Columbus +1,5 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 19 Grd 2024
Columbus +1,5 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 19 Grd 2024

„Kunionių rūkyklėlės“ gaminiuose – šeimos tradicijos ir iš kartos į kartą perduodami receptai

2023/01/05


Patirtis, perduodama iš kartos į kartą – tokiu principu vadovaujasi Kėdainių rajone, Kunionių kaime, veikiančios „Kunionių rūkyklėlės“ įkūrėjas ir vadovas Dainius Kižauskas. Jis pasakoja, kad prieš vienuolika metų veiklą pradėjo, kaip pats sako, norėdamas perimti tėvuko šaltai rūkytų mėsos gaminių gamybos patirtį. Praplėsti veiklą ir įkurti naują įmonę, kuri tiektų kokybiškus mėsos produktus vartotojams Lietuvos didmiesčiuose. Tačiau dabar natūraliais ir šviežiais gaminiais aprūpinami ne tik didžiųjų šalies miestų gyventojai, bet ir užsienyje esantys tautiečiai.

Vieta veiklai atsirado savaime

„Tėvukas ir jo rūkyklėlė yra Jonavos rajone, kur savo veiklą vysto jau keturiasdešimt metų. Mūsų mintis buvo sustiprinti gamybinį procesą, praplėsti jį, tad nutarėme įkurti naują ir visiškai nepriklausomą įmonę Kėdainių rajone, Kunionių kaime, – prisimena pašnekovas. – Nebuvo jokių konkrečių minčių, kad būtent čia norėtume kurti įmonę. Juolab kad aš pats kilęs nuo Akademijos, Padotnuvio kaimo, ten yra visa mūsų tėvonija. Tačiau taip susiklostė aplinkybės, kad čia, Kunioniuose, liko giminių poilsiui skirta sodyba. Vėliau šeimoje svarstėme, kaip užpildyti ją, kad sodyba būtų skirta ne tik savaitgaliams pailsėti, bet ir atliktų dar kažkokią pridėtinę vertę.“

Taip po diskusijų šeimos rate 2010 metais kilo idėja viename iš ūkinių pastatų įrengti gamybinį cechą, kuris veiklą pradėjo 2011 metais.

„Per 2011 metus pavyko renovuoti ūkinį pastatą ir įrengti europinius standartus atitinkantį cechą. Tuomet gavome Maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtinimą, kad mūsų patalpos atitinka mėsos perdirbimo patalpų reikalavimus ir suteikė leidimą veiklai“, – sako D. Kižauskas.

Sukūrė darbo vietų kaime

Rūkyklėlės įkūrėjas džiaugiasi, kad pavyko ne tik sukurti sėkmingai veikiantį verslą, bet ir darbo vietų, kurių kaimiškose vietovėse ypatingai trūksta.

„Pradžioje pas mus dirbo keturi darbuotojai, po kelerių metų jų skaičius išaugo iki dešimties. Tačiau atėjusi pandemija, veiklą kiek pristabdė, o darbuotojų sumažėjo iki 7–8. Tiek jų dirba ir šiandien. Tai kol kas yra optimaliausias variantas.

Apsijungė kai kurios funkcijos, darbuotojai apsiprato su darbu, pradėjo efektyviau dirbti, įvykdome visus užsakymus, kuriuos turime, todėl nebėra poreikio didinti jų skaičiaus“, – darbų užkulisius aiškina įmonės vadovas.

Šiuo metu joje dirba trys darbuotojai mėsos apdorojimo srityje, keli rūkytojai ir keli pakavimo-realizavimo srityje: „Aišku, kolegos padeda vieni kitiems ir, esant poreikiui, pereina iš vienos veiklos į kitą“.

Daugiausia „Kunionių rūkyklėlėje“ dirbantys žmonės yra vietiniai kaimo gyventojai, tačiau dalis yra ir atvykstantys iš kitur.

„Visos moterys yra iš Kunionių, o vyrai – iš besiribojančių kaimo vietovių ar net miestų. Ilgą laiką dirbo darbuotojai ir iš Kėdainių, dabar kalbamės su kauniečiais, turinčiais patirties mėsos apdirbimo srityje. Administracijos darbuotojai – vadybos, buhalterijos – dirba tiek Vilniuje, tiek Kaune“, – apie per daugiau nei dešimtmetį išplėtotą verslą kalba D. Kižauskas.

Asortimentas – daugiau nei iš 50 rūšių gaminių

Pristatydamas „Kunionių rūkyklėlės“ gaminius, pašnekovas vardija daugybę jų rūšių, o apibendrindamas pažymi, jog visi šalto, karšto rūkymo ir sūdyti gaminiai yra iš kiaulienos.

„Galbūt ateityje, nes matome didelį poreikį, pradėsime gaminti ir ekologinės kiaulienos ar vytintus gaminius. Turime tokių tikslų kitiems, 2023, metams, – nepaisydamas niūrių ekonominių prognozių ateities planais dalijasi D. Kižauskas.

Šiandien rūkyklėlės asortimentą iš šaltai, karštai rūkytų bei sūdytų gaminių sudaro apie 50 rūšių produktų – 30 rūšių bazinių produktų ir dvidešimt – išvestinių.

Rūkymui specialiai ruošiamos malkos

Pasakodamas apie gamybos procesą rūkyklėlės įkūrėjas pažymi, jog jis yra gana ilgas, kol gaminys pasiekia stalą.

„Atvykus kiaulienos žaliavai, ceche ji tarp skirtingų procesų keliauja apie dvi tris savaites, kol išvyksta kaip galutinis produktas į prekybos lentynas. Didžiausią gamybos laiko dalį sudaro mėsos brandinimas arba, kitaip sakant, marinavimas – apie savaitę ar net dvi. Paskui, jeigu tai rūkyti gaminiai, keliauja į rūkyklą. Čia jie praleidžia nuo paros iki trijų parų – priklauso nuo gaminio“, – pasakoja D. Kižauskas.

Pašnekovas pabrėžia, kad gaminiai rūkomi tik alksnio ir juodalksnio dūmuose. Juodalksnis – sena, tradicinė mediena, turinti ypatingų savybių, nuo kurių mėsa tampa labai aromatinga, pasižyminti išskirtiniu skoniu. Medžio apdirbimo įmonės specialiai ruošia medieną, iki naudojimo ji kruopščiai ruošiama – sukapojus sudedama eilėmis, kad vėdintųsi ir natūraliai džiūtų. Po pusmečio ji jau keliauja į rūkyklą.

Per mėnesį – 8 tonos gaminių

„Turime nuolatinius kassavaitinius užsakymus. Per vienuolika veiklos metų jau esame puikiai įsivažiavę į visą veiklos procesą – žinome, kiek kas užsako, kiek tiksliai reikia pagaminti produkcijos, nes mes jos nesandėliuojame. Visuomet užsakovams atiduodame šviežius, ką tik pagamintus gaminius, – pabrėžia pašnekovas. – Nors turime tikrai nemažai užsakymų, ypatingai prieš šventes, tačiau šiuo metu gamybiniai pajėgumai mums leidžia gaminti dar daugiau produkcijos. Todėl, jei tik yra norinčių prekiauti šviežiais ir aukštos kokybės gaminiais, visuomet galite kreiptis ir suderinsime detales.“

Per ketvirtį pagaminama apie 20–25 tonos įvairių mėsos gaminių.

Kaip sako D. Kižauskas, klientai yra ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse, ypatingai ten, kur plati lietuvių diaspora.

„Mes šiuo metu esame daugiau didžiųjų miestų vartotojų tiekėjas, ypatingai Vilniaus, Klaipėdos, Kauno, Panevėžio, Šiaulių, Marijampolės. Taip pat iki 10 proc. gaminių sudaro ir eksportas. Pirkėjai daugiausia yra lietuviai, gyvenantys Didžiojoje Britanijoje, ne tik Anglijos sostinėje Londone, bet ir Birmingeme, kituose didžiuose miestuose, Škotijos sostinėje Edinburge, Airijoje, taip pat Švedijoje, Norvegijoje“, – vardija įmonės vadovas.

Jis taip pat pabrėžia, kad rūkyklėlės gaminių pirkėjai yra su Lietuva susiję žmonės, kurie vis dar puoselėja mūsų maitinimo tradicijas, nepaisant kai kurių sveikos gyvensenos šalininkų skeptiško požiūrio į rūkytus gaminius.

„Mano nuomone, valgant saikingai kokybiškus mėsos produktus, jokia žala organizmui negresia. Atvirkščiai, ypatingai dirbant fizinį darbą, jie suteikia stiprybės ir ilgesnį sotumo jausmą. Man pavyzdžio toli ieškoti nereikia – keturiasdešimt metų užsiimdamas mėsos rūkymo veikla ir pats ją valgydamas mano tėvukas sulaukė garbingo amžiaus – jam šiuo metu 83-eji. Tai, manau, geriausias įrodymas, kad minėti gaminiai ilgaamžiškumui ir gerai sveikatai netrukdo“, – įsitikinęs D. Kižauskas.

 

RinkosAikste.lt

Dalintis