Tikriausiai nesutiksime žmogaus, nežinančio ir neragavusio tiramisu. Dėl gaminimo paprastumo ir nepaprasto skonio itališkas desertas tapo saldžių patiekalų bestseleriu. Recepto variantų tiek daug, kad prieš keletą metų net atsirado pomėgis, užsisakant gardėsį įvairiuose restoranuose, papildyti skonio kolekciją naujais pojūčiais. Italijoje sakoma, kad kiekviena šeima turi savo receptą, ir bet kuris italas tvirtina, kad būtent jo mamos tiramisu yra geriausias.
Desertas sulaukdavo ir priekaištų
Daugelis istorikų linkę manyti, kad šio deserto receptas sukurtas aštuntajame dešimtmetyje šiaurės rytų Italijoje, Trevizo miesto restorane „Alle Beccherie“. Ilgą laiką konditeriu Vokietijoje dirbęs virtuvės šefas Roberto Linguanotto, dar vadinamas pravarde Loli, bavariškų saldumynų receptus derino su itališka tradicija ligoniams ir vaikams ruošti su cukrumi plaktą trynį, kad pastiprintų organizmą. Taip ir gimė naujas desertas. Po kurio laiko Loli vėl išvyko į Bavariją, tačiau tėvynės meilė privertė grįžti Italijon. Kolegos ironiškai priekaištavo Roberto: „Kodėl sugalvojai tiramisu? Dabar turime sunkiai dirbti, nes klientai nieko neprašo, tik šio deserto!“
„La Rousse Gastronomique“ aiškiai nurodo šio deserto gimimo metus – 1970 m. Receptas pirmą kartą paskelbtas 1983 m. Giovanni Kapnisto knygoje „Veneto saldumynai“. 1986 m. Paolo Zolli įtraukė deserto pavadinimą į „Tarmių žodyną“ kaip žodį, gimusį Veneto regione. Tačiau tai buvo tik jo istorijos pradžia.
2006 m. tiramisu atstovavo Italijai „Sweet Europe“ renginyje, kuriame pristatomi Europos Sąjungos šalių desertai. O 2010 m. spalio 15 d. Tiramesù de Le Beccherie receptą Italijos virtuvės akademijoje (Accademia Italiana della Cucina) patvirtino notaras. Galiausiai 2013 m. sausio 17 d. jis pripažintas oficialiu Tarptautinės italų virtuvės desertu.
Elžbieta MONKEVIČ
Gražiosios legendos
Viena iš prielaidų tiramisu atsiradimą sieja su Siena. Pasakojama, kad pirmą kartą desertas buvo paruoštas Kosimo Senojo Medičio apsilankymo proga ir vadinamas „sriuba kunigaikščiui“. Bet jei dar galima patvirtinti, kad vienas iš deserto komponentų – kava – išties buvo naudojimas (nors tuo metu tik kaip gėrimas), tai iš Lombardijos kilusios maskarponės ir „damų pirštelių“, sausainiaų iš Prancūzijos Savojos, ant XVII ir XVIII amžių Toskanos konditerių stalo tikrai dar nebuvo. Be to, minkštas sūris greitai genda, tad tais laikais nebuvo galimybių jo transportuoti, kaip ir laikyti desertų su žaliais kiaušiniais bent kiek ilgesnį laiką.
Kita versija sako, kad tiramisu sukurtas Turine, siekiant paremti grafą Cavourą, jam bandant suvienyti Italiją. Tačiau ir ši istorija turi spragų. Pirma, XIX a. vidurys nepasižymėjo šaldytuvų gausa, tad laikyti desertą vis dar nebuvo galimybių. Antra, nėra nė vieno dokumentinio šios hipotezės įrodymo.
Jungtinėse Amerikos Valstijose gyvenantis italų šefas Carminantonio Giannacone 2007 m. „Washington Post“ straipsnyje teigia, kad jis sukūrė garsųjį desertą, būdamas Trevizyje. Bet šis akiplėšiškas pareiškimas nebuvo pagrįstas įrodymais, tad greitai paneigtas. Vis dar yra daugybė Italijos restoranų ir šefų, kurie bando prisiteisti tiramisu receptą, tačiau nė vienas iš jų neįstengia pateikti įtikinamų įrodymų.
Klasikinis tiramisu
Šiandien yra daugybė tiramisu variantų. Tačiau norint sukurti savo unikalų desertą, reikia žinoti pagrindus – klasikinį receptą.
Reikės:
400 g mascarponės
250 g „Savoiardi“ sausainių
80 g cukraus
6 kiaušinių trynių
150 ml stiprios kavos
50 ml marsalos (saldaus likerinio vyno)
2–3 šaukštelių nesaldintos kakavos
Trynius atskirkite nuo baltymo ir išplakite juos su milteliniu cukrumi iki baltos purios masės.
Trynių plakinį mediniu šaukštu atsargiai sumaišykite su maskarpone.
Atvėsintą kavą sumaišykite su likeriniu vynu. Supilkite į lėkštutę ir po vieną iš abiejų pusių merkite sausainius.
Į stiklines įkrėskite šiek tiek maskarponės masės, po to per sietelį pabarstykite kakavos, išdėliokite sausainius, vėl paskirstykite sluoksnį kremo, pabarstykite kakava, sudėkite sausainius.
Ant viršaus uždėkite kremo, išlyginkite ir per naktį palikite šaldytuve.
Prieš patiekdami, per sietelį pabarstykite kakava. Lygiai taip pat desertą galite pagaminti didelėje formoje ar inde.
Tiramisu su avietėmis ir citrinų kremu
Lengvas ir gaivus – desertas karštoms vasaros dienoms
Reikės:
350 ml plakamosios grietinėlės
50 g miltelinio cukraus
500 g maskarponės
250 g biskvitinių sausainių „Savojardi“
250 g aviečių
Sausainiams pamirkyti:
150 ml citrinų sulčių
100 g miltelinio cukraus
Kremui:
3 trynių
citrinos
50 g cukraus
50 g sviesto
Pirmiausia pagaminkite kremą. Išspauskite citrinos sultis, nutarkuokite žievelę. Kremui skirtus trynius sumaišykite su cukrumi, citrinos sultimis ir šaukštu tarkuotos citrinų žievelės. Nustatę mažiausią kaitrą, pakaitinkite, kol masė sutirštės. Šiek tiek pravėsinkite ir sudėkite sviestą ir išmaišykite. Kremą pastatykite į šaldytuvą 1–2 valandoms.
Sumaišykite maskarponę su persijotu milteliniu cukrumi ir, palengva plakdami, pilkite grietinėlę. Plakite, kol pasidarys puri masė, bet stebėkite, kad neperplaktumėte.
Citrinų sultis sumaišykite su milteliniu cukrumi, supilkite į lėkštutę.
Paruoškite tortinę formą. Sausainius perpjaukite per pusę ir apvaliąja dalimi į viršų statykite palei formos kraštus. Iš vidinės pusės teptuku aptepkite citrinos sultimis. Likusius sausainius po vieną iš abiejų pusių merkite į sultis ir dėkite į formos dugną, ant jų uždėkite maskarponės kremo sluoksnį ir tolygiai paskirstykite, uždėkite citrinų kremo ir šiek tiek aviečių.
Taip sluoksniuokite tol, kol išnaudosite visus produktus. Viršų galite papuošti avietėmis arba karamelizuotų citrinų griežinėliais.
Per naktį laikykite šaldytuve, patiekite stipriai atšaldytą.
Lietinių blynų tortas tiramisu motyvais
Blynai – universalus patiekalas, gali puikiai perteikti tiramisu dvasią.
Reikės:
500 ml pieno
200 ml stiprios kavos
60 g ištirpinto sviesto
4 kiaušinių
300 g miltų
po žiupsnelį druskos ir cukraus
aliejaus kepti
Kremui:
350 g maskarponės
350 ml grietinėlės
50 g miltelinio cukraus
2 šaukštelių tirpios kavos
Sumaišykite pieną, kavą ir kiaušinius, po to suberkite miltus, druską ir cukrų. Gerai sumaišykite, pabaigoje supilkite ištirpintą sviestą. Visus produktus, išskyrus aliejų, suplakite kartu.
Tešlą būtinai palikite 30 min. pastovėti.
Įkaitinkite keptuvę, plonu sluoksniu patepkite aliejumi, įpilkite tešlos. Pakreipdami keptuvę į vieną ir kitą pusę, paskirstykite tešlą lygiu sluoksniu.
Kepkite atidžiai stebėdami ant gana didelės kaitros. Stenkitės, kad lietiniai būtų labai ploni.
Kremui sudėkite maskarponę ir persijotą miltelinį cukrų į plaktuvo indą. Plakti pradėkite palengva, nuolat pildami grietinėlę.
Gautu kremu pertepkite lietinius, dėdami vieną ant kito. Laikas nuo laiko kremo sluoksnį pabarstykite tirpia kava.
Tiramisu ledai
Sensacingai skanūs, o jų gamybai nenaudojami kiaušiniai
Reikės:
200 ml pieno
2 šaukštų kakavos
3 šaukštų tirpios kavos
4 šaukštų kavos likerio
500 g maskarponės sūrio
120 g miltelinio cukraus
žiupsnelio druskos
100 ml riebios grietinėlės (30 arba 35 proc.)
kelių „damų pirštelių“ sausainių
Pusę pieno užvirinkite, kitą pusę užvirinkite ir įmaišykite kakavą bei tirpią kavą. Ataušinkite.
Kai masė atvės, įpilkite į ją kavos likerį.
Maskarponę sumaišykite su milteliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos, tada supilkite kakavos ir kavos pieną, gerai išmaišykite.
Grietinėlę lengvai paplakite – iki pusiau ištirpusių ledų konsistencijos. Sumaišykite ją su pagrindine mase.
Masę perkelkite į ledų aparatą ir maždaug pusvalandžiui įjunkite maišymą (arba pagal gamintojo nurodymus), pabaigoje įdėkite kelis trupintus sausainius ir kartu su indu pastatykite į šaldiklį pusei paros.
Jei neturite ledų aparato. Sudėkite masę į metalinį dubenį ir padėkite į šaldiklį 3 valandoms. Kas pusvalandį išimkite ir pamaišykite šakute – ledai bus purūs ir be ledo kristalų.
Prieš patiekdami ledus, 15 minučių juos palaikykite šaldytuve, kad šiek tiek suminkštėtų.
Asociatyvios 123rf nuotr.
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.