Columbus -2,1 °C Debesuota
Trečiadienis, 5 Vas 2025
Columbus -2,1 °C Debesuota
Trečiadienis, 5 Vas 2025

Ilgėja saugomų nuorodų produktų sąrašas

2023/05/29


Lietuviškiems produktams, kurie ženklinami europiniais saugomų nuorodų ženklais, suskaičiuoti pakaks vieno žmogaus pirštų. Tuo tarpu Italija didžiuojasi, kad tokių žemės ūkio ir maisto produktų turi daugiausiai Europoje. Europos Komisijos (EK) Žemės ūkio ir kaimo plėtros direktoratas šiomis dienomis pasidalijo italams malonia dar viena žinia.

Priminsime, kad ES lygiu registruotos saugomos nuorodos yra Europos Sąjungos žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos dalis. Saugomos kilmės vietos nuoroda (SKVN) ar Saugoma geografinė nuoroda (SGN) gali būti pripažinta produktams, turintiems ryšį su konkrečia geografine vietove. Teisę į Garantuoto tradicinio gaminio (GTG) nuorodą turi produktai, kurių gamybos, perdirbimo metodas ar sudėtis atitinka to maisto produkto gaminimo tradicijas.

Lietuvoje SKVN ženklu ženklinamas tik vienas produktas – Lazdijų/Seinų krašto medus. SGN yra pripažinta 7 lietuviškiems produktams: Daujėnų naminei duonai, Lietuviškam varškės sūriui, sūriams „Liliputas“ ir „Džiugas“, midui „Stakliškės“, kaimiškam Jovarų alui ir Nijolės Šakočienės šakočiui. Į ES GTG registrą yra įtraukti 2 lietuviški produktai: mėsos gaminys „Lietuviškas skilandis“ ir „Žemaitiškas kastinys“.

Italija didžiuojasi, kad yra užregistravusi daugiausia Europoje – per 320 žemės ūkio ir maisto produktų, ženklinamų SKVN, SGN ar GTG ženklais. Produktų kokybės sertifikavimas ES lygiu gamintojams suteikia konkurencinį pranašumą, o vartotojams – papildomas garantijas dėl produkto atsekamumo ir maisto saugos lygio nei kitiems produktams.

Naujausio pripažinimo sulaukęs itališkas produktas – citrusinis vaisius citronas „Cedro di Santa Maria del Cedro“, auginamas Kozencos provincijoje prie Tirėnų jūros, vadinamojoje Riviera dei Cedri (Citronų pakrantėje). Nuo šiol jis galės būti ženklinamas SKVN ženklu.

Citronams „Cedro di Santa Maria del Cedro“ būdinga stora, mėsinga žievelė ir ypač storas baltas vidinis sluoksnis, kuriame apstu pektino. Teigiama, kad šie saviti citronai buvo minimi bei vartojami dar antikos laikais. Dabar šį pavadinimą galima rasti Riviera dei Cedri restoranų valgiaraščiuose ir visur, kur „Cedro di Santa Maria del Cedro“ vertinamas kaip įvairių patiekalų ingredientas.

Specifikacijoje rašoma, kad geografiškai izoliuota vietovė išsiskiria švelniu klimatu bei citronams auginti labai tinkamu dirvožemiu – tiek dėl savo struktūros, tiek ir dėl mineralinių medžiagų gausos, ypač kalio ir azoto. Saugodami vaisius nuo vėjo bei per kaitrių saulės spindulių augintojai vaismedžius dengia specialiais stogeliais.

 

ŪP portalo inf.

EK nuotr.

Dalintis