Ashburn +23,8 °C Dangus giedras
Ketvirtadienis, 18 Lie 2024
Ashburn +23,8 °C Dangus giedras
Ketvirtadienis, 18 Lie 2024

Liofilizuotos daržovės – vertingesnės

2023/04/26


Kai susitinka kūrybiškai mąstantys žmonės, galima tikėtis tik pačių geriausių rezultatų. Tokios sėkmės istorija gali pasidalyti ir trečius metus Dakčiuose (Šiaulių r.) veikiančio „Daržovių ūkio“ savininkas bei netoliese, Kairių miestelyje, liofilizuojančios ir sultis spaudžiančios įmonės vadovė. Greta šaltyje džiovintų uogų, šis duetas pasiūlė dar gana nauju būdu konservuotų daržovių produktų.

Pabandė – ir nenusivylė

Asta Ambrasaitė, liofilizavimo įmonės ir sulčių spaudyklos savininkė iš Kairių, sukaupusi uogų džiovinimo šaltyje patirtį, nenustebo, kai ūkininkas Sigitas Venckus iš Dakčių pasiūlė pabandyti liofilizuoti pomidorus, agurkus, paprikas.

„Liofilizacija – brangus ir ilgai trunkantis procesas, nes, tarkim, iš 7 kg pomidorų po viso proceso išlieka 500–600 g svorio, bet daržovės maistinė vertė beveik nesumažėja, o skonis tampa dar ryškesnis – jeigu pomidoras buvo saldus, taps dar saldesnis, jeigu rūgštus, tai dar rūgštesnis, – pasakoja A. Ambrasaitė. – Tam tinka mėsingesni pomidorai, geriau mažesni arba pjaustyti riekelėmis.“

Asta Ambrasaitė prie liofilizatoriaus.

Džiovinant daržoves šiltuoju būdu, jos tampa „guminės“, subliūkšta, o liofilizuotos išlaiko formą, spalvą ir skonį, didžiąją dalį vitaminų, būna lengvos, traškios. Jei tokie produktai laikomi specialiuose „mylar“ tipo sandariuose metalizuotuose maišeliuose, jie gali būti naudojami labai ilgai – net iki 10 metų ar dar ilgiau. Jiems tinka ir stikliniai indai, svarbu nepamiršti, kad šie produktai itin jautrūs drėgmei, todėl pagrindinės sąlygos – indo sandarumas, tamsi, sausa ir vėsi vieta.

Liofilizavimo aparatų Lietuvoje turima ir labai didelių, jais dirba stambios įmonės, o A. Ambrasaitė įsigijusi orkaitės dydžio liofilizatorių. Procesas užtrunka apie dvi paras ir daugiau. Į aparatą galima dėti šviežias daržoves arba sezono metu surinktas ir užšaldytas, laikytas šaldiklyje. Liofilizatorius produktus šaldo ir vakuuminiu siurbliu traukia vandens daleles iš produktų ledo pavidalu.

Šaltyje džiovintos daržovės.

Idėja – iš Dakčių

Lietuvoje tai nauja, mat daugiausia įprasta šaltyje džiovinti uogas, o pabandyti liofilizuoti pomidorus, agurkus ir paprikas minėtai įmonei pasiūlė ūkininkas S. Venckus, „Daržovių ūkio“ savininkas: „Nors daržovių kiekio sąnaudos didelės, rezultatu neteko nusivilti. Pomidorai ir saldžiosios paprikos, mažiukai ir pjaustyti riekelėmis, atrodo labai gražiai. Liofilizuoti tinka šviežiai skintos sunokusios daržovės. Pomidorai gali kelias dienas panokti, o štai su agurkais šiek tiek sunkiau dėl to, kad vandeningas daržoves tenka vežti iš ryto, pjaustyti ir šaltyje džiovinti šviežias, nepavytusias, nuskintas tą pačią dieną.“

Ūkininkas sutiko atskleisti ir daržovių veisles, kurios sėkmingai paklūsta šiam procesui: pomidorų – ‘Ivorino H’, ‘Monile’, ‘Black Cherry’, ‘Mini Cumatum’, ‘Mirabelle F1’, saldžiųjų paprikų veislės tiko visos augintos ūkyje, o šiemet pabandys liofilizuoti ir aitriąsias paprikas.

Sigitas Venckus.

Kairiuose spaudžiamos ir pomidorų sultys: kad šios būtų tirštesnės, deda ne tik sultingų, bet ir miltingų pomidorų, tarkim, ‘Colibri F1’ maišo su ‘Brooklyn’.

Nors brangokos, liofilizuotas daržoves pavyksta realizuoti prekyvietėse, mat ūkininkas pirkėjams jų duoda paragauti. Ir ne tik. Šaltyje džiovintų daržovių nestinga ir ant paties S. Venckaus šeimos stalo, tad kiekvienam susigundžiusiam paragauti papasakoja, kaip jas pritaikyti virtuvėje. Venckai šių daržovių deda ant sumuštinių, į įvairias salotas, silkių ir kitiems patiekalams papuošti ar tiesiog valgo kaip traškučius.

Jaučiasi ne tik natūralus skonis, bet ir „stipru“ nuo vitaminų. Tik vienas pavyzdys: ūkininko duomenimis, sausai džiovintose daržovėse vitamino C išlieka apie 40 proc., o šaltuoju būdu – 100 proc.

Sumuštiniai su šaltyje džiovintomis daržovėmis.

Šiltnamiuose su kamanių aviliu

Šaltai džiovinti skirtas daržoves S. Venckus augina trijuose šiltnamiuose, kiekvieno jų plotas siekia po 1 000 kvadratinių metrų. Pomidorų žiedams apdulkinti kasmet vežasi kamanes iš Olandijos, kur išvesta specialiai tam skirta veislė.

Vietoj trąšų jiems auginti naudoja paukščių mėšlo granules, bet kitus augintojus perspėja, kad šios trąšos naudoti daug – itin pavojinga, nes gali nudeginti šaknis.

Auginti pomidorų ir paprikų daigus ūkininkas pradeda sausio pabaigoje, kai sėja juos į daigyklas. Į šildomo šiltnamio žemę pomidorus sodina balandį, o skinti pradeda pirmą birželio savaitę.

Paprikas į šiltnamio žemę sodina irgi balandį, o vaisius raškyti pradeda liepą. Agurkus į indelius sėja apie kovo 10 d., į šiltnamio žemę perkelia apie balandžio 20 d., o pradeda skinti nuo gegužės pradžios.

 

 

„Rasų“ korespondentė Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ

Astos Ambrasaitės ir Sigito Venckaus nuotraukos

 

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis