Columbus +7,8 °C Lietus
Ketvirtadienis, 14 Lap 2024
Columbus +7,8 °C Lietus
Ketvirtadienis, 14 Lap 2024

Pagardinkime pietus slyvomis

2024/08/07


Sodai dovanoja naujų gėrybių. Nedėkime visko į stiklainius – vasara netruks pasibaigti, tad pasimėgaukime sodo vaisių pasiskynę nuo medžio ar krūmo, pagardinkime namų virtuvėje gaminamus patiekalus. Slyvos šiam reikalui puikiai tiks!

Prieskoninė slyvų sriuba

prieskoninė sriuba su slyvomis

Reikės:

  • 500 g mėlynųjų ar kitokių slyvų
  • 600 ml vandens
  • 70 g raudonojo pusiau saldaus vyno
  • 130 g cukraus
  • pusės šaukštelio vanilinio cukraus
  • malto cinamono, muskato
  • plaktos grietinėlės, jogurto arba grietinės
  • bazilikų papuošti
  1. Pašalinkite slyvų kauliukus, užpilkite jas vandeniu ir virkite ant vidutinės ugnies, kol suminkštės. Slyvas išgriebkite, nulupkite odeles, o nuoviro neišpilkite.
  2. Dalį slyvų pertrinkite per sietelį, sumaišykite su cukrumi, vynu ir nuoviru, įberkite po žiupsnelį prieskonių.
  3. Į sriubą sudėkite kitą virtų slyvų dalį ir gerai užkaitinkite.
  4. Patiekite slyvų sriubą su plakta grietinėle, jogurtu arba grietine. Papuoškite bazilikais ar mėtomis. Ji skani tiek šilta, tiek šalta.

Kepta višta su slyvomis

kepta višta su slyvomis

Reikės:

  • 1,5–1,8 kg vištos
  • 8 slyvų
  • apelsino
  • 3 šaukštų medaus
  • šaukšto citrinų sulčių
  • 1–2 šaukštų aliejaus
  • 4 rozmarino šakelių
  • druskos
  • juodųjų pipirų
  1. iš vidaus įtrinkite druska ir maltais pipirais. Apelsiną supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į vištą. Apšlakstykite ją aliejumi ir gausiai apibarstykite druska, maltais pipirais. Dėkite vištą į kepimo indą ir 20 min. pašaukite į 200–220 °C orkaitę.
  2. Išimkite slyvų kauliukus ir su­maišykite jas su medumi, citrinų sultimis, aliejumi, smulkintais rozmarinais. Paruoštas slyvas išdė­liokite aplink vištą ir kepkite 170–180 °C orkaitė­je 30–40 min., kol višta bus visiškai iškepusi.
  3. Ištraukite ją, uždenkite folija ir leiskite pastovėti 10–15 min. Paskui pjaustykite porcijomis ir kartu su bulvėmis ar kitokiu garnyru, šviežių daržovių salotomis patiekite į stalą.

Kukuliai su slyvomis

kukuliai su slyvomis

Reikės:

  • 5 vidutinio dydžio bulvių
  • 2 didelių kiaušinių
  • 220 g miltų
  • 15–18 šviežių slyvų
  • 4 šaukštų sviesto
  • 130 g maltų duonos džiūvėsėlių
  • 4 šaukštų cukraus
  • šaukštelio cinamono
  • šaukštelio druskos
  1. Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje ir sugrūskite košę. Kai atvės, įmuškite kiau­šinius, įberkite druskos ir gerai išmaišykite. Supylę miltus užminkykite minkštą tešlą ir suvynioję į maistinę plėvelę pusvalan­džiui padėkite į šaldytuvą.
  2. Pastovėjusią tešlą gana storai iškočiokite ant miltais pabarstytos lentos ir supjaustykite kva­dratais. Ant kiekvieno dėkite po vieną ar dvi slyvos puseles ir užspauskite tešla. Jei slyvos rūgštokos, į kauliuko duobu­tę įberkite šiek tiek cukraus.
  3. Suformuokite apvalius kukulius ir atsargiai suleiskite į verdantį vandenį. Virkite 20–30 min.
  4. Kol kukuliai verda, pagaminkite padažą. Sviestą išlydykite ir iki auksinės spalvos pakepinkite maltus duonos džiūvėsėlius.
  5. Išvirusius kukulius išgriebkite, nuvarvin­kite ir sudėkite į lėkštę. Apliekite sviesto ir trupinių padažu, pabarstykite cukrumi, sumaišytu su cinamonu.

 

„Rasų“ informacija

123rf nuotr.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis