„Didžiąją dalį šviežių rudens daržovių, vaisių perkame iš vietinių ūkių, su kuriais bendradarbiaujame jau daug metų. Taip užtikrinama ne tik aukšta kokybė, kuriai keliame griežtus reikalavimus, atitikimą jiems tikriname net savoje mini-laboratorijoje, bet ir kuo trumpesnis kelias nuo ūkio iki stalo. Dėl šaltesnio pavasario šviežias lietuviškas derlius šiemet pasirodo 1-2 savaitėmis vėliau, tačiau pasirinkimo netrūksta, ir artėjant rudeniui naujo derliaus daržovių, vaisių pasirinkimas nuolat gausėja. Šviežias derlius visuomet yra nekantriai laukiamas pirkėjų, ir žvalgantis į spalvingas rudeniškas gėrybes, pirkinių krepšeliai tampa dar įvairesni“, – pastebi G. Kitovė.
Pardavimų statistika rodo, kad pasirodžius šviežiam rudens derliui, gyventojai gausiai perka tas gėrybes, be kurių neįsivaizduoja savo kasdienių patiekalų – morkas, svogūnus, tikras lietuvių virtuvės karalienes bulves. Tačiau aktyviai dairosi ir įdomesnių variantų, kuo papildyti savo racioną – pavyzdžiui, kasmet vis daugiau pirkėjų susidomėjimo sulaukia saulėgrąžų galvos. Taip pat, G. Kitovės teigimu, pastebimai daugiau žmonių ieško ir egzotiškesnių vaisių, naujų skoniu – pvz., kiekvienais metais pastebimai plečiasi kaktusinių figų gerbėjų ratas, kurios „Iki“ parduotuves iš Italijos pasiekė jau praėjusią savaitę.
Jei tarp daržovių lietuvių mėgstamiausia – bulvė, tai plačiame vaisių asortimente sau lygių neturi slyvos. Šių sultingų kaulavaisių pirkėjai kasmet rudenį jų nuperka didelius kiekius, atskleidžia „Iki“ atstovė. Šalia tradicinių kriaušių, obuolių, lietuviai vis dažniau valgo ir vynuoges.
„Pastaraisiais metais lietuviai išties pamėgę moliūgus, ypač – artėjant Helovynui. Tačiau juokaujame, kad pagal jų pardavimus galima žinoti ir orus – pavyzdžiui, pernai ruduo pasitaikė neįprastai šiltas, ir vietoj moliūgų gyventojai į krepšius dėjosi arbūzus. Tačiau moliūgai ir tikri chameleonai virtuvėje – tinka tiek trintai, šildančiai, rudeniu kvepiančiai sriubai, tiek ir gali būti grilinami. Todėl tai puikus variantas norintiems savo meniu papildyti geriausiais dalykais iš abiejų sezonų“, – sako G. Kitovė.
Šviežios rudeniškos gėrybės lėkštes papildys ne tik spalvomis, bet ir naudingomis medžiagomis. Vaisiai ir daržovės turėtų būti sveikos mitybos pagrindas, tačiau ne visada tai pavyksta praktikoje. „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška sako, kad savo įpročius šiek tiek pagerinti tikrai nėra sunku.
„Valgyti daugiau šviežių daržovių, vaisių neturi būti prievolė – o greičiau malonumas. Rudeniu kvepiančios gėrybės yra nuostabus pagrindas naujam kulinariniam sezonui. Jų skonių ir spalvų įvairovė skatina eksperimentuoti virtuvėje – pavyzdžiui, jau pamėgtus patiekalus, tokius kaip košė ar mėsos kukuliukai, galima tiesiog papildyti šviežiomis gėrybėmis. Išlaidų ir darbo nedaug, nereikia jokių drastiškų pokyčių mityboje, o nudžiugs ne tik organizmas, bet ir skonių receptoriai“, – išbandyti šį tą naujo kviečia E. Semaška ir dalijasi 3 receptais.
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 10 min.
Reikės: 2 kriaušių, 10 šaukštų avižinių dribsnių, 2 puodelių pieno, 2 šaukšto medaus, 1 šaukšto kokosų aliejaus arba sviesto, 2 šaukštų rudojo cukraus, 3-4 šaukštų citrinos sulčių, graikinių riešutų.
Gaminame:
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės: 1/2 kg morkų, druskos, 1 šaukštelio kumino, 1 šaukštelio Provanso žolelių, 1 šaukštelio maltos paprikos, 2 šaukštų medaus, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 1/2 puodelio perlinių kruopų (galite naudoti ir grikius), kelių juodųjų alyvuogių, 80 g fetos sūrio, mėgstamų salotų, balzamiko acto.
Gaminame:
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 20-30 min.
Reikės: 200 g šviežio moliūgo, 200 g smulkintos vištienos, 1 morkos, 2 kiaušinių, 1/2–1 puodelio džiūvėsėlių, 3 šaukštų smulkintų šviežių petražolių, druskos, pipirų, maltos paprikos (nebūtina).
Gaminame:
„Fabula Rud Pedersen Group“ informacija