Ashburn +20,7 °C Debesuota
Sekmadienis, 1 Spa 2023
Ashburn +20,7 °C Debesuota
Sekmadienis, 1 Spa 2023

„Kunionių rūkyklėlės“ gaminiuose – šeimos tradicijos ir iš kartos į kartą perduodami receptai

2023/01/05


Patirtis, perduodama iš kartos į kartą – tokiu principu vadovaujasi Kėdainių rajone, Kunionių kaime, veikiančios „Kunionių rūkyklėlės“ įkūrėjas ir vadovas Dainius Kižauskas. Jis pasakoja, kad prieš vienuolika metų veiklą pradėjo, kaip pats sako, norėdamas perimti tėvuko šaltai rūkytų mėsos gaminių gamybos patirtį. Praplėsti veiklą ir įkurti naują įmonę, kuri tiektų kokybiškus mėsos produktus vartotojams Lietuvos didmiesčiuose. Tačiau dabar natūraliais ir šviežiais gaminiais aprūpinami ne tik didžiųjų šalies miestų gyventojai, bet ir užsienyje esantys tautiečiai.

Vieta veiklai atsirado savaime

„Tėvukas ir jo rūkyklėlė yra Jonavos rajone, kur savo veiklą vysto jau keturiasdešimt metų. Mūsų mintis buvo sustiprinti gamybinį procesą, praplėsti jį, tad nutarėme įkurti naują ir visiškai nepriklausomą įmonę Kėdainių rajone, Kunionių kaime, – prisimena pašnekovas. – Nebuvo jokių konkrečių minčių, kad būtent čia norėtume kurti įmonę. Juolab kad aš pats kilęs nuo Akademijos, Padotnuvio kaimo, ten yra visa mūsų tėvonija. Tačiau taip susiklostė aplinkybės, kad čia, Kunioniuose, liko giminių poilsiui skirta sodyba. Vėliau šeimoje svarstėme, kaip užpildyti ją, kad sodyba būtų skirta ne tik savaitgaliams pailsėti, bet ir atliktų dar kažkokią pridėtinę vertę.“

Taip po diskusijų šeimos rate 2010 metais kilo idėja viename iš ūkinių pastatų įrengti gamybinį cechą, kuris veiklą pradėjo 2011 metais.

„Per 2011 metus pavyko renovuoti ūkinį pastatą ir įrengti europinius standartus atitinkantį cechą. Tuomet gavome Maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtinimą, kad mūsų patalpos atitinka mėsos perdirbimo patalpų reikalavimus ir suteikė leidimą veiklai“, – sako D. Kižauskas.

Sukūrė darbo vietų kaime

Rūkyklėlės įkūrėjas džiaugiasi, kad pavyko ne tik sukurti sėkmingai veikiantį verslą, bet ir darbo vietų, kurių kaimiškose vietovėse ypatingai trūksta.

„Pradžioje pas mus dirbo keturi darbuotojai, po kelerių metų jų skaičius išaugo iki dešimties. Tačiau atėjusi pandemija, veiklą kiek pristabdė, o darbuotojų sumažėjo iki 7–8. Tiek jų dirba ir šiandien. Tai kol kas yra optimaliausias variantas.

Apsijungė kai kurios funkcijos, darbuotojai apsiprato su darbu, pradėjo efektyviau dirbti, įvykdome visus užsakymus, kuriuos turime, todėl nebėra poreikio didinti jų skaičiaus“, – darbų užkulisius aiškina įmonės vadovas.

Šiuo metu joje dirba trys darbuotojai mėsos apdorojimo srityje, keli rūkytojai ir keli pakavimo-realizavimo srityje: „Aišku, kolegos padeda vieni kitiems ir, esant poreikiui, pereina iš vienos veiklos į kitą“.

Daugiausia „Kunionių rūkyklėlėje“ dirbantys žmonės yra vietiniai kaimo gyventojai, tačiau dalis yra ir atvykstantys iš kitur.

„Visos moterys yra iš Kunionių, o vyrai – iš besiribojančių kaimo vietovių ar net miestų. Ilgą laiką dirbo darbuotojai ir iš Kėdainių, dabar kalbamės su kauniečiais, turinčiais patirties mėsos apdirbimo srityje. Administracijos darbuotojai – vadybos, buhalterijos – dirba tiek Vilniuje, tiek Kaune“, – apie per daugiau nei dešimtmetį išplėtotą verslą kalba D. Kižauskas.

Asortimentas – daugiau nei iš 50 rūšių gaminių

Pristatydamas „Kunionių rūkyklėlės“ gaminius, pašnekovas vardija daugybę jų rūšių, o apibendrindamas pažymi, jog visi šalto, karšto rūkymo ir sūdyti gaminiai yra iš kiaulienos.

„Galbūt ateityje, nes matome didelį poreikį, pradėsime gaminti ir ekologinės kiaulienos ar vytintus gaminius. Turime tokių tikslų kitiems, 2023, metams, – nepaisydamas niūrių ekonominių prognozių ateities planais dalijasi D. Kižauskas.

Šiandien rūkyklėlės asortimentą iš šaltai, karštai rūkytų bei sūdytų gaminių sudaro apie 50 rūšių produktų – 30 rūšių bazinių produktų ir dvidešimt – išvestinių.

Rūkymui specialiai ruošiamos malkos

Pasakodamas apie gamybos procesą rūkyklėlės įkūrėjas pažymi, jog jis yra gana ilgas, kol gaminys pasiekia stalą.

„Atvykus kiaulienos žaliavai, ceche ji tarp skirtingų procesų keliauja apie dvi tris savaites, kol išvyksta kaip galutinis produktas į prekybos lentynas. Didžiausią gamybos laiko dalį sudaro mėsos brandinimas arba, kitaip sakant, marinavimas – apie savaitę ar net dvi. Paskui, jeigu tai rūkyti gaminiai, keliauja į rūkyklą. Čia jie praleidžia nuo paros iki trijų parų – priklauso nuo gaminio“, – pasakoja D. Kižauskas.

Pašnekovas pabrėžia, kad gaminiai rūkomi tik alksnio ir juodalksnio dūmuose. Juodalksnis – sena, tradicinė mediena, turinti ypatingų savybių, nuo kurių mėsa tampa labai aromatinga, pasižyminti išskirtiniu skoniu. Medžio apdirbimo įmonės specialiai ruošia medieną, iki naudojimo ji kruopščiai ruošiama – sukapojus sudedama eilėmis, kad vėdintųsi ir natūraliai džiūtų. Po pusmečio ji jau keliauja į rūkyklą.

Per mėnesį – 8 tonos gaminių

„Turime nuolatinius kassavaitinius užsakymus. Per vienuolika veiklos metų jau esame puikiai įsivažiavę į visą veiklos procesą – žinome, kiek kas užsako, kiek tiksliai reikia pagaminti produkcijos, nes mes jos nesandėliuojame. Visuomet užsakovams atiduodame šviežius, ką tik pagamintus gaminius, – pabrėžia pašnekovas. – Nors turime tikrai nemažai užsakymų, ypatingai prieš šventes, tačiau šiuo metu gamybiniai pajėgumai mums leidžia gaminti dar daugiau produkcijos. Todėl, jei tik yra norinčių prekiauti šviežiais ir aukštos kokybės gaminiais, visuomet galite kreiptis ir suderinsime detales.“

Per ketvirtį pagaminama apie 20–25 tonos įvairių mėsos gaminių.

Kaip sako D. Kižauskas, klientai yra ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse, ypatingai ten, kur plati lietuvių diaspora.

„Mes šiuo metu esame daugiau didžiųjų miestų vartotojų tiekėjas, ypatingai Vilniaus, Klaipėdos, Kauno, Panevėžio, Šiaulių, Marijampolės. Taip pat iki 10 proc. gaminių sudaro ir eksportas. Pirkėjai daugiausia yra lietuviai, gyvenantys Didžiojoje Britanijoje, ne tik Anglijos sostinėje Londone, bet ir Birmingeme, kituose didžiuose miestuose, Škotijos sostinėje Edinburge, Airijoje, taip pat Švedijoje, Norvegijoje“, – vardija įmonės vadovas.

Jis taip pat pabrėžia, kad rūkyklėlės gaminių pirkėjai yra su Lietuva susiję žmonės, kurie vis dar puoselėja mūsų maitinimo tradicijas, nepaisant kai kurių sveikos gyvensenos šalininkų skeptiško požiūrio į rūkytus gaminius.

„Mano nuomone, valgant saikingai kokybiškus mėsos produktus, jokia žala organizmui negresia. Atvirkščiai, ypatingai dirbant fizinį darbą, jie suteikia stiprybės ir ilgesnį sotumo jausmą. Man pavyzdžio toli ieškoti nereikia – keturiasdešimt metų užsiimdamas mėsos rūkymo veikla ir pats ją valgydamas mano tėvukas sulaukė garbingo amžiaus – jam šiuo metu 83-eji. Tai, manau, geriausias įrodymas, kad minėti gaminiai ilgaamžiškumui ir gerai sveikatai netrukdo“, – įsitikinęs D. Kižauskas.

 

RinkosAikste.lt

Dalintis

Advertisement

Advertisement

2023/09/30

Prokuratūra nesiims veiksmų dėl B. Lubio atminimo skulptūros statymo teisėtumo

Klaipėdos apygardos prokuratūroje buvo išnagrinėtas Lietuvos Respublikos valstybinės kultūros paveldo komisijos pareiškimas dėl Plungės rajono savivaldybės administracijos išduoto statybos leidimo statyti skulptūrą Bronislovui...
2023/09/30

Ūkininkai Kairaičiai: neturime, kur dėtis

Marijampolė („Suvalkietis“). „Keturi mėnesiai iš eilės nei krinta, nei kyla pieno kaina. Ji stabiliai maža ir nuostolinga. Mūsų ūkiui ji tikrai nepalanki. Bet mes neturime, kur dėtis: pasistatėme melžimo aikštelę, t...
2023/09/30

Degučių sentikių protėvių takais

Bendruomenė ,,Degučių rimtis“ dalyvavo Zarasų rajono savivaldybės nevyriausybinių organizacijų dalinio finansavimo iš Zarasų rajono savivaldybės biudžeto lėšų paraiškų konkurse ir gavo paramą projektui ,,Degučių sentikių...
2023/09/30

G. Jakštas: derybas su mokytojais galime tęsti ir šiandien

Su streikuojančiais ir ilgalaikę akciją prie Vyriausybės pradėjusiais mokytojais galima nedelsiant tęsti derybas dėl jų reikalavimų, sako švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
2023/09/30

Nepaisant sudėtingos ligos moteris susilaukė kūdikio – tai pirmasis toks atvejis Baltijos šalyse

Didelės daugiadalykės Santaros klinikų medikų komandos pastangos išsaugojo jaunos moters gyvybę – ir ji pati, ir jos artimieji, kartu su gydytojais atėjo iki gyvenimo stebuklo – gimusio mažylio. Tai pirmasis atvejis Baltijos &sc...
2023/09/30

„Maisto bankas“ džiaugiasi sustiprėjusia partneryste su ūkininkais

Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ skelbia, jog per paskutinius aštuonis mėnesius Lietuvoje nuo iššvaistymo pavyko išsaugoti 4790 tonų maisto ir, lyginant su ankstesniais metais, tai yra rekordinis p...
2023/09/30

Skundžiasi, jog ūkininkai kaimą turgumi pavertė

Plungė („Žemaitis“). Pavasarį ir rudenį daug kur galima išvysti pakelėse įsikūrusį prekiautoją, pravažiuojantiesiems siūlantį miško, sodo ar daržo gėrybių. Pro šalį važiuojantys žmonės tokia prekyba patenkinti, nes...
2023/09/30

Sidabro švytėjimas gėlynuose

Sidabrinių atspalvių įvairovė kiekvienam gėlynui suteikia savitą koloritą: dieną pilka spalva pati neutraliausia, o naktį – švyti sidabru ar beveik baltu pilkumu. Ji sušvelnina šalia esančias ryškias spalvas, suku...
2023/09/30

Naminės legalizavimo klausimas „pakibęs“, o pilstuko ir naminės vartojimas auga

Dar vasarą buvo pristatytas Vilniaus universiteto mokslininkų atliktas alkoholio vartojimo įpročių Lietuvoje tyrimas. Jis atskleidė, kad prieš dvejus metus pradėjo formuotis pilstuko ir naminės degtinės vartojimo augimo tendencija. Oficialū...