Ashburn +11,4 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 13 Bal 2024
Ashburn +11,4 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 13 Bal 2024

Lengvi receptai – lengvoms šventėms!

2021/12/20


Niekada tiek daug nediskutuojame apie tradicijas, kaip artėjant Kūčioms ir Kalėdoms. Svarstome, ar puošti namus taip, kaip tai darydavo mūsų močiutės ir jų močiutės, ar nustebinti šeimą ir bičiulius naujomis, šiuolaikiškesnėmis idėjomis, eglutę puošti švenčių išvakarėse ar leisti mažyliams ja pasidžiaugti visą gruodį, Kūčių vakarienei ieškoti senovinių patiekalų ar paruošti tai, ką turime šiandien? Pasinėrę į detales nepastebime, kaip dažniausiai tėtis su sūnumi sėda į mašiną eglutės parvežti, mama su dukra gražina namus, pildo pirkinių sąrašą, vis varsto šaldytuvo dureles, o galiausiai visa šeima susėda prie šventinio stalo. Tarsi kažkas įsijungia savaime, tarsi susiklosto tam tikra tvarka, leidžianti džiaugtis vienam kitu, suprasti vienas kitą iš vieno žvilgsnio, mėgautis drauge leidžiamu laiku. Galbūt per šventes jūsų virtuvėje šeimininkaus močiutė, gal mama ar tėtis, o gal vaikai. Galbūt pajusite iš ten sklindantį vaikystės prisiminimų kvapą, o gal įvyks netikėtas kulinarinis pokštas! Bet jeigu staiga pritrūktų vieno kito patiekalo jūsų stalui, siūlome receptų – paprastų, lietuviškų, lengvai pagaminamų, bet išbandytų ir tikrai gero skonio!   Kriaušės tešloje Kriaušės tešloje. Reikės: 6–8 filo tešlos lakštų 4–6 kriaušių 100 g cukruotų imbierų 100 g riešutų 100 g cukraus 70 g sviesto Citrinos sulčių Miltelinio cukraus ir cinamono mišinio pabarstyti   Nupjaukite apatinę kriaušių dalį ir išgremžkite sėklalizdžius. Keptuvėje pakaitinkite du šaukštus sviesto su cukrumi, kol susidarys karamelė. Sudėkite kriaušes į karamelę nupjautąja dalimi į apačią, kepkite keletą minučių ir išimkite. Į likusią karamelę suberkite susmulkintus riešutus ir imbierus. Išmaišykite, paskaninkite citrinos sultimis ir kriaušių kiaurymes prikimškite įdaro. Tešlos lakštus supjaustykite kvadratais, sudėkite keliais sluoksniais sutepdami likusiu lydytu sviestu. Į tešlos vidurį dėkite įdarytą kriaušę ir apgaubkite tešla. Prie vaiskočio tešlą stipriau suspauskite, kad kepant neišsiskleistų. Kepkite 180 °C orkaitėje 20–30 min., kol tešla gražiai apskrus. Iškeptas kriaušes pabarstykite miltelinio cukraus ir cinamono mišiniu. Patiekite su plakta grietinėle ar ledais.   Marinuotos burokėlių ir grybų salotos Marinuotos burokėlių grybų salotos. Reikės: 200 g burokėlių 100–200 g pievagrybių (galima keisti virtais ar marinuotais grybais) Sviesto kepti Kelių šaukštų sezamų sėklų Maltų juodųjų pipirų Gražgarsčių papuošti     Marinatui: 2 stiklinių vandens 2 v. š. aliejaus 1/2 v. š. acto Lauro lapelio Cukraus, druskos   Į puodą supilkite vandenį, įmeskite lauro lapelį ir pavirkite apie 5 min. Tada įberkite po žiupsnelį cukraus, druskos, supilkite actą ir dar kartą užvirkite. Lauro lapelį išgriebkite, supilkite aliejų, išmaišykite ir leiskite atvėsti. Burokėlius išvirkite, nulupkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais. Jei grybai švieži, nuvalykite, pasmulkinkite ir apkepkite įkaitintame svieste arba išvirkite sūdytame vandenyje. Jei naudosite virtus ar marinuotus grybus, pasmulkinkite ir sumaišykite su burokėliais. Užpilkite šaltu marinatu ir palaikykite apie porą valandų, dar kartą išmaišykite, sudėkite į salotinę, papuoškite gražgarstėmis, pabarstykite sezamų sėklomis, pipirais ir patiekite į stalą.   Švilpikai su troškintomis daržovėmis Tešlai reikės: Švilpikai su troškintomis salotomis 800 g virtų trintų bulvių 200–250 g miltų 1–2 kiaušinių V. š. druskos Maltų juodųjų pipirų, muskatų Kiaušinio aptepti   Troškiniui reikės: Nedidelės cukinijos Baklažano 1–2 raudonųjų svogūnų 1–2 česnako skiltelių 8–10 pomidoriukų 3 v. š. alyvuogių aliejaus Stiklinės baltojo sauso vyno 2 a. š. skysto medaus Kmynų, druskos, maltų juodųjų pipirų Šviežių raudonėlių ir bazilikų 1–2 v. š. smulkintų laiškinių česnakų Švilpikams bulves sumaišykite su miltais, kiaušiniais, druska, žiupsneliu maltų pipirų, muskatų ir suminkykite tešlą. Sukočiokite ją į vokelį, šiek tiek suplokite ir supjaustykite įstrižai. Sudėkite tešlos gabalėlius į kepimo popieriumi išklotą skardą ir aptepkite plaktu kiaušiniu. Kepkite juos 160 °C orkaitėje apie 30 min., kol gražiai apskrus. Iškepusius švilpikus laikykite šiltai. Daržoves nuplaukite, nusausinkite. Cukiniją ir baklažaną supjaustykite nedideliais gabaliukais, svogūnus susmulkinkite. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Suberkite svogūnus, trintus česnakus, žiupsnelį kmynų ir maišydami pakepinkite, kol svogūnai pagels. Sudėkite cukinijas, baklažanus. Medų išmaišykite baltajame vyne ir apšlakstykite daržoves. Sumažinkite ugnį, uždenkite ir troškinkite, kol daržovės suminkštės. Tada sudėkite perpus perpjautus pomidorus, pagardinkite pipirais, pasūdykite ir dar 2 min. patroškinkite. Daržoves sumaišykite su šiltais švilpikais, pabarstykite šviežiais smulkintais žalumynais ir patiekite. Parengė žurnalo „Rasos“ redakcija   kalėdiniai receptai, kalėdiniai patiekalai, mišrainės, salotos, kriaušės tešloje, švilpikai su daržovėmis  
Dalintis

2024/04/13

Vizijas ir realybę skiria praraja

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM), užsakiusi veislininkystės vystymosi ir skatinimo priemonių iki 2050 m. studiją, tikina siekianti proveržio šioje srityje, o veisimo organizacijos šaukia SOS dėl gyvulininkystės sektoriaus nykimo ir akcen...
2024/04/13

IKMIS: pasėlių stebėjimas ir LŽŪKT konsultantų rekomendacijos

Šiuo metu prisijungę prie IKMIS sistemos galite stebėti kas valandą atsinaujinančių augalų ligų ir kenkėjų plitimo rizikos prognozavimo modulių informaciją iš 74 meteorologinių stočių, kurių tinklas išdėstytas visoje Lietuvos ...
2024/04/13

Baltažiedžių plukių kilimai ir padangos

Pavasarį miškai pasipuošia ne tik žibučių ir plukių kilimais. Kai kur akis bado ir piktybiškai paliktos šiukšlės. Tai – ne vienerius metus besitęsianti problema.
2024/04/13

„Rokiškio sūris“ dividendams vėl siūlo skirti 5,25 mln. eurų

Viena didžiausių pieno perdirbimo bendrovių Lietuvoje „Rokiškio sūris“ dividendams šiemet kaip ir praėjusiais metais ketina skirti 5,25 mln. eurų – 15 centų akcijai.
2024/04/13

Apklausa paneigė stereotipus apie skirtingų kartų darbuotojus

Jauni darbuotojai drąsiau išsako lūkesčius dėl darbo sąlygų, jie labiau suinteresuoti karjera ir dažniau domisi darbo sąlygomis. Vyresni – lojalesni darbdaviui, labiau paiso vidaus tvarkos taisyklių, atidesni, lengviau susidoroja su s...
2024/04/13

NMA konferencijoje – su plotu ir gyvuliais susijusių priemonių aktualijos

Nacionalinėje mokėjimo agentūroje (NMA) įvyko tradicinė konferencija „Tiesioginių išmokų bei Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginio plano su plotu ir gyvuliais susijusių priemonių aktualijos“.
2024/04/13

VMVT griežčiau tikrins, ar neprekiaujama baltarusiškomis ir rusiškomis daržovėmis

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) žada stiprinti vaisių ir daržovių prekybos kontrolę reaguodama į pranešimus dėl nelegalios prekybos rusiška ir baltarusiška produkcija.
2024/04/13

Atraskime kitokį vištienos skonį

Prekybininkai sako, kad pastaraisiais metais dažniausias pirkėjų mėsos pasirinkimas – vištiena, mat ji pigesnė. Mes sakome – vištieną verta rinktis dėl to, kad ji puikiai tinka ir įmantriems patiekalams. Vienas kitas įdom...
2024/04/13

Žemės ūkio technikai neįveikiamos pėsčiųjų saugumo salelės jau nebus įrenginėjamos

Penktadienį Kelmės rajono savivaldybėje „Via Lietuva“ atstovai ūkininkams pristatė naujus inžinerinius sprendimus, leisiančius išvengti pėsčiųjų eismo saugumo salelių, kurios neįveikiamos platesnei žemės ūkio technikai.