Reikės:  

  • vidutinio dydžio triušio
  • 3–4 didokų morkų
  • indelio konservuotų žirnelių
  • 1 l sultinio
  • kelių šaukštų miltų
  • aliejaus kepti
  • lauro lapelio
  • nedidelės rozmarino šakelės
  • petražolių lapelių papuošti
  1. Triušieną nuplaukite, nusausinkite ir padalykite maždaug vienodo dydžio gabalėliais.
  2. Morkas nuvalykite, supjaustykite didesniais kubeliais.
  3. Mėsos gabalėlius pavoliokite miltuose ir iš visų pusių apkepkite įkaitintuose riebaluose.
  4. Į troškinimo indą žerkite didesnę dalį morkų, ant viršaus sudėkite pakepintą triušieną ir likusias morkas.
  5. Įdėkite rozmarino šakelę, laurų lapelį ir užpilkite karštu sultiniu. Skysčio turi būti tiek, kad visas puodo turinys nebūtų visai apsemtas.
  6. Indą uždenkite ir pašaukite į 180–200 ºC karštumo orkaitę. Troškinkite apie 70–80 min., kol liks nedaug padažo.
  7. Prieš baigiant troškinti suberkite ir konservuotus žirnelius.
  8. Troškintą triušieną patiekite kartu su daržovėmis ir kepant susidariusiu padažu, pabarstykite smulkintais petražolių lapeliais.

Šokoladinis desertas 

Kokie pietūs be deserto! Šis yra sunkus ir riebus, tačiau ar uždrausi sau kartais tokias saldžias nuodėmes?

Reikės:

  • 180 g šokoladinio kremo „Nutela“
  • 200 g sviesto
  • šaukšto kakavos
  • 150 g maskarponės sūrio
  • tarkuoto šokolado papuošti
  • apelsino papuošti
  • kelių mėtos šakelių papuošti
  1. Kambario temperatūros sviestą išsukite su šokoladiniu kremu.
  2. Įmaišykite kakavą. Sudėkite sūrį ir viską išplakite iki vientisos kreminės masės.
  3. Kremą sudėkite į porcijinius indelius arba taures ir pastatykite į šaldytuvą, kad sustingtų.
  4. Prieš patiekiant į stalą papuoškite apelsino skiltele (tik nepamirškite nulupti ploną dangalą), mėtos lapeliu ir žiupsneliu tarkuoto šokolado.

 

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis