Columbus +10,9 °C Mažai debesuota
Trečiadienis, 2 Bal 2025
Columbus +10,9 °C Mažai debesuota
Trečiadienis, 2 Bal 2025
Kelmučių ir bulvių mišrainė.

Asta RAICEVIČIENĖ
ŪP korespondentė 

Mišrainės stalui papuošti

2024/12/21


Dalia Raimonda Mačenskienė tinklaraštį „Gera virtuvė“ rašo jau 14 metų. Pradėti rašyti apie maistą ją paskatino giminaitė ir draugai, kurie vis prašydavo vieno ar kito recepto. Prašymų būdavo iš tiesų daug, tad daug paprasčiau buvo parašyti visus receptus visiems vienoje vietoje. Tai tarsi didelis receptų sąsiuvinis, kurį ir dabar ji atsiverčia, norėdama paruošti kažką seniai gaminto.

„Maistas, jo gamybos subtilybės mane domino nuo jaunystės. Galbūt todėl, kad mano mama nuostabiai gamino. Tad taisyklingą ir įvairų maisto produktų panaudojimą man įskiepijo mama. Visą savo gyvenimą turiu galimybę keliauti ir pabuvoti įvairiose šalyse, aplankyti garsius restoranus ir kavines. Ir būtent tai skatina tobulėti, visą laiką nestovėti vienoje vietoje. Be abejo, visada noriu pasidalyti pasiteisinusiais receptais su savo skaitytojais ir draugais. Tad vis nenustoju ieškoti, kurti ir rašyti“, – „Ūkininko patarėjui“ teigė  subtilių receptų kūrėja.

Kelmučių ir bulvių mišrainė

Reikės: marinuotų kelmučių; 2–3 virtų bulvių; 2–3 virtų kiaušinių; 1 šviežio agurko; majonezo; druskos ir pipirų pagal skonį; svogūnų laiškų; krapų šakelių; rausvų pipirų (papuošimui).

Gaminimas. Virtas bulves, kiaušinius ir agurką smulkiai supjaustykite. Nuo kelmučių nupjaukite ilgus kotelius ir juos taip pat susmulkinkite. Įberkite druskos ir pipirų. Viską sumaišykite su majonezu.

Į lėkštės centrą įdėkite apverstą tiesią stiklinę ir aplink ją sudėkite mišrainę. Apdėkite krapų šakelėmis, kelmučiais ir užberkite rausvų pipirų.

Marinuotų kelmučių ir pupelių salotos taurėje

kelmuciu misraine

Reikės: 120 g marinuotų kelmučių (galite naudoti ir kitokius marinuotus grybus); 120 g konservuotų pupelių; 100 g
karšto rūkymo kumpio; 1 nedidelės virtos morkos; 80 g fermentinio sūrio; 2 v. š. majonezo; svogūnų laiškų; druskos; pipirų mišinio; rausvųjų pipirų.

Gaminimas. Kumpį, morkas ir sūrį supjaustykite kubeliais. Nuo grybų nupjaukite kotelius ir juos susmulkinkite. Visus produktus dėkite sluoksniais. Uždėkite majonezo, pipirų ir druskos. O ant paties viršaus – kelmučių kepurėles.

Skumbrė su obuoliais ir burokėliais

Skumbrė

Reikės: 1 šalto rūkymo skumbrės; 2 vidutinio dydžio virtų ar keptų burokėlių; 1 obuolio; 1 nedidelio svogūno; pipirų mišinio; trupučio druskos; dėžutės gervuogių; trupučio aliejaus.

Gaminimas. Keptuvėje nedideliame aliejaus kiekyje apkepkite iki geltonumo svogūną. Suberkite tarkuotus ar pjaustytus burokėlius ir juos taip pat apkepkite. Nepilkite daugiau aliejaus, nes skumbrė ir taip yra riebi žuvis, tad aliejus neturėtų tekėti nuo daržovių. Baigiant kepti, suberkite kubeliais ar šiaudeliais supjaustytą obuolį. Įberkite šiek tiek druskos, pipirų. Išmaišykite ir išjunkite kaitrą.

Jei jūsų obuoliai nėra rūgštūs, galite išspausti šiek tiek citrinos sulčių. Paragaukite ir nuspręskite, kaip jums yra skaniau. Kol burokėliai vėsta, išdarinėkite skumbrę. Atskyrę ją nuo kaulų bei odos, smulkiai sukapokite. Į konditerinį žiedą sudėkite visiškai atvėsusius burokėlius, lengvai juos paspausdami. Ant jų sudėkite kapotą skumbrę. Galiausiai ant viršaus išdėliokite gervuoges. Uždenkite maistine plėvele ir palikite šaltai kelioms valandoms, kad skoniai susijungtų tarpusavyje.

Keptos lašišos salotos su citrina

Lašišos salotos

Reikės: 200 g keptos ar troškintos lašišos; 110 g konservuotų pievagrybių; 40 g fermentinio sūrio; 1/2 obuolio; 1/3 citrinos; 1/3 raudonosios paprikos (arba bulgariško pipiro), tačiau galima ir be jo; truputį pipirų mišinio; majonezo.

Gaminimas. Gražiausiai atrodys, jei šias salotas sluoksniuosite specialioje konditerinėje formoje ar bent skaidriame stikliniame inde. Pradėkite sluoksniuoti nuo smulkintos lašišos. Tada dėkite mažais ir labai plonais gabalėliais supjaustytą citriną, kubeliais pjaustytą obuolį ir smulkintus pievagrybius. Ant lašišos užberkite truputį pipirų mišinio. Kiekvieną sluoksnį pertepkite nedideliu kiekiu majonezo. Ant viršaus užberkite truputį paprikos ir tarkuoto fermentinio sūrio.

Mišrainė „Malachito apyrankė“

mišrainė

Reikės: 200 g keptos vištienos; 50 g fermentinio sūrio;  1 virto kiaušinio; 1 virtos morkos; 1 nedidelio obuolio; saujos džiovintų spanguolių; 1 didelio kivio;  pipirų mišinio;  druskos;  majonezo.

Gaminimas. Vištieną, morką ir obuolį supjaustykite nedideliais kubeliais. Sūrį ir kiaušinius sutarkuokite. Užberkite pipirų bei druskos ir viską sumaišykite su majonezu. Tačiau nepadauginkite majonezo, kad mišrainė netaptų skysta. Į lėkštės centrą įdėkite nedidelę stiklinę su įkištu popieriniu rankšluosčiu. Stiklinę apdėkite mišraine tolygiai iš visų pusių. Išlyginkite mentele kraštus ir atsargiai ištraukite stiklinę. Jei mišrainė viduje neišlaiko savo formos, atsargiai peiliu pastumkite ją į vietą, kad liktų tuščias žiedas. Labai plonai supjaustykite nuluptą kivi ir juo apdėkite visą mišrainę. Pradėkite nuo išorinio krašto ir užbaikite vidiniu žiedu.

Susitepusius lėkštės kraštus nuvalykite drėgnu popieriniu rankšluosčiu.

Mišrainė ananasas su vištiena

misraine su ananasais

Reikės: 250 g keptos vištienos; 100 g fermentinio sūrio; 2 virtų kiaušinių; 100 g konservuotų ananasų; 2–3 v. š. konservuotų kukurūzų; šiek tiek poro baltosios dalies; pipirų mišinio; druskos; majonezo; kelių graikinių riešutų (papuošimui); kelių krapų šakelių (papuošimui).

Gaminimas. Vištieną ir ananasus supjaustykite nedideliais gabalėliais. Kiaušinius ir sūrį sutarkuokite. Porą susmulkinkite. Sūrio didžiąją dalį atidėkite į šoną. Visus produktus sumaišykite su majonezu. Mišrainę sudėkite į serviravimo lėkštę, padarydami pusiau perpjauto ananaso formą. Šaukštu išlyginkite, kiek įmanoma taisyklingiau. Visą mišrainę apiberkite tarkuotu sūriu ir dar kartą jau rankomis sutvirtinkite, atsargiai ir švelniai paspausdami. Išdėliokite riešutų puseles šachmatais ir majonezu padarykite įstrižas juostas. Krapus skinkite labai mažomis šakelėmis ir pakiškite po riešutu, jį pakeldami. Pasirodo, ši dalis yra pati sudėtingiausia.

 

Dalios Raimondos MAČENSKIENĖS nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis