Columbus +22,9 °C Debesuota
Sekmadienis, 1 Rgs 2024
Columbus +22,9 °C Debesuota
Sekmadienis, 1 Rgs 2024

Nelaukite, kol daržovės lysvėse peraugs!

2023/08/29


Smagu, kai tereikia praverti namų duris, nueiti iki šiltnamio ar lysvės ir kvapnus pomidoras, žaliašonis agurkas, žvilganti paprika, pūpsanti cukinija, prieskoninių žolelių kuokštelis jau rankose. Belieka išsirinkti receptą ir, ilgai nevargstant virtuvėje, palepinti šeimą sveiku maistu, pasidžiaugti namuose užaugintų daržovių skoniu.

Morkų ir cukinijų pyragas

Reikia:

  • 250 g morkų
  • 400 g cukinijos
  • 1 nedidelis svogūnas
  • 5 kiaušiniai
  • 120 g miltų
  • 120 g fermentinio sūrio
  • 100 g aliejaus
  • 1½ šaukštelio kepimo miltelių
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  1. Cukiniją ir morkas daržovių skustuku supjaustykite plonomis juostelėmis. Jei cukinija jauna, pjaustykite ją su žievele, o jei gerai subrendusi – nulupkite.
  2. Kiaušinius išplakite ir supilkite aliejų.
  3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, žiupsneliu druskos ir pipirų.
  4. Miltų mišinį suberkite į išplaktus kiaušinius ir gerai išmaišykite, kad neliktų miltų gumuliukų.
  5. Galiausiai įmaišykite smulkiai sutarkuotą svogūną, fermentinį sūrį ir daržoves. Jei reikia, tešlą pagardinkite prieskoniais, supilkite į kepimo popieriumi išklotą ir riebalais pateptą formą.
  6. Paviršių šiek tiek palyginkite ir 30–35 min. pašaukite į 180 °C orkaitę.

Šis pyragas gali būti patiekiamas kaip užkandis arba kaip garnyras prie žuvies ar mėsos patiekalų.

PRAKTIŠKAS PATARIMAS

Į pyrago tešlą galite įmaišyti ir apie 100 g pjaustytos dešros, virtos ar keptos mėsos. Prieš kepant jį galima pabarstyti tarkuotu fermentiniu sūriu.

Sluoksniuotas kopūstų pyragas

Tešlai:

  • 200 g miltų
  • kiaušinio
  • 130 g sviesto
  • 2 šaukštų šalto vandens
  • druskos
  • prieskoninių augalų (rozmarinų, čiobrelių, mairūnų, petražolių)

Įdarui:

  • ½ kopūsto
  • svogūno
  • 100 g smulkiai tarkuoto fermentinio sūrio
  • 1–2 česnako skiltelių
  • 150 g grietinės
  • 3 kiaušinių
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • cukraus
  • druskos
  • maltos aitriosios paprikos
  • kiaušinio aptepti
  • 1 l daržovių ar vištienos sultinio
  1. Į miltus sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą ir trinkite pirštais, kad susidarytų trupiniai.
  2. Įmuškite kiaušinį, įpilkite vandens, įberkite druskos ir užminkykite tešlą.
  3. Suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir valandą palaikykite šaldytuve.
  4. Kai atvės, padalykite tešlą į dvi dalis. Iš didesnio tešlos gabalo iškočiokite lakštą ir ištieskite juo kepimo indą, suformuokite kraštus. Dugną subadykite šakute.
  5. Smulkiai supjaustykite kopūstą, svogūną ir apkepinkite keptuvėje su aliejumi. Pagardinkite prieskoniais, keptuvę uždenkite ir troškinkite, kol daržovės suminkštės.
  6. Įdarą sukrėskite į tešla išklotą indą, tolygiai paskirstykite ir apibarstykite sūriu.
  7. Kiaušinius išplakite su grietine, žiupsneliu druskos ir užpilkite ant sūrio.
  8. Iškočiokite mažesnį tešlos gabalą ir užklokite juo viršų. Patepkite plaktu kiaušiniu ir 30–50 min. pašaukite į 180 °C orkaitę.

Dar šiltą pyragą patiekite su sultiniu.

Spagečiai su meduje keptais burokėliais

Reikės:

  • 6 vidutinio dydžio keptų burokėlių
  • ½ stiklinės alyvuogių aliejaus
  • 1½ šaukštelio kmynų
  • 450 g spagečių
  • 4 česnako skiltelių
  • 2 šaukštų balzaminio acto
  • šaukšto medaus
  • ½ stiklinės makaronų nuoviro
  • šaukšto smulkintų peletrūnų
  • šaukšto smulkintų bazilikų
  • maltų pipirų
  • bazilikų papuošti
  1. Makaronus išvirkite sūdytame vandenyje (al dente). Nusunkite, perliekite šaltu vandeniu, nuvarvinkite.
  2. Keptus burokėlius nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
  3. Keptuvėje gerai įkaitinkite aliejų, suberkite kmynus, šiek tiek juos pakepinkite, o tada sudėkite burokėlius.
  4. Kepkite juos pavartydami apie 10 min. Sukrėskite smulkintus česnakus, supilkite balzaminį actą ir sudėkite medų. Viską pakaitinkite 1 min., kol medus ištirps ir actas beveik išgaruos.
  5. Sudėkite makaronus, supilkite makaronų nuovirą, pasūdykite, pagardinkite pipirais, peletrūnais, bazilikais ir viską gerai išmaišykite.
  6. Dėkite makaronus į lėkštę, papuoškite bazilikais ir patiekite į stalą.

Skrudinti baklažanai su česnakiniu pasukų padažu

Reikės:

  • 2 baklažanų
  • ¼ stiklinės aliejaus
  • granato
  • ½ šaukštelio džiovintų raudonėlių
  • ½ šaukštelio džiovintų čiobrelių
  • smulkintų šviežių krapų
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų

Padažui:

  • 9 šaukštų pasukų
  • ½ stiklinės graikiško jogurto
  • 1–2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • česnako skiltelės
  • saujelės smulkintų krapų
  • druskos
  1. Baklažanus išilgai perpjaukite pusiau ir minkštimą aštriu peiliu įpjaukite grotelėmis.
  2. Baklažanus gausiai patepkite aliejumi, pabarstykite džiovintais prieskoniniais augalais, palaukite, kol aliejus šiek tiek įsigers, o tada pjautąja puse dėkite į keptuvą ant grotelių arba į skardą ir 30–40 min. kepkite 190 °C orkaitėje.
  3. Leiskite baklažanams atvėsti.
  4. Iš pasukų, jogurto, aliejaus, trintų česnakų ir krapų sumaišykite padažą.
  5. Dėkite baklažanus į lėkštę, gausiai aptepkite padažu, šiek tiek pašlakstykite aliejumi, pabarstykite granatų sėklomis, krapais ir patiekite į stalą.

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis