Columbus +19,8 °C Debesuota
Pirmadienis, 31 Kov 2025
Columbus +19,8 °C Debesuota
Pirmadienis, 31 Kov 2025
Redvita Meilutė-Ramoškienė: „Norėjome sustabdyti vasaros ar ankstyvo rudens akimirkas, kai galima iki soties skanauti šviežių uogų, vaisių.“ Pašnekovės asmeninio archyvo nuotr.

Laima SAMULĖ
„Ūkininko patarėjo“ korespondentė 

Liofilizavime – daug vietos kūrybai

2025/03/27


Vos už keleto kilometrų nuo Utenos, Kimėnų k. (Utenos sen.), įsikūręs liofilizuotų gamtos gėrybių verslas, o gaminiai ženklinami sveikatai palankesnių produktų simboliu – „Rakto skylute“. Verslą vystančią IĮ „Čiau, braške“ įkūrėją Redvitą MEILUTĘ-RAMOŠKIENĘ apie veiklos tikslus ir galimybes ištisus metus mėgautis gardžiomis ir kvapniomis gėrybėmis kalbina „Ūkininko patarėjo“ korespondentė Laima SAMULĖ.

– Kaip kilo mintis pradėti liofilizuoti daržoves, vaisius, uogas?

– Viskas prasidėjo prieš daugiau nei trejus metus, kai su vyru Ramūnu parvykome iš Norvegijos ir reikėjo sugalvoti, ką mes veiksime Lietuvoje. Visada mėgau gamtą, rinkti ir džiovinti žoleles, auginti vaisius bei uogas, be to, viena ausimi buvau girdėjusi apie liofilizavimo aparatus. Kilo mintis pabandyti įsigyti liofilizavimo aparatą ir teikti tokią derliaus perdirbimo paslaugą. Įsigijome du aparatus ir pradėjome liofilizuoti viską, ką patys užauginome, vėliau ėmėme supirkinėti ir iš vietos ūkininkų, o liofilizuotus produktus pardavinėti. Taip ir sukūriau sau darbo vietą, na, tiksliau savo šeimai, nes įdarbinti visi.

– Kodėl pasirinkote liofilizavimą, kuo ypatinga ši technologija?

– Liofilizavimas yra konservavimo būdas, kai vaisiai, uogos, daržovės ir pan. džiovinami dideliu šalčiu, o sušalęs vanduo iš produktų pašalinamas jį išgarinant žemoje temperatūroje. Kauno technologijos universiteto mokslininkai nustatė, kad taip išsaugoma net iki 98 proc. visų vertingųjų medžiagų. Taigi, liofilizuotas produktas yra palankus sveikatai, be to, dar ir traškus. Pavyzdžiui, liofilizuoti burokėliai be jokių priedų yra puikus, vaikų mėgstamas užkandis.

Veiklos pradžioje galvojau – jei iš to nepavyks sukurti verslo, bent jau patys valgysime sveikai. Norėjome sustabdyti vasaros ar ankstyvo rudens akimirkas, kai galima iki soties skanauti šviežių uogų, vaisių. Dabar tokiais skoniais galime mėgautis bet kuriuo metų laiku. Manau, kad visa šeima nesergame būtent dėl to, kad galime savo racioną papildyti sveikatai palankiais produktais. Beje, renkame ir įvairius žolynus (dilgėles, garšvas, kiaulpienių žiedus ir kt.), juos liofilizuojame, sutriname ir tuos miltelius beriame į kokteilius, maišome į medų, kad įgautų unikalią žalią spalvą, pasipildytų vertingomis medžiagomis. Vis sugalvojame, ką naujo galime paskanauti patys ir pasiūlyti klientams.

– Kodėl renkatės lietuvišką žaliavą savo produkcijai?

– Tiesą sakant, net nekilo kitokia mintis. Atvežtinių vaisių ir daržovių galima bet kada nusipirkti parduotuvėje, bet mes norėjome vietoje augintų, kokybiškų, pasižyminčių geru skoniu ir kvapu. Vasarą mums yra pats darbymetis, nes stengiamės kuo daugiau gėrybių surinkti, užšaldyti ir liofilizuoti. Šaldymo etapą galima būtų praleisti ir iškart liofilizuoti, bet praktika parodė, kad taip produktai išlaiko geresnę konsistenciją liofilizavus. Neretai iki Kalėdų jau būname viską išpardavę, todėl sulaukiame komentarų, kad galėtume plėsti įmonę, samdyti žmonių, gaminti daugiau produkcijos. Ko gero, tokiu atveju prireiktų iš kažkur atsivežti papildomai gėrybių, bet kiekybė nėra mūsų tikslas. Tai pasakytina ir apie mūsų augalininkystę bei gyvulininkystę –
norisi turėti ne kažko daug, bet pabandyti vis kažką nauja. Tai dumplainių auginame, tai šilauogių, visokių vaismedžių, o vyras užsiima ir bitininkyste. Gyvenant kaime, neįmanoma atsispirti norui kažką auginti.

– Kiek trunka liofilizavimo procesas? Ar reikalingas kruopštus pasiruošimas?

– Procesas tikrai nėra trumpas, nes pirmiausia reikia užauginti ir nuimti derlių, o tada jį paruošti liofilizavimui. Pavyzdžiui, burokėlius reikia nuplauti, nulupti, supjaustyti ir tris paras laikyti greito šaldymo šaldiklyje, kur temperatūra siekia –42 °C. Esant tokiai žemai temperatūrai, ląstelėse užrakinamos visos vertingosios medžiagos. Tada šaldytus burokėlius 2–3 paroms dedame į liofilizavimo aparatą. Jei kokio produkto neturime, bet norime jo liofilizuoto, reikia laukti apie savaitę, kol bus pagamintas.

– Ar per trejus veiklos metus pasitaikė sunkumų arba klaidų, kol perpratote technologiją?

– Sunkumų buvo daug ir ašarą teko nubraukti ne kartą. Ir dabar pasitaiko nesklandumų eksperimentuojant, pavyzdžiui, ilgai vargau su juodaisiais serbentais, taip pat ir vyšnios buvo nemenkas iššūkis. Nemažai teko išmesti arba sulesinti vištoms. Tačiau juk tik klysdami mes mokomės, atrandame tai, kas veikia arba neveikia. Svarbiausia – nenuleisti rankų ir bandyti dar kartą kažką pakeitus, ieškoti naujų sprendimų. Žinoma, labai liūdna, kai dėl techninių dalykų nepavyksta miško žemuogių partija. Būna labai gaila įdėto darbo jas renkant, tačiau jau esu susitaikiusi su tuo, kad gamyboje visko pasitaiko.

Liofilizavime daug vietos kūrybai. Man labai įdomu eksperimentuoti, o gautus rezultatus degustuoja šeima, draugai. Jei visiems patinka, tuomet įvedame naują produktą į savo asortimentą, kurį dabar sudaro daugiau nei 40 skirtingų vaisių, uogų, daržovių, žolynų ir saldainių.

– Papasakokite daugiau apie jūsų gaminamus saldumynus.

– Šeimoje auga mažametis vaikas, todėl labai smagu, kad jam galime pasiūlyti sveikatai palankią saldainių alternatyvą. Iš moliūgų, obuolių ir įvairių vaisių bei uogų gaminame mišinį, kuriam suteikiame norimą formą ir liofilizuojame. Pavyksta labai skanūs, gražūs ir traškūs saldainiai be jokio cukraus ar dažų. Patys jais labai džiaugiamės ir didžiuojamės, galėdami klientams pasiūlyti sveikatai palankių saldumynų.

– Minėjote, kad į verslą įtraukta visa šeima. Kas už ką atsakingas?

– Vyras atsakingas už techninę dalį, liofilizavimo aparatų priežiūrą ir remontą. Man tai būtų fiziškai per sudėtingas darbas. Taip pat vyras padeda generuoti idėjas naujiems produktams – susėdame kur nors savo sodyboje ir tariamės, ką naujo galėtume pabandyti. Beje, vyrui kilo ir mūsų prekinio ženklo „Čiau, braške“ idėja. Būtent braškės buvo pirmasis produktas, kurį pabandėme liofilizuoti, nes kaip tik buvo pats jų sezonas.

Drauge su vyru ir sūnumi einame žoliauti, nes reikia pririnkti didelius kiekius. Gyvename vienkiemyje, prie ežero. Jei kuris pamato, kad jau skleidžiasi maži dilgėlių ar garšvų lapeliai, imame krepšius į rankas ir renkame. Visi prisideda ir prie vaisių, daržovių, uogų ruošimo liofilizavimui, pavyzdžiui, iš gudobelių uogų reikia išrinkti kauliukus, tai labai kruopštus ir daug laiko reikalaujantis rankų darbas. Kadangi esame tik trise, samdytų darbuotojų neturime, tai pajėgumai nėra dideli, bet tuo džiaugiuosi, nes galbūt gaminant daugiau nukentėtų kokybė. O dabar daugiau dėmesio skiriame kūrybai, plačiam asortimentui ir kokybei.

– Kur realizuojate savo gaminius?

VISAS STRAIPSNIS ČIA, 2025 m. kovo 25 d. numeryje!

 

Galite prenumeruoti „Ūkininko patarėjo“ elektroninę leidinio versiją

arba popierinę: ukininkopatarejas.lt,

arba susisiekus el. paštu: platinimas@ukininkopatarejas.lt, tel. +370 603 75 963.

Taip pat leidinio prenumerata priimama per www.prenumerata.lt, www.prenumeruoti.lt, www.prenumeruok.lt

bei Perlo terminaluose.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti, įgarsinti žodžiu ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis