Trąšos – natūralios ir ne tik
Agurkus ‘Pasalimo H’ tauragiškė augina šiltnamyje. Šie agurkai – ankstyvas ir savidulkis hibridas. „Vaisiai nekartūs, auga kekėmis, nelinkę peraugti, augalas derlingas ir atsparus ligoms“, – štai kodėl juos renkasi pašnekovė.
Augindama šiuos agurkėlius, Dalia nuo apačios apskina ūglius, bet ne ūsus. Kai pasirodo agurkai, nuo apačios ji nuskina ir lapus, o paskui agurkus po truputį retina, kad jie gautų kuo daugiau šviesos. Tinkamai formuojama ši veislė dera iki šalnų.
Dar vienas kiek negirdėtas, bet D. Latožienei pasiteisinęs eksperimentas: „Kai šiltnamyje augantis, prie virvutės pririštas agurkas pasiekia didelį aukštį, o apačioje jau nėra agurkų, tada nuo virvutės nuleidžiu stiebą iki žemės, susuku jį spirale ir apkasu žeme. Stiebas pradeda leisti naujus ūglius – ir vėl nuo apačios dera agurkėliai.“
Tauragiškė vengia agurkus laistyti šaltu vandeniu. Ir perspėja: „Jiems reikia nuolatinės drėgmės, bet per didelis jos kiekis gali supūdyti šaknis, todėl laistau kas antrą dieną.“
Ji įsitikinusi, kad trąšos agurkams būtinos. Dar sodindama augalus, į duobutes įdeda žuvies miltų ir smulkintų kiaušinio lukštų, saujelę pelenų.
Pradžioje jiems reikia azoto, bet ne per daug, kad „neišeitų“ į lapus. Ūgtelėjusius agurkus ji tręšia paukščių mėšlo granulėmis (1 l granulių / 10 l vandens). Jų užpilą kelias dienas paraugina šiltnamyje, tada į laistytuvą įpila 0,5 l šių išrūgų ir palaisto.
Agurkus D. Latožienė tręšia ir kompleksinėmis trąšomis. Be to, profilaktiškai purškia ir per lapus – tada lapai išlieka žali, negeltonuoja. 5 stiklines neriebaus pieno supila į 10 l vandens ir įlašina 10 lašų jodo.
O lauko agurkus dar ir rugpjūtį ji palaisto briliantine žaluma (kibirui vandens – 30 lašų) – ir sulaukia gausaus derliaus.
Konservuoja ir gamina kokteilius
Įdomu vien jau tai, kad D. Latožienės šeima pamėgusi sultis ir kokteilius su agurkais, špinatais bei obuoliais, kuriuos geria rytais. Tauragiškė mielai sutiko pasidalinti ir keliais išbandytais receptais.
Kokteilis su agurkais
Reikės:
Viską sudedame į trintuvą, užpilame vandeniu ir suplakame iki vientisos masės.
Pjaustyti agurkai pomidorų padaže
Reikės:
Agurkus supjaustome griežinėliais. Visus ingredientus sudedame į puodą, išskyrus actą ir česnaką – juos dedame pabaigoje. Užvirus paverdame dar 10–15 min., po to sudedame į sterilizuotus stiklainius.
Agurkų griežinėliai pomidorų padaže
Reikės:
Dalios LATOŽIENĖS nuotraukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.