Columbus +10,1 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 8 Rgs 2024
Columbus +10,1 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 8 Rgs 2024

Kopūstų stiprybė

2023/10/11


Ar žinojote, kad jei dzūkų vestuvėse į stalą patiekiama kopūstų sriuba, vadinasi, metas namo? Dabar būtų sunku įsivaizduoti kopūstienę tokioje šventėje, bet dėl jos naudos sveikatai ir šiandien niekas nesiginčytų. Dažniausiai kopūstus renkamės kasdieniam stalui, vis tik kuklioji daržovė gali sužibėti ir prašmatniai.  

Brokolių sriuba su vynu

kopūstų sriuba

Reikės:

  • 1 kg brokolių
  • apypilnė stiklinės baltojo vyno
  • 1,5 stiklinės grietinės
  • kubelio daržovių sultinio
  • 4 kvietinių ragelių
  • 2 šaukštų sviesto
  • skiltelės česnako
  • šaukštelio smulkiai tarkuoto kieto fermentinio sūrio
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų
  • tarkuoto muskato riešuto
  • pastovėjusios duonos

1. Užvirkite pusę litro vandens ir į jį įmeskite sultinio kubelį.

2. Nuplautą brokolį pasmulkinkite atskirais žiedynais ir virkite apie 5 min.

3. Virtus brokolius susmulkinkite elektriniu trintuvu.

4. Į masę supilkite vyno, įmaišykite stiklinę grietinės. Sriubą pakaitinkite iki užvirs, nukelkite nuo ugnies, pasūdykite ir paskaninkite pipirais bei tarkuotu muskato riešutu.

5. Traškiems skrebučiams česnaką nulupkite, sutrinkite ir išsukite su sviestu. Juo įtrinkite pastovėjusios duonos riekutes, sudėkite į skardą ir 5 min. pašaukite į 200 °C temperatūros orkaitę. Išėmę iš orkaitės, pabarstykite sūriu.

6. Sriubą išpilstykite į lėkštes, ant viršaus uždėkite likusios grietinės ir patiekite su skrudintos duonos riekutėmis.

Vegetariški balandėliai

balandėliai

Reikės:

  • savojinio kopūsto galvos
  • 200 g grikių
  • 300 g pievagrybių arba kitokių grybų
  • 2 svogūnų
  • morkos
  • 3 kiaušinių
  • 2 šaukštų sviesto
  • daržovių sultinio
  • šaukštelio džiovintų čiobrelių
  • druskos
  • maltų pipirų

1. Kopūsto lapus paruoškite kaip įprastiniams balandėliams.

2. Grikių kruopas pusiau išvirkite pasūdytame vandenyje.

3. Svogūnus supjaustykite kubeliais ir pakepinkite įkaitintame svieste.

4. Pievagrybius nuvalykite ir supjaustykite nedideliais kubeliais.

5. Dubenyje sumaišykite išvirtas kruopas, grybus, pakepintus svogūnus, čiobrelius ir stambiai tarkuotas

morkas. Įdarą pasūdykite, pagardinkite maltais pipirais ir išmaišykite su išplaktais kiaušiniais.

6. Ant kopūstų lapų dėkite po šaukštą įdaro ir suvyniokite kaip balandėlius.

7. Ant karščiui atsparaus indo dugno išdėliokite likusius kopūsto lapus, sudėkite balandėlius, supilkite sultinį, kad balandėliai būtų beveik apsemti ir 40 min. pašaukite į 190 °C temperatūros orkaitę.

8. Vegetariškus balandėlius patiekite su grybų padažu.

Kopūstų ir kiaušinių pyragas

kopūstų pyragas

Tešlai:

  • 250 g varškės
  • 125 g sviesto
  • 2 kiaušinių
  • šaukšto cukraus
  • 2 stiklinių miltų
  • šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
  • kiaušinio aptepti

Įdarui:

  • vidutinio dydžio kopūsto gūžės
  • 2 šaukštų sviesto
  • 4 kiaušinių
  • žiupsnelio maltų kmynų
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų

1. Pirmiausia pasigaminkite įdarą. Kopūstą susmulkinkite ir pusvalandį troškinkite nedideliame kiekyje vandens uždengtoje keptuvėje. Kiaušinius kietai išvirkite, nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Suminkštėjusius kopūstus nusunkite, šiek tiek nuspauskite, sumaišykite su sviestu ir smulkintais kiaušiniais. Pasūdykite, pagardinkite maltais pipirais bei kmynais, išmaišykite ir palikite atvėsti.

2. Tešlai varškę išsukite su kiaušiniais, minkštu sviestu, cukrumi ir druska. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, suberkite į varškės masę ir užminkykite tešlą. Padalykite ją į dvi dalis – didesnę ir mažesnę.

3. Didesnę dalį iškočiokite į lakštą ir juo išklokite kepimo indą.

4. Sukrėskite kopūstų ir kiaušinių įdarą, išlyginkite, uždenkite mažesniu iškočiotu tešlos lakštu, o kraštus užspauskite. Pyragą rankomis švelniai paspauskite, kad sluoksniai vienodai pasiskirstytų inde.

5. Paviršiuje šakute išdurkite keletą skylučių, patepkite išplaktu kiaušiniu ir pašaukite į 180–200 °C karštumo orkaitę. Kepkite pyragą, kol jis gražiai apskrus.

 

Asociatyvios 123rf nuotr.

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis