Projekto tikslas – atrinkti 10 išskirtinių lietuviško medaus pavyzdžių, kurie reprezentuotų mūsų šalies biologinę įvairovę, sezoniškumą ir gilias bitininkystės tradicijas.
Atrinkti medaus mėginiai bus pristatyti „The Global Honey Bar“ ekspozicijoje, kuri vyks rugsėjo 23–27 d. Kopenhagoje, Danijoje, kas dvejus metus rengiamo kongreso „Apimondia“ metu.
„Apimondia“ – tai tarptautinė bitininkystės organizacija, įkurta 1895 m. Jos misija – skatinti mokslinius tyrimus, tvarią ir etišką bitininkystę bei stiprinti bičių produktų vertę pasaulinėje rinkoje.
Kas dvejus metus vykstantys kongresai suburia daugiau kaip 10 tūkst. dalyvių – bitininkų, mokslininkų, gastronomijos profesionalų, kokybiško maisto entuziastų ir žurnalistų – iš daugiau nei 100 šalių.
Pastaruoju metu Lietuvoje vis dažniau kalbama apie neautentišką, suklastotą „medų“ – produktą, kuriame aptinkama pridėtinių cukrų, aiškiai nenurodoma jo kilmė. Tokie atvejai ne tik klaidina vartotojus, bet ir menkina sąžiningų bitininkų darbą.
Reaguodama į situaciją, Lietuvos bitininkų bendruomenė siunčia pozityvią žinią – kokybiškas, rūšinis lietuviškas medus gali ir turi būti vertinamas pagal aukščiausius standartus.
„Kaip tik tuo metu, kai viešumoje eskaluojamos klastojimo istorijos, mes kviečiame pažvelgti į pozityvų pavyzdį – profesionaliai vertinamą rūšinio lietuviško medaus atranką, pagrįstą jusline analize. Tai proga parodyti, ką gali Lietuvos bitininkai, kai remiamės kokybe, skaidrumu ir pagarba bitėms,“ – sako Juozas Olekas, Lietuvos bitininkų sąjungos prezidentas.
Ši iniciatyva ne tik atranka, bet ir savotiškas atsakas į rinkoje pastebimą sumaištį dėl medaus kokybės.
Atrinkti medaus mėginiai bus vertinami profesionalios juslinės analizės pagrindu: pagal skonį, kvapą, tekstūrą, spalvą ir atitiktį augalo nektaro šaltiniui. Vertinimas vyks aklosios degustacijos principu: komisijos nariai nežinos nei bitininko pavardės, nei produkto kilmės vietos, taip bus užtikrinamas maksimalus objektyvumas.
Atranką koordinuoja Italijoje akredituotų Medaus juslinės analizės ekspertų komisija. Jos nariai: Rasa Nabažaitė, Ilma Paluckė, Rokas Rutkus ir Jolita Smaidrienė.
„Ką ragaujame šaukštelyje medaus – tai ne tik saldumas. Tai vietovės augalija, metų laikas, bičių sveikata ir bitininko darbas. Ši atranka galimybė garsiai pasakyti: Lietuva gamina pasaulinio lygio medų,“ – sako J. Smaidrienė, sertifikuota medaus someljė.
Pasak jos, šis projektas – tai ne tik prestižas, bet ir išskirtinė proga mūsų šalies bitininkams parodyti pasauliui savo meistriškumą ir vietinės gamtos natūralumą. „Lietuvoje dar turime galimybę išlaikyti autentišką medų – švarų, rūšinį, aiškios kilmės. Ir galime tuo pasidalyti su pasauliu“, – pabrėžia J. Smaidrienė.
2025 m. rugpjūčio 15 d. Bitininkystės muziejuje Stripeikiuose (Ignalinos r.) vyks vieša atrinktų medaus pavyzdžių degustacija. Renginys sutaps su Žolinių švente ir taps proga lankytojams susipažinti su atrinkta dešimtuko kolekcija, apie kurią kalbės visas pasaulis.
Žolinės – viena seniausių švenčių, kai pagerbiami žolynai, gamta ir derliaus gausa. Tai ir bitininkų šventė: žydintys laukai, augalų įvairovė ir jų nektaras šiuo laikotarpiu pasiekia savo aukščiausią tašką, iki šio laiko bitės jau būna sunešusios didžiausią metų derliaus dalį. Tad tai puikus metas paragauti ir pažinti rūšinio lietuviško medaus įvairovę, kvapus bei kilmę.
Daugiau informacijos www.bitininkusajunga.lt
LBS informacija