Ashburn +16,4 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 2 Spa 2023
Ashburn +16,4 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 2 Spa 2023

Malonumai po atviru dangumi

2023/05/27


Ech, lengvumas ir gera nuotaika plevena širdyje!.. Prasidėjo puikiausias metų laikas, kai vėl mėgausimės trimis viename – aktyviu poilsiu, maloniu bendravimu ir gardžiu maistu... Ką įsimesime į iškylos krepšelį? Sotaus, skanaus, o gal pikantiško?..

Keptas kamambero sūris

Reikės:  

  • 2 minkštųjų pelėsinių sūrių (kamambero)
  • kelių čiobrelio šakelių (gali būti rozmarino ar keli šalavijo lapeliai)
  • maltų juodųjų pipirų
  • saujos smulkintų pistacijų ar graikinių riešutų
  • 2–3 šaukštų medaus
  1. Sūrius padėkite ant atplėštų folijos ar kepimo popieriaus lakštelių ir viršuje aplink apipjaukite apskritimą, kad kraštuose liktų maždaug po centimetrą pelėsinės plutelės. Išpjautas ertmes pabarstykite maltais pipirais, smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis, uždėkite medaus ir pabarstykite smulkintais riešutais.
  2. Kepkite sūrius 15–20 min. uždengtame grilyje arba 7–15 min. 180° C karštumo orkaitėje. Medumi paskaninti sūriai turi gražiai apkepti, o viduje turėti minkštą tekstūrą. Patiekite juos šiltus, kad valgant būtų galima kabinti šviežios duonos gabalėliu, duonos lazdele, krekerių sausainiais, šviežios ar skrudintos duonos gabalėliu.
  3. Keptas pelėsinis sūris labai skanu ir pabarstytas smulkintais džiovintais vaisiais, šviežiomis ar džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis, levandų žiedais, įvairiais daržovių bei vaisių pagardais.

Itališka duona (focaccia) su pomidorais ir alyvuogėmis

Tešlai:  

  • 600 g daug glitimo turinčių miltų (ant pakelio turi būti pažymėta D raidė)
  • 400 ml šilto vandens
  • 140 ml tyro alyvuogių aliejaus
  • 25 g šviežių mielių
  • 2 šaukštelių cukraus
  • 15 g druskos

Priedams:

  • saujelės konservuotų juodųjų vynuogių be kauliukų
  • šaukštelio Provanso žolelių mišinio arba džiovintų raudonėlių, čiobrelių, bazilikų, rozmarino mišinio
  • kelių šviežio baziliko lapelių
  1. Mielinei tešlai užmaišyti šiltame vandenyje ištirpinkite druską ir cukrų, įpilkite 40 ml aliejaus. Viską gerai sumaišykite su puse miltų kiekio.
  2. Į vienalytę tešlą sutrupinkite mieles ir labai gerai išmaišykite, kad mielės ištirptų ir tolygiai pasiskirstytų tešloje.
  3. Likusius miltus sumaišykite su dalimi prieskoninių žolelių, suberkite į tešlą ir suminkykite. Turi gautis gana lipni tešla.
  4. Į kepimo skardą įpilkite apie 50 ml aliejaus, dėkite į gumulą suminkytą duonos tešlą, aptepkite aliejumi ir palikite maždaug 2 val. šiltoje vietoje, kad pakiltų. Tešlos tūris turi padidėti bemaž dvigubai.
  5. Kai tešla pakils, pirštais atsargiai ją išploninkite per visą kepimo indo paviršių. Stebėkite, kad tešla neliptų prie dugno – apačioje turi būti pakankamai aliejaus. Paviršių taip pat patepkite aliejumi ir pabarstykite likusiomis žolelėmis. Pusvalandį palikite, kad vėl pakiltų.
  6. Galiausiai atsargiai prismaigstykite pomidorų puselių bei konservuotų alyvuogių griežinėlių ir palikite tešlą dar 20–30 min pakilti.
  7. Pakilusios tešlos paviršių apipurkškite vandeniu (galima ir vynu) ir 15 min. pašaukite į 200 °C karštumo orkaitę. Prieš patiekiant pabarstykite baziliko lapeliais. Skanu tiek šilta, tiek ir atvėsusi.

Lavašo suktinukai

(gaminami iš anksto)

Reikės:  

  • 1–2 pilno grūdo miltų lavašo lakštų

Įdarui:

  • 200 g varškės sūrio
  • 100 g grietinės
  • šaukšto krienų
  • 200 g lašišos filė (galima naudoti pirktą lengvai sūdytą ar rūkytą)
  • ryšelio šviežių krapų
  • saujelės svogūnų laiškų
  • 1/2 raudonosios paprikos ankšties
  • pomidoro
  • salotų gūžės
  • šaukštelio alyvuogių aliejaus
  • druskos
  • maltų pipirų
  • kelių rozmarino šakelių papuošti
  • ryšelio svogūnų laiškų
  1. Pirmiausiai reikėtų pradėti nuo lašišos sūdymo (jei dar nesūdyta). Tai vertėtų daryti dieną ar dvi prieš gaminant suktinukus. Lašišos gabalėlį nuplaukite, nusausinkite, iš abiejų pusių aptepkite aliejumi, įtrinkite druska (nesibaiminkite, kad jos gali būti per daug – žuvis pasiims jos tiek, kiek reikia) ir pabarstykite dalimi smulkintų krapų. Žuvį šiek tiek paslėkite, laikas nuo laiko kas kart vis ją apverskite, dieną ar dvi laikykite šaldytuve.
  2. Suktinukų įdarui baltą sūrį sumalkite arba pertrinkite per sietelį ir išsukite su grietine. Masę paskaninkite krienais, maltais pipirais, pasūdykite.
  3. Lavašo lapus ištieskite ir aptepkite varškės mase, pabarstykite smulkintais krapais. Viename krašte į juostą išdėliokite salotų lapus, plonai atpjautus sūdytos lašišos griežinėlius, šiaudeliais supjaustytą papriką, kelis pomidoro gabalėlius, pabarstykite smulkintais svogūno laiškais ir blynus susukite į ritinėlius.
  4. Kiekvieną jų atskirai suvyniokite į maistinę plėvelę ir kuriam laikui dėkite į šaldytuvą. Vėsdami suktinukai turi sutvirtėti.
  5. Prieš patiekdami, ritinėlius išimkite iš plėvelės ir supjaustykite 2–5 cm pločio griežinėliais. Svogūno laiškus išilgai perskelkite pusiau, kad jie taptų elastingesni ir jais suriškite suktinukus. Jie neiširs valgant, transportuojant ir atrodys dekoratyviau.
  6. Beje, prieš tai dar kelias minutes juos galite paskrudinti kepsninėje.

Smaližiautojų pica

Reikės:  

  • 3/4 stiklinės rikotos sūrio (galima pakeisti maskarponės sūriu arba trinta varške)
  • šaukštelio smulkintų rozmarino lapelių
  • 1,5 šaukštelio smulkintų baziliko lapelių
  • žiupsnelio druskos
  • picos paplotėlio
  • uogų, vaisių (apelsino, persiko, braškių, mango, kivio ar kt.)
  • kelių šaukštų medaus
  • kelių šviežių mėtos ir baziliko lapelių papuošti
  • aliejaus grotelėms patepti
  1. Rikotos sūrį ištrinkite arba išplakite su šaukštu medaus, žiupsneliu druskos ir smulkintais rozmarinais bei bazilikais.
  2. Įkaitintas grilio groteles patepkite aliejumi ir ant jų uždėkite picos paplotį. Kaitinkite po minutę iš abiejų pusių.
  3. Vaisius ar stambesnes uogas supjaustykite griežinėliais ir taip pat sudėkite ant grotelių. Mažesnius griežinėlius kepkite maždaug minutę, o didesnius – kiek ilgiau (iki 3 min. kiekvieną pusę).
  4. Paskrudintą picos paplotį aptepkite sūrio užtepu ir apdėkite keptais vaisiais, uogomis. Pabarstykite mėtų ir baziliko lapeliais, pašlakstykite medumi ir jau galite siūlyti skanauti tiek dideliems, tiek mažiems smaližiams.

Vištienos šašlykas su daržovėmis

(gaminti iš anksto)

Reikės:  

  • 4 vištų krūtinėlės be kaulo
  • 3–4 skirtingų spalvų paprikų ankščių
  • raudonojo svogūno
  • cukinijos
  • 1/2 stiklinės natūralaus jogurto
  • 2 česnako skiltelių
  • 2 šaukštų citrinų sulčių
  • 2 šaukštelių malto kumino
  • 2 šaukštų džiovintų prieskoninių žolelių (čiobrelių, raudonėlio, baziliko, mairūno)
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų
  1. Jogurtą sumaišykite su prieskoninėmis žolelėmis, trintu ar smulkiai sutarkuotu česnaku, citrinos sultimis, aliejumi, kuminu ir maltais pipirais.
  2. Vištieną supjaustykite šašlykams tinkamo dydžio gabaliukais ir sumaišykite su pasigamintu marinatu. Uždenkite maistine plėvele ir palikite per naktį šaldytuve.
  3. Paprikas supjaustykite nedideliais gabaliukais, nuluptą svogūną perpjaukite į keturias dalis ir išskirstykite sluoksniais, cukiniją supjaustykite nestorais griežinėliais.
  4. Daržoves su pamarinuota mėsa ant iešmelių maukite taip, kad mėsos gabaliukas būtų tarp daržovių.
  5. Kepkite vištienos ir daržovių šašlykus virš karštų žarijų 10–15 min., nuolat pavartydami ir vis aptepdami likusiu marinatu.

Patiekite su virtais ryžiais.

 

Raminta LISAUSKIENĖ

123rf nuotr.

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2023/10/02

Žemdirbys ar žemsaugys?

Nuo žemės ūkio iki kaimo reikalų ir aplinkosaugos skyrių – taip keičiasi rajonų savivaldybių administracijų padalinių, kurie padeda įgyvendinti valstybės politiką žemės ūkio, melioracijos ir kaimo plėtros srityse, pavadinimai. Iš jų t...
2023/10/01

Maisto produktų ženklinimas ES: ar vartotojai yra gerai informuoti?

ES taiko pažangią ir sudėtingą maisto produktų ženklinimo sistemą, kuri apima tiek privalomą, tiek neprivalomą informaciją, teiginius apie sveikumą ir tvarumą, taip pat įvairias programas ir logotipus. Europos Audito Rūmai ką tik pradėjo naują aud...
2023/10/01

„East West Agro“ darbuotojams nemokamai skyrė 1,66 proc. įmonės akcijų

Žemės ūkio technikos ir grūdų sandėliavimo įrangos prekybos bendrovė „East West Agro“ su savo darbuotojais sudarė opcionų sutartis, pagal kurias jie nemokamai galės įgyti 1,66 proc. bendrovės akcijų.
2023/10/01

Ūkininkas Nikolajus Dubnikovas: „Būtinas vartotojų supratingumas ir sąmoningumas“

„Kai Lietuvoje atsirado mėsinė galvijininkystė, mes neturėjome didelės, gilios patirties ir istorijos. Tai ne itin buvo susiformavę ir prieškariniu laikotarpiu, o per sovietinį laikotarpį praktiškai nebuvo net galimybės. Tik at...
2023/10/01

Prieškario Kalvarija: Šv. Uršulės atlaidai ir didžiausias jomarkas apskrityje

Prieš Pirmąjį pasaulinį karą mieste buvo įsikūrusios stambiausios apskrities įmonės. Prašmatniose kareivinėse stovėjo caro kariuomenės pulkai. Buvo milžiniškas kalėjimas, kuriame 1905 m. kalėjo sukilėliai. Tarpukaryje į didžia...
2023/10/01

Ištikus insultui tėra vienintelė auksinė valanda

„Paskaičiuota, kad per kiekvieną uždelstą minutę iki krešulio pašalinimo ar ištirpdymo žūsta 2 mln. neuronų. Tad svarbi kiekviena minutė. Mūsų Insulto gydymo centre atliekami insulto simuliacijos mokymai padeda tobulėti ...
2023/10/01

D. Tuskas: antivyriausybiniame mitinge Varšuvoje susirinko šimtai tūkstančių žmonių

Varšuva, spalio 1 d. (AFP-BNS). Lenkijos opozicijos lyderis Donaldas Tuskas, sekmadienį kreipdamasis į minią sostinės centre, sakė, kad į antivyriausybinį mitingą Varšuvoje susirinko šimtai tūkstančių žmonių.
2023/10/01

Kokybiškiausios jautienos receptas – ūkininkų patirtis plius mokslo inovacijos

Skanaudamas sultingą jautienos kepsnį retas šios rūšies mėsos mėgėjas susimąsto, kiek daug ne tik žmogaus darbo, bet ir mokslo žinių tuo metu yra jo lėkštėje. Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijoje (VDU ŽŪA) veik...
2023/10/01

Šv. Juozapo globos namuose išskirtinius patiekalus ruošia žinomas virtuvės šefas

Panevėžys (JP.lt). Itališka lazanija, troškinta jautiena, kepta kalakuto filė, įvairūs padažai, bulvių košė su natūraliu pienu ir sviestu, špinatų sriuba, salotos, cepelinai, naminė gira – štai tokiais ir k...