Iš daugiau kaip trisdešimties pateiktų mėginių atrinkti devyni išskirtiniai lietuviško medaus pavyzdžiai, atspindintys mūsų šalies augalijos įvairovę, sezoniškumą ir bitininkystės tradicijas: pavasario medus, Gintautas Končius, „Bitidė“; rapsų medus, Darius Keturakis, „Statinė medaus“; vasaros medus, Petras ir Ilona Daunorai, „Daunorų bitynas”; liepų medus, Dainius Noreika, „Balsių medus“; Sosnovskio barščio medus, Algirdas Amšiejus; tamsiųjų bičių suneštas miško medus, Lina Grimutienė, „Grimutų medus“; miesto medus, Paulius Chockevičius, „Urban bee“; drevinis medus, Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcija; grikių medus, Laimonas Galvonas, „Medaus namai“.
Lietuvos medaus atstovai buvo atrinkti vadovaujantis tarptautiniais juslinės analizės standartais: vertinant skonį, aromatą, tekstūrą, spalvą, botaninę nektaro kilmę ir autentiškumą. Vertinimas vyko akluoju būdu, užtikrinant visišką objektyvumą. Atranką vykdė sertifikuotų medaus someljė komanda: Rasa Nabažaitė, Ilma Paluckė, Rokas Rutkus ir Jolita Smaidrienė.
Kiekvienas kruopščiai atrinktas pavyzdys – tai mūsų šalies gamtos vizitinė kortelė, pasakojanti apie augalų įvairovę, metų laikus ir bitininkų meistrystę.
Lietuva gali pasiūlyti ne tik gerai žinomų medaus tipų (liepų, grikių, rapsų), bet ir retesnių, netikėtų skonių: drevinio medaus, miško medaus, sunešto vietinių tamsiųjų bičių, miesto medaus. Tokia įvairovė kyla iš švarios aplinkos, sezoninės augalijos gausos ir bitininkystės tradicijų, kurios Lietuvoje perduodamos iš kartos į kartą.
Ši atranka – savotiškas bitininkų bendruomenės atsakas į pastaruoju metu rinkoje pasitaikančius medaus klastojimo atvejus. Norime parodyti, kad Lietuvoje dar turime švaraus, rūšinio, aiškios kilmės medaus, verto aukščiausio tarptautinio pripažinimo.
Atrinkti medaus pavyzdžiai pirmiausia bus pristatyti Lietuvos visuomenei – rugpjūčio 15 d. Bitininkystės muziejuje Stripeikiuose (Ignalinos r.) vyks vieša degustacija. Tai proga lankytojams paragauti medaus, kuris jau netrukus reprezentuos Lietuvą pasaulyje.
„Apimondia“ – tai tarptautinė bitininkystės organizacija, įkurta 1895 m., kas dvejus metus rengianti pasaulinius kongresus skirtingose šalyse. Renginiuose dalyvauja daugiau kaip 10 tūkst. bitininkų, mokslininkų, gastronomijos ekspertų ir žurnalistų iš viso pasaulio.
„The Global Honey Bar“ ekspozicijoje Kopenhagoje lietuviškas medus bus pateikiamas originalioje bitininkų pakuotėje, su QR kodais, jis bus pristatytas ir oficialioje kongreso „Apimondia“ svetainėje.
LBS informacija