Columbus +14,3 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +14,3 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Keturių patiekalų meniu rudenėjančiam savaitgaliui

2023/10/07


Kai dar šilta, bet kieme vis daugiau geltonos spalvos, įsisukus vėjui, medžiai paberia lapų, o vakarai greičiau sutemsta, regis, ir mintys ima tekėti lėčiau. Norisi sukišti kojas į šiltesnes šlepetes, o į lėkštę įsipilti tirštos šiltos sriubos. Nevarkite naršydami internete – tiesiog pasigaminkite ramų „Rasų“ dienos meniu: lengvą užkandėlę, grybų sriubą, keptos mėsos patiekalą ir kvapnų obuolių desertą.

Vištų kepenėlių paštetas su moliūgu

užtepėlė, kepenėlių paštetas

Reikės:

  • 500 g vištų kepenėlių
  • didelio svogūno
  • 150 g moliūgo
  • po 2 šaukštus maltų mėgstamų riešutų ir baltojo vyno
  • pusės raudonos paprikos
  • ryšelio petražolių lapelių
  • 10 grūdelių raudonųjų pipirų
  • 6 džiovintų kadagių uogų
  • 6 juodųjų pipirų grūdelių
  • aliejaus arba sviesto kepti
  • druskos
  1. Susmulkintą svogūną pakepinkite nedideliame kiekyje riebalų.
  2. Nuo kepenėlių nupjaustykite plėves, nuplaukite, nusausinkite ir maždaug 5 min. pakepinkite įkaitintame svieste. Ilgai nekepkite, antraip kepenėlės pasidarys tarsi guminės.
  3. Sutrinkite kepenėles su svogūnu iki vientisos masės.
  4. Moliūgo minkštimą ir papriką supjaustykite nedideliais kubeliais ir trumpai pakepinkite šaukšte įkaitinto sviesto. Supilkite vyną (galima pakeisti brendžiu ar kitokiu gėrimu) ir troškinkite daržoves, kol beveik visas skystis išgaruos.
  5. Tada nukelkite nuo ugnies, atvėsinkite.
  6. Paskaninkite paštetą maltomis kadagių uogomis ir pipirais, pasūdykite, įmaišykite maltų riešutų bei smulkintų petražolių lapelių.
  7. Galite pridėti šiek tiek minkšto sviesto, kad paštetas geriau sustingtų.
  8. Įmaišykite į paštetą pakepintas daržoves ir sukrėskite į indelį.
  9. Viršų galite aplieti tirpintu sviestu, kad nedžiūtų, netamsėtų ir ilgiau išliktų šviežias.

Baltinta grybų ir sūrio sriuba

sriuba, grybai

Reikės:

  • 3–4 stiklinių vištienos sultinio
  • po 200 g šviežių grybų ir bri sūrio
  • 80 ml baltojo sauso vyno
  • po šaukštą sviesto ir miltų
  • svogūno
  • morkos
  • 200 ml neriebios grietinėlės
  • 1–2 šaukštelių cukraus
  • druskos
  • maltų pipirų
  • prieskoninių žolelių (petražolių, čiobrelių)
  1. Svogūną ir morką nulupkite ir susmulkinkite.
  2. Grybus nuvalykite, pasmulkinkite ir su daržovėmis 3–5 min. pakepinkite įkaitintame svieste.
  3. Daržoves su grybais pabarstykite druska, pipirais, cukrumi, smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis, užpilkite vynu bei sultiniu ir 15 min. pavirkite ant silpnos ugnies.
  4. Sūrį šiek tiek pasmulkinkite ir sudėkite į sriubą. Virdami vis maišykite, kad sūris išsilydytų.
  5. Puodą nukelkite nuo ugnies. Grietinėlėje išmaišykite miltus ir plona srovele nuolat maišydami supilkite į sriubą. Jei reikia, pagardinkite prieskoniais.
  6. Puodą vėl padėkite ant ugnies ir dar šiek tiek pakaitinkite, kol sriuba sutirštės. Į stalą patiekite papuošę žalumynų šakele ar saujele svieste pakepintų grybų.
  7. Skanaukite su skrudinta duona.

Kepta mėsa su šviežiomis bulvėmis ir tzatziki padažu

mėsa, grybai, kiauliena

Reikės:

  • 450 g kiaulienos
  • 2 šaukštelių trinto česnako
  • po šaukštelį smulkintų rozmarinų, raudonėlių ir druskos
  • pusės šaukštelio paprikos miltelių
  • šiek tiek aliejaus kepti
  • 6–8 šviežių bulvių
  • žiupsnelio smulkintų rozmarinų
  • maltų juodųjų pipirų

Bulvių marinatui:

  • kelių šaukštų alyvuogių aliejaus
  • smulkintų rozmarinų, bazilikų bei raudonėlių
  • po žiupsnelį aitriosios ir saldžiosios paprikos

Padažui:

  • 400 g natūralaus jogurto
  • 3 nedidelių agurkų
  • 2–3 česnako skiltelių
  • ryšelio krapų
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų
  1. Mėsą supjaustykite nedideliais pailgais gabaliukais. Gerai išmaišykite su trintu česnaku, žolelėmis ir druska. Palikite bent pusvalandį pasimarinuoti.
  2. Nuskustas bulves perpjaukite pusiau ar padalykite į 4 dalis.
  3. Marinatui aliejų sumaišykite su prieskoniais ir supilkite į plastikinį maišelį. Suberkite ir pjaustytas bulves. Maišelį sandariai užriškite, bulves gerai pavartykite, pavoliokite ir pakratykite, kad iš visų pusių pasidengtų aliejumi su prieskoniais. Tai labai patogus būdas gerai išmaišyti daržoves neišsitepus rankų.
  4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir iškepkite mėsos gabaliukus. Neperkepkite, bet gražiai apskrudinkite.
  5. Tuo pačiu metu maždaug pusvalandžiui į 200 °C temperatūros orkaitę pašaukite bulves. Prieš kepdami jas dar pabarstykite druska, pipirais ir rozmarinais. Kepkite, kol gražiai apskrus.
  6. Galiausiai pagaminkite graikišką padažą tzatziki. Agurkus sutarkuokite stambia trintuve arba smulkiai supjaustykite.
  7. Atsiradusias sultis nusunkite, sudėkite trintus česnakus, smulkintus krapus, įberkite druskos bei pipirų ir viską sumaišykite su jogurtu.
  8. Tirštą, gaivų padažą atvėsinkite šaldytuve ir patiekite prie keptos mėsos su bulvėmis.

Obuolių žiedai

obuoliai, desertas

Reikės:

  • 450–500 g bemielės sluoksniuotos tešlos
  • 6 saldžių obuolių
  • kupino šaukšto sviesto
  • šaukšto malto cinamono
  • 1–2 pakelių vanilinio cukraus
  1. Tris obuolius supjaustykite nedideliais kubeliais ir sukrėskite į puode įkaitintą sviestą. Suberkite pusę kiekio cinamono bei vanilinio cukraus, įpilkite vandens, kad visiškai apsemtų obuolius, ir kaitinkite, kol užvirs.
  2. Sumažinkite ugnį ir virkite obuolius apie 35 min., kol jie suminkštės, o vanduo beveik visai išgaruos. Sutrinkite.
  3. Kitus tris obuolius supjaustykite griežinėliais.
  4. Tešlą iškočiokite, išpjaukite kelis skritulius, sudėkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą ir tankiai subadykite šakute. Viršų aptepkite obuolių mase ir apdėkite obuolių griežinėliais. Pabarstykite obuolius likusiu vaniliniu cukrumi, sumaišytu su cinamonu, ir maždaug pusvalandžiui pašaukite į 180 °C orkaitę.
  5. Obuolių pyragėlius į stalą patiekite atvėsusius.

 

„Rasų“ informacija

Asociatyvios 123rf nuotr.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis