Columbus +3,6 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 19 Grd 2024
Columbus +3,6 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 19 Grd 2024

Mišku ir sakais kvepiantis pyragas

2024/05/08


Žolininkė Jolanta Wittib daug mokosi ir domisi gamtos gėrybių nauda, o asmeniniame tinklaraštyje „Mano žolelės“ dalijasi pačios išbandytais patiekalų receptai. Šįkart ji siūlo išsikepti eglių ūgliukų pyragą, juo labiau, kad dabar pats ūgliukų sezonas. Jie dar švelniai žali, labai vertingi organizmui ir skanūs.

Kuo naudingi ūgliukai?

Tiek šviežiuose, tiek šaldytuose gausu vitamino C, taip pat turtingi mineralų kalcio ir magnio. Taigi tinka nuo peršalimo, kosulio, gydo skaudančią gerklę. Juose gausu chlorofilo – ir tai patikima apsauga nuo daugelio ligų. Padeda subalansuoti cukraus kiekį, aprūpina deguonimi, sparčiau gydo žaizdas.

Kaip vartoti?

Praeidami pro eglę, ištieskite ranką, nusiskinkite vieną kitą ūgliuką ir paprasčiausiai sukrimskite, pataria žolininkė. Arba kelis užberkite ant salotų, naudokite kaip prieskonį, jie net rozmariną gali pakeisti. Šiek tiek pasmulkintus jaunus eglių ūgliukus galima užpilti šaltu vandeniu, palaikyti apie valandą ir gardžiuotis gaiviu gėrimu.

J. Wittib primena, kad jų galima dėti ir į sriubas, troškinius, pestą. O štai, kad iš ūgliukų galima iškepti pyragą, gal ir nėra tekę girdėti. Pasirodo, jis lengvai kvepia sakais ir mišku.

eglių ūgliai
Jaunus eglių ūgliukus galima naudoti kaip prieskonius, gaminti arbatą, net gardinti pyragus.

Skinkite apdairiai

Žolininkė perspėja, kad, skinant ūgliukus, privalu rūpintis ne tik apie savo sveikatą, bet ir pagalvoti apie patį medį. Neskinkite daugiau nei vieno ar dviejų nuo šakelės ir juos skabytume ne nuo pačios viršūnėlės, bet nuo šoninių šakelių. Beje, valgyti tinka ir pušų ar maumedžių ūgliukai. Tik jokių būdu neskinkite nuo kukmedžių – jie labai nuodingi!

„Geriausiai skinti nuo apatinių šakelių – ar tiesiog, pasirinkit vieną apatinę šakelę ir ją nuskabykit. Ir dar iš patirties – kepdami pyragą, ūgliukų nepadauginkite. Sykį įdėjau daugiau, tad per stipriai jautėsi rūgštumas ir sakų skonis, – pataria Jolanta, palinkėdama gražaus pasivaikščiojimo po mišką. – Ir imkite jo gėrybių ne daugiau nei reikia.“

Eglių ūgliukų pyragas

eglių ūgliukų pyragas

Reikės:

  • indelio natūralaus jogurto (naudojau mano pačios gamybos)
  • indelio riešutų miltų
  • indelio smulkintų džiovintų datulių (vietoj jų galima naudoti cukrų)
  • 1,5 indelio (100 g talpos) eglių ūgliukų
  • poros šaukštelių šiek tiek aliejaus
  • 2 kiaušinių
  • šaukštelio kepimo miltelių
  1. Visus ingredientus sumaišykite ir pasmulkinkite elektriniu trintuvu, kad susikapotų eglių ūgliukai. Norint, juos galima pasmulkinti ir prieš maišant su kitais ingredientais.
  2. Masę supilkite į formą ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.
  3. Kiekviena orkaitė vis kitokia, bet šeimininkės gerai žino savosios ypatumus. Pirmas požymis, kad pyragas iškepęs – rusva spalva. Vis tik bus saugiau patikrinti sausu mediniu pagaliuku.
  4. Iškepęs pyragas skleis šviežią eglės kvapą, bus labai skanus su plakta grietinėle. Tai gali tapti šio sezono pyragu!

Nuotr. Pyragas kvepės sakais ir mišku. 3/4

 

„Rasų“ informacija

Jolantos WITTIB nuotr.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
Verslas