Kaunas +9,0 °C Nedidelis lietus
Pirmadienis, 19 Geg 2025
Kaunas +9,0 °C Nedidelis lietus
Pirmadienis, 19 Geg 2025

Lietuviai „Iki“ atskleidė savo slaptus šaltibarščių kozirius – nuo mėtų iki pomidorų sulčių: išrinkite skaniausią receptą

2025/05/19


Esame šaltibarščių tauta, todėl kiekvienas žinome, kaip šią ryškią, gaivią sriubą pagaminti pačią skaniausią. Jie neatsiejama Lietuvos kulinarinio paveldo dalis, tačiau vieno recepto šiai legendinei rožinei sriubai nėra – tą įrodė plūstantys receptai į skaitmeninę knygą „ŠaltibartIKI enciklopedija“. Kulinarinės diskusijos pasiekė kulminaciją – „Iki“ oficialiai paskelbė visuotinio balsavimo pradžią ir kviečia išrinkti skaniausius šaltibarščių receptus.

Nors klasikiniams šaltibarščiams abejingų nėra, iš pirmo žvilgsnio paprastas receptas kiekvienoje virtuvėje atgimsta kiek kitaip, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

„Pakvietę visiems drauge sukurti skaitmeninę receptų knygą „ŠaltibartIKI enciklopedija“ net nesitikėjome, kiek daug šios legendinės rožinės sriubos variacijų jie atsiųs. Daugelis kliaujasi nepamainoma klasika – skaniausiai lėkštei tereikia burokėlių, kefyro, žalumynų, kiaušinių ir agurkų. Nemažai žmonių daugiau gaivos suteikia šlakeliu acto, mėgsta įdėti ir traškių ridikėlių ar marinuotų agurkėlių. Tačiau pamatėme, kad yra ir aibė intriguojančių receptų – šaltibarščius gamina ir be laktozės, ir saldesnius, ir aštresnius, ir net egzotiškus. Vieni gerokai pakeičia jų charakterį naudodami, pavyzdžiui, kokosų pieną, o kiti vos su vienu netikėtu priedu juos pagyvina – patrupina fetos ar įberia saujelę riešutų. Tikiu, ši receptų knyga taps įkvėpimu išbandyti naujas variacijas, tačiau visų pirma norime išsiaiškinti, kurie receptai yra populiariausi“, – sako G. Kitovė.

Nors diskusijų apie šaltibarščių receptus netrūksta, gera matyti, kad ši sriuba mus ne skaldo, o vienija, sako tinklo atstovė. Žmonės neslapukauja – mielai dalijasi savo atradimais ir slaptais ingredientais. „Iki“ atsiųsti receptai atskleidė, kad į savas šaltibarščių versijas lietuviai pila ir marinuotų agurkėlių skysčio, mineralinio vandens, jogurto ar citrinos sulčių.

„Be galo įdomu atrasti, kad savo slaptu spalvą bei skonį paryškinančiu ingredientu gyventojai įvardija ir pomidorų sultis ar vyšnių sirupą. Dalis pasisako, kad rūgštumą būtina subalansuoti su saldumu – primygtinai rekomenduoja įdėti cukraus. Kiti siūlo rožinę sriubą atgaivinti keliais mėtų lapeliais ar paaštrinti Kajeno pipirais“, – apie atsiųstus receptus pasakoja G. Kitovė.

„Lietuviai itin kūrybiškai žvelgia į mūsų nacionaliniu pasididžiavimu tapusią sriubą, tačiau dauguma, regis, pasisako už tradicijas. Tokio kompromiso priėję ir mūsų kulinarai, kasmet šiltuoju sezonu ruošiantys šaltibarščius – jų paklausa rodo, kad klasikinis skonis patinka daugumai. Tačiau labai smalsu, kuris šaltibarščių receptas visgi nugalės“, – balsuoti ir nuspręsti kviečia G. Kitovė.

Receptus įvertinti, pasirinkti idėjų saviems šaltibarščiams ir savo balsą atiduoti jau galima čia: https://iki.lt/Saltibarstiki-enciklopedija/. Balsavimas vyks iki gegužės 30 d. Dešimties daugiausiai balsų surinkusių receptų autoriai bus apdovanoti „Iki“ dovanų kortelėmis.

 

"Fabula Rud Pedersen Group" informacija

Dalintis