Ashburn +16,9 °C Dangus giedras
Antradienis, 23 Bal 2024
Ashburn +16,9 °C Dangus giedras
Antradienis, 23 Bal 2024

Moliūgai smaližiams

2022/11/01


Ar gali būti geresnis rudens simbolis nei geltoni lapai ir didžiuliai oranžiniai moliūgai?! Plačiai pasaulyje pripažinta daržovė ypatingu skoniu, universalumu ir originalumu užkariauja Lietuvoje vis daugiau smaližių. Kas jau kartą prisipažino meilę moliūgui, neišduos jo niekada. Juk moliūgas – tai ne tik sriuba. Tai – ir nuostabūs desertai.


Elžbieta MONKEVIČ

Instagramo paskyros @elzbieta.mon kūrėja

 

 

Moliūgų tyrė

Moliūgus nulupkite, supjaustykite gabalėliais, sudėkite į popieriumi išklotą kepimo skardą, uždenkite aliuminio folija ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol moliūgas suminkštės. Priklausomai nuo daržovės rūšies, ji keps nuo 30 iki 40 min.

Galite kepti ir neluptus moliūgus: supjaustykite skiltelėmis, apverskite minkštimu į apačią, sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite, kol suminkštės. Iškepusius nulupkite.

Iškepusį moliūgo minkštimą sutrinkite trintuvu. Dažniausiai naudojama tiršta tyrė – riebios grietinės konsistencijos, tad jeigu moliūgo masė labai vandeninga, nuvarvinkite iki reikiamos konsistencijos.

Tyrę sudėkite į užtraukiamus maišelius arba šaldyti skirtus indelius (apie 300–500 ml, jei planuotumėte kepti pyragus, gaminti padažus, arba 0,7–1 l, jei norėsite sriubų) ir užšaldykite.

Galite sudėti į sterilizuotus stiklainius ir pasterizuoti. Tačiau tyrę teks gana stipriai pagardinti druska ir cukrumi, taip pat trupučiu rūgšties.

Šaldyta tyrė gali būti visai be prieskonių ir tai suteiks jums didesnę laisvę gaminant.

Svarbu!

Desertams dažniausiai – net galima sakyti beveik visada – naudojama moliūgų tyrė. Ji nepamainoma, kai moliūgų daug, ir užima mažai vietos. O iš anksto paruošta padės sutaupyti laiko ir leis greičiau paruošti gaminį.

Puikiosios moliūginės bandelės su cinamonu

Vienas malonumas jas gaminti ir dar didesnis – valgyti. Iš vakaro užminkykite tešlą, ryte kepkite ir po namus pasklis malonus kvapas.

moliūgai, moliūgų desertai, moliūgų receptai

Reikės:

  • 3 g sausų mielių
  • 280 g miltų
  • 50 g cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • 150 g moliūgų tyrės
  • 50 ml pieno
  • 50 g sviesto

Įdarui:

  • 50 g minkšto, tepios konsistencijos sviesto
  • 120 g cukranendrių cukraus
  • š. cinamono
  • 1/2 a. š. kardamono
  • kiaušinio patepti

Glajui:

  • 50 g cukraus pudros
  • grietinėlės sūrio

Visi produktai, išskyrus sviestą, turi būti šalti. Miltus, cukrų, druską ir mieles sumaišykite. Supilkite pieną ir sudėkite moliūgo tyrę. Minkykite, kol tešla taps vienalytė, tada sudėkite gabaliukais supjaustytą minkštą sviestą. Vėl minkykite, kol išsiminkys sviestas. Tešla turi būti glotni, lygi ir truputį lipni. Suformuokite tešlos rutulį, įdėkite į dubenį, uždenkite ir įdėkite 12 val. į šaldytuvą.

Cukranendrių cukrų sumaišykite su cinamonu ir kardamonu. Kepimo popieriumi išklokite formą aukštais kraštais, patepkite dugną sviestu, pabarstykite trupučiu cukraus ir cinamono mišinio.

Tešlą plonai iškočiokite, patepkite minkštu sviestu, gausiai pabarstykite cukrumi su cinamonu. Suvyniokite vyniotinį, supjaustykite nedidelėmis bandelėmis ir sudėkite jas į kepimo formą palikdami tarpus. Uždenkite aliejumi patepta plėvele ir palikite kildintis valandą. Prieš kepdami bandelių viršų patepkite kiaušinio plakiniu.

Kepkite 180 °C orkaitėje (viršus–apačia) apie 30 min. Lengvai pravėsinkite bandeles, tada patepkite viršų grietinėlės sūriu, sumaišytu su cukraus pudra.

Labai šokoladinis moliūginis keksas be gliuteno

Drėgnų ir šokoladinių pyragų mėgėjams.

be gliuteno

Reikės:

  • 250 g saldaus moliūgo tyrės
  • 3 kiaušinių
  • 50 g sviesto
  • 100 g juodojo šokolado (75 proc.)
  • 50 g ryžių miltų
  • 30 g grikių miltų
  • 20 g balkšvųjų gysločių miltų
  • 1/2 a. š. cinamono
  • 1/2 a. š. malto muskato riešuto
  • š. kepimo miltelių be gliuteno

Įkaitinkite orkaitę iki 170 °C. Kekso formą (10 x 22 cm) išklokite kepimo popieriumi. Galite naudoti ir kvadratinę formą brauniui (20 x 20 cm).

Šokoladą ir sviestą pakaitinkite iki 35 °C temperatūros, svarbu neperkaitinti. Masė turi būti beveik skysta. Plakite šluotele iki vientisos masės. Moliūgo tyrę sumaišykite su kiaušiniais iki vientisos masės ir sujunkite su sviesto ir šokolado mišiniu.

Visas miltų rūšis sumaišykite, suberkite prieskonius, druską ir kepimo miltelius, sumaišykite abu mišinius. Tešla bus gana tiršta. Sukrėskite ją į formą, tolygiai paskleiskite, išlyginkite paviršių. Kepkite 170 °C temperatūroje apie 45 min. Ar keksas iškepęs, tikrinkite mediniu iešmeliu – jei sausas, galite traukti. Aušinkite 15 min. formoje, paskui ant grotelių.

Iškepusį keksą galite pabarstyti kakavos milteliais arba paglaistyti šokoladiniu glajumi.

Sviestinė moliūginė „bulka“

Būtent taip iš paprasto pyrago padaromas šventinis. Tinka ir saldiems sumuštiniams, pudingams, ir atsilaužti gabaliuką.

Reikės:

  • 7 g sausų mielių
  • 100 ml pieno
  • 100 g cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 200 ml moliūgų tyrės
  • 80 g minkšto sviesto
  • 350 g miltų
  • š. apelsino žievelės
  • kiaušinio trynio patepti

Trupiniams:

  • 20 g cukraus
  • 30 g šalto sviesto
  • 30 g miltų
  • saujelės migdolų riekelių pabarstyti
  • sviesto ir cukranendrių cukraus formoms paruošti

Paruoškite dvi 25 cm ilgio kekso formas, patepkite jas minkštu sviestu, pabarstykite migdolų riekelėmis ir cukrumi.

Mieles sumaišykite su miltais ir druska.

Kiaušinius suplakite su cukrumi iki tirštos masės, sumaišykite su moliūgų tyre ir pienu. Suberkite tarkuotą apelsino žievelę. Pradėkite minkyti tešlą, dalimis dėkite sviestą. Tešla turi tapti glotni ir blizganti. Suformuokite rutulį ir palikite šaldytuve 6 arba daugiau valandų.

Trupiniams pagaminti sudėkite visus produktus į smulkintuvą ir įjunkite jį minutei – kol susidarys trupiniai.

Tešlą padalykite į 12–14 dalių, suapvalinkite ir suformuokite apvalias bandeles. Dėkite jas į formas, uždenkite ir palikite šiltoje vietoje, kad kiltų. Pyragas turi padvigubėti. Atsargiai patepkite paviršių tryniu (jei labai tirštas, galima atskiesti šaukštu vandens arba pieno), užberkite trupinių ir migdolų riekelių.

Kepkite maždaug 40 min. iki 170 °C įkaitintoje orkaitėje. Patikrinkite mediniu iešmeliu, ar pyragas iškepęs. Jeigu viršus greitai apkeps, apdenkite maistine aliuminio folija. Aušinkite 15 min. formoje, paskui ant grotelių.

 

Elžbietos Monkevič nuotraukos

2022-11-01 Susijusios temos - skaitykite: moliūgai, moliūgų desertai, moliūgų receptai

Dalintis

2024/04/22

Jurginių išvakarėse – žiemos sugrįžimas

Jurginių išvakarėse į Lietuvą sugrįžo žiema. Pirmadienį sniegas, šlapdriba ir lietus maišėsi tarpusavyje, lydimi smarkoko ir šalto vėjo. Mišrūs krituliai nesiliovė iki vakaro. Ūkininkams vėl nemalonus gamtos pok&...
2024/04/22

Mėsa ir paukštiena prekiaujantiems gyventojams supaprastinta pajamų apskaita – tik e. būdu

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad individualią veiklą su pažyma ar verslu liudijimu vykdantys gyventojai, kurie turgavietėse ir viešose prekybos vietose prekiauja mėsa, paukštiena ir jų gaminiais, nuo gegužės 1 d. ...
2024/04/22

D. Trumpa: pasitraukus „Fonterrai“ naujo investuotojo „Rokiškio sūris“ neieškos

Iš vienos didžiausių pieno perdirbimo įmonių „Rokiškio sūris“ pasitraukus 10 proc. jos akcijų turėjusiai strateginei investuotojai – didžiausiai pasaulyje pieno eksportuotojai – Naujosios Zelandijos „Fon...
2024/04/22

Vietos maisto produktai – mūsų stiprybė, kurią mokomės įvaldyti

(VDU ŽŪA langas) Gyvename sparčiai kintančiomis išorinės aplinkos sąlygomis. Pokyčius spartina kompleksas priežasčių, tarp kurių – klimato kaita ir neatsinaujinančių išteklių brangimas; geopolitinė aplinka, galinti transformuot...
2024/04/22

Per savaitę pigo nafta ir šoktelėjo elektros energijos kainos

Praėjusią savaitę didmeninės elektros kainos Lietuvoje pakilo net 186,8 proc. – iki 78,6 Eur/MWh, po ankstesnę savaitę fiksuotų rekordiškai žemų kainų – 27,4 Eur/MWh. Elektra brango visame Baltijos jūros regione. Kainų kilimui į...
2024/04/22

Agrarinės aplinkosaugos veiklose dalyvaujantiems ūkininkams trumpėja įsipareigojimų laikotarpis

Žemės ūkio ministerijai patikslinus Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“ įgyvendinimo taisykles (AGRO taisyklės), ūkininkams sutrumpintas paskutinių metų įsipareigojimų lai...
2024/04/22

VRK parengė informaciją apie rinkimus ir referendumą lengvai suprantama kalba

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), siekdama užtikrinti informacijos apie rinkimus sklaidą kiekvienai rinkėjų grupei, parengė ir išleido specialų leidinį supaprastinta kalba (ang. Easy to Read).
2024/04/22

Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui

Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksniais, aplinkos poveikiu, mityba. Šiuo metu daug dėmesio teikiama žarnyno mikroflorai ir vitaminui D. „Vitamin...
2024/04/22

„Galinta“ įmonių grupei – 14,8 mln. eurų injekcija

„Citadele“ bankas ir viena didžiausių grikių kruopų, dribsnių, ryžių bei kitų kruopų gamintojų ir prekybininkių Baltijos šalyse, įmonių grupė „Galinta“, susitarė dėl 14,8 mln. eurų finansavimo. Lėšos  bus...