Kaunas +19,6 °C Dangus giedras
Antradienis, 19 Rgp 2025
Kaunas +19,6 °C Dangus giedras
Antradienis, 19 Rgp 2025

Mišku ir sakais kvepiantis pyragas

2024/05/08


Žolininkė Jolanta Wittib daug mokosi ir domisi gamtos gėrybių nauda, o asmeniniame tinklaraštyje „Mano žolelės“ dalijasi pačios išbandytais patiekalų receptai. Šįkart ji siūlo išsikepti eglių ūgliukų pyragą, juo labiau, kad dabar pats ūgliukų sezonas. Jie dar švelniai žali, labai vertingi organizmui ir skanūs.

Kuo naudingi ūgliukai?

Tiek šviežiuose, tiek šaldytuose gausu vitamino C, taip pat turtingi mineralų kalcio ir magnio. Taigi tinka nuo peršalimo, kosulio, gydo skaudančią gerklę. Juose gausu chlorofilo – ir tai patikima apsauga nuo daugelio ligų. Padeda subalansuoti cukraus kiekį, aprūpina deguonimi, sparčiau gydo žaizdas.

Kaip vartoti?

Praeidami pro eglę, ištieskite ranką, nusiskinkite vieną kitą ūgliuką ir paprasčiausiai sukrimskite, pataria žolininkė. Arba kelis užberkite ant salotų, naudokite kaip prieskonį, jie net rozmariną gali pakeisti. Šiek tiek pasmulkintus jaunus eglių ūgliukus galima užpilti šaltu vandeniu, palaikyti apie valandą ir gardžiuotis gaiviu gėrimu.

J. Wittib primena, kad jų galima dėti ir į sriubas, troškinius, pestą. O štai, kad iš ūgliukų galima iškepti pyragą, gal ir nėra tekę girdėti. Pasirodo, jis lengvai kvepia sakais ir mišku.

eglių ūgliai
Jaunus eglių ūgliukus galima naudoti kaip prieskonius, gaminti arbatą, net gardinti pyragus.

Skinkite apdairiai

Žolininkė perspėja, kad, skinant ūgliukus, privalu rūpintis ne tik apie savo sveikatą, bet ir pagalvoti apie patį medį. Neskinkite daugiau nei vieno ar dviejų nuo šakelės ir juos skabytume ne nuo pačios viršūnėlės, bet nuo šoninių šakelių. Beje, valgyti tinka ir pušų ar maumedžių ūgliukai. Tik jokių būdu neskinkite nuo kukmedžių – jie labai nuodingi!

„Geriausiai skinti nuo apatinių šakelių – ar tiesiog, pasirinkit vieną apatinę šakelę ir ją nuskabykit. Ir dar iš patirties – kepdami pyragą, ūgliukų nepadauginkite. Sykį įdėjau daugiau, tad per stipriai jautėsi rūgštumas ir sakų skonis, – pataria Jolanta, palinkėdama gražaus pasivaikščiojimo po mišką. – Ir imkite jo gėrybių ne daugiau nei reikia.“

Eglių ūgliukų pyragas

eglių ūgliukų pyragas

Reikės:

  • indelio natūralaus jogurto (naudojau mano pačios gamybos)
  • indelio riešutų miltų
  • indelio smulkintų džiovintų datulių (vietoj jų galima naudoti cukrų)
  • 1,5 indelio (100 g talpos) eglių ūgliukų
  • poros šaukštelių šiek tiek aliejaus
  • 2 kiaušinių
  • šaukštelio kepimo miltelių
  1. Visus ingredientus sumaišykite ir pasmulkinkite elektriniu trintuvu, kad susikapotų eglių ūgliukai. Norint, juos galima pasmulkinti ir prieš maišant su kitais ingredientais.
  2. Masę supilkite į formą ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.
  3. Kiekviena orkaitė vis kitokia, bet šeimininkės gerai žino savosios ypatumus. Pirmas požymis, kad pyragas iškepęs – rusva spalva. Vis tik bus saugiau patikrinti sausu mediniu pagaliuku.
  4. Iškepęs pyragas skleis šviežią eglės kvapą, bus labai skanus su plakta grietinėle. Tai gali tapti šio sezono pyragu!

Nuotr. Pyragas kvepės sakais ir mišku. 3/4

 

„Rasų“ informacija

Jolantos WITTIB nuotr.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2025/08/19

Mažųjų svarstymai nenuimto derliaus galulaukėse

Praėjusį trečiadienį šalyje paskelbta valstybės lygmens ekstremalioji situacija žemės ūkyje dėl liūčių padarytų nuostolių žemdirbių derliui. Taip sutapo, kad tądien drauge su Kupiškio r. savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir ben...
2025/08/19

Didžiuotis praeitimi skatina išlikusi dvarų kultūra

Šilalė („Šilalės artojas“). Kuo toliau, tuo labiau Lietuvoje atgimsta susidomėjimą gyventojams ir mūsų šalies svečiams kelianti dvarų kultūra, o kartu su ja – ir šimtmečiais formavęsis dvarų kulin...
2025/08/19

Tyrimas: darnių maisto prekių idėjai pritariama, o jų kainai – ne

Rinkdamiesi maisto produktus vis daugiau žmonių atkreipia dėmesį ne tik į jų skonį, bet ir į poveikį aplinkai. Vis dėlto Vilniaus universiteto (VU) Kauno fakulteto marketingo ir pardavimų vadybos magistrantūros programos absolventės Evelinos ...
2025/08/19

Šią vasarą vidutinė didmeninė elektros energijos kaina mažiausia per pastaruosius penkerius metus ir dvigubai mažesnė nei pernai

Išaugusi nacionalinė generacija bei pigios elektros importas iš Skandinavijos lėmė tai, kad šią vasarą vidutinė didmeninė elektros energijos kaina Nord Pool biržoje yra žemiausia per pastaruosius penkerius metus ir sudaro 0,05...
2025/08/19

Rimantas Šadžius: atsitraukti nuo mokesčių reformos būtų nesolidu

Finansų ministras ir laikinasis premjeras Rimantas Šadžius sako nepritariantis, kad būtų atsitraukta nuo birželio pabaigoje Seimo priimtos mokesčių reformos. 
2025/08/19

Paaiškino palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugą: kas ir kaip ją gauna?

Lėtinėmis ligomis sergantiems pacientams, kuriems nereikia aktyvaus gydymo, tačiau norima palengvinti ligos simptomus, kartais reikalinga nuolatinė medicinos specialistų priežiūra, kurios neįmanoma užtikrinti namuose. Tada gali padėti palaikomasis...
2025/08/19

Valstybinės žemės nuomos teisė yra paveldima: ką svarbu žinoti?

Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) gauna klausimų dėl valstybinės žemės nuomos teisių paveldėjimo, todėl dalinamės, ką būtina žinoti teisių paveldėtojams. 
2025/08/19

Kiniškas metodas kiaulienos rinkai reguliuoti: išskers milijoną paršavedžių

Ekonomistai ir žemės ūkio rinkos analitikai atidžiai stebi Kinijos kiaulininkystės rinką, mat ji sudaro ženklią viso pasaulio dalį. Pastaruoju metu šioje rinkoje tvyro įtampa – susidarė kiaulienos perprodukcija ir krito kainos. K...