Kaunas +19,0 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025
Kaunas +19,0 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025

Pasitikime pavasarį stipresni – 7 pavasariški receptai

2024/04/06


Jau visai netrukus ant mūsų stalo atsiras daugiau spalvų, žalumos. Pasveikinkime pavasarį nuotaikingai atrodančiomis vieno kąsnio užkandėlėmis, kurios kas dieną gali būti vis kitokio skonio, vis kitaip atrodyti, nelygu kokį užtepą joms parinksime. O štai pagrindo paplotėlis telieka visuomet tas pats – paprastas, trapus, sveikas. Iškepti jį bus išties nesudėtinga, tereiks turėti kelias saujas viso grūdo ruginių miltų ir mėgstamų priedų.

Ruginis paplotėlis

Reikės:

  • 120 g viso grūdo ruginių miltų
  • 120 g avižinių dribsnių
  • 125 g saulėgrąžų sėklų
  • 2 šaukštelių linų sėmenų
  • kupino šaukšto sezamų sėklų
  • 400–500 ml vandens
  • 2 šaukštų aliejaus
  • 0,5 šaukštelio druskos
  1. Visus sausus produktus sumaišykite, užpilkite vandeniu ir užmaišykite tešlą.
  2. Palikite tešlą pusvalandžiui pastovėti. Nesibaiminkite, jei tešla išeis kiek skystoka – brinkdami ingredientai ją sutirštins.
  3. Tešlai išbrinkus, dėkite jos po šaukštą ar kelis į kepimo popieriumi išklotą skardą, palyginkite paviršių ir pašaukite į 170 °C karštumo orkaitę.
  4. Paplotėliams pakepus 10–12 min., ištraukite juos iš orkaitės ir apipjaustykite norima forma, nes vėliau to padaryti jau nepavyks.
  5. Grąžinkite atgal į orkaitę ir baikite kepti dar 30–40 min., nelygu kokio trapumo bei apskrudimo pageidaujate.
  6. Šių duoniukų galite prisikepti ir iš anksto, mat sudėję juos į sandariai uždaromą indą, išlaikysite net kelias savaites.

Varškės ir žalumynų užtepas

Reikės:

  • 200 g kreminės varškės
  • 125 g grietinėlės sūrio
  • saujos šviežių gražgarsčių ar kitokių žalumynų (svogūnų laiškų, meškinio česnako, krapų, dilgėlių, kiaulpienių lapelių)
  • šaukšto citrinos sulčių
  • 1–2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 1–2 šaukštelių garstyčių
  • 1–2 česnako skiltelių
  • druskos, maltų pipirų
  1. Varškę gerai išmaišykite su kremo konsistencijos sūriu bei smulkintais žalumynais.
  2. Į masę įmaišykite trintą česnaką, garstyčias ir šiek tiek citrinos sulčių. Jei paragavus pasirodys, kad trūksta rūgštelės, įpilkite dar šiek tiek citrinos sulčių.
  3. Supilkite aliejų, pasūdykite, pagardinkite maltais pipirais ir viską gerai išmaišykite.
  4. Jei norite, kad užtepėlė būtų sodresnio skonio, prieš patiekdami ją kelias valandas palaikykite šaldytuve.

Sveikuoliškas saulėgrąžų užtepas

Reikės:

  • 2 stiklinių saulėgrąžų sėklų
  • citrinos
  • 2 česnako skiltelių
  • smulkintų šviežių pavasarinių žalumynų
  • kelių mėtos lapelių
  • druskos, maltų pipirų
  • šiek tiek vandens
  1. Nuplautas bei nuvarvintas saulėgrąžas suverskite į elektrinį trintuvą. Sudėkite ir nuluptas česnako skilteles, suberkite smulkintus žalumynus, mėtų lapelius, įspauskite šiek tiek citrinos sulčių, įpilkite šlakelį vandens ir viską susmulkinkite iki vientisos masės.
  2. Saulėgrąžų užtepą pagardinkite druska bei pipirais ir jau galite tepti.
  3. Jei pageidaujate, į užtepą galite įmaišyti tarkuoto obuolio, morkos ar kitokios mėgstamos daržovės. Taip pat saulėgrąžas galite pakeisti moliūgų sėklomis arba įmaišyti jų dalį.

Grybų ir lęšių užtepėlė su riešutais

Reikės:

  • stiklinės žaliųjų lęšių
  • 400 g pievagrybių
  • didelio svogūno
  • 3 česnako skiltelių
  • šlakelio grietinėlės
  • 30–40 ml baltojo sauso vyno arba šaukšto vyno acto
  • 2–3 šaukštų sojų padažo
  • saujos smulkintų graikinių riešutų
  • aliejaus arba sviesto kepti
  • druskos, maltų pipirų
  1. Puode užvirinkite vandenį ir supilkite nuplautus lęšius. Virkite apie 20 min., kol lęšiai bus minkšti, tačiau nesuirę.
  2. Kol lęšiai verda, keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus arba sviesto ir jame pakepinkite susmulkintą svogūną bei grybus. Pageltus svogūno gabalėliams, sudėkite smulkiai supjaustytas česnako skilteles ir viską troškinkite ant silpnos ugnies, kol išgaruos atsiradęs skystis.
  3. Supilkite vyną, sojų padažą ir viską dar šiek tiek patroškinkite.
  4. Suverskite išvirusius bei nusunktus lęšius. Pakaitinkite viską dar apie 5 min.
  5. Troškinį kartu su graikiniais riešutais (keletą palikite papuošti) suverskite į elektrinį trintuvą ir viską susmulkinkite iki vientisos masės. Užtepą pagardinkite šlakeliu grietinėlės (taip reguliuojant tirštumą), maltais pipirais ir, jei reikia, dar pasūdykite.
  6. Į šį užtepą galima įmaišyti ir pačių įvairiausių pavasarinių žalumynų.

Žuvies užtepėlė

Reikės:

  • 500 g rūkytos menkės ar kitokios mėgstamos žuvies
  • 3 nedidelių marinuotų agurkėlių
  • 3–4 kietai virtų kiaušinių
  • 150–200 g konservuotų žirnelių
  • svogūno
  • 3 šaukštų majonezo
  • 1–2 šaukštelių garstyčių
  • smulkintų žalumynų
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  1. Iš žuvies pašalinkite kaulus bei atšakas.
  2. Svogūną ir agurkėlius pasmulkinkite. Į kelias dalis supjaustykite ir nuluptus kiaušinius.
  3. Viską kartu su nusunktais žirneliais bei žalumynais sudėkite į elektrinį trintuvą ir susmulkinkite iki pageidaujamos konsistencijos.
  4. Masę pasūdykite ir pagardinkite maltais pipirais pagal skonį. Įmaišykite majonezo, garstyčių.
  5. Jei užtepėlė pasirodys per tiršta, įpilkite šaukštelį kitą agurkų marinato.
  6. Prieš ragaudami užtepėlę maždaug valandą palaikykite šaldytuve.

Raudonųjų pupelių užtepas

Reikės:

  • 200 g konservuotų raudonųjų pupelių
  • 200 g smulkintų graikinių riešutų
  • 50 g kambario temperatūros sviesto
  • česnako skiltelės
  • ryšelio pavasarinių žalumynų
  • kelių šviežių baziliko lapelių
  • mėgstamų prieskonių
  • žiupsnelio Provanso žolelių mišinio
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  • saujelės granatų sėklų papuošti
  1. Konservuotas pupeles nusunkite ir kartu su nuluptu česnaku susmulkinkite elektriniu trintuvu (keletą pupelių palikite papuošti).
  2. Sudėkite sviestą, žalumynus, smulkintus riešutus, suberkite prieskonius ir viską dar kartą sutrinkite iki vientisos masės.
  3. Papuoškite užtepą likusiomis pupelėmis, granatų sėklomis ar keliomis graikinių riešutų puselėmis ir patiekite kartu su skrudinta ar šviežia viso grūdo duona. Puikiai tinka ir kaip lietinių, lavašo ar pitos įdaras.

Užtepas su silke

Reikės:

  • silkės filė
  • obuolio
  • 0,5 arba 1 nedidelio raudono svogūno
  • 1–2 šaukštų grietinės
  • krapų
  1. Silkės filė, obuolį ir svogūną labai smulkiai supjaustykite arba susmulkinkite elektriniu smulkintuvu.
  2. Viską sumaišykite su smulkintais krapais ir grietine.
  3. Šiame užtepe obuolį galite pakeisti virtu burokėliu, tik tuomet tektų įlašinti šiek tiek citrinų sulčių.

 

Raminta LISAUSKIENĖ

Asociatyvios 123rf nuotr.

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2025/07/19

Ekologinių ūkių mažėja – tarša didėja?

Lietuvoje maždaug prieš tris dešimtmečius prasidėjo domėjimasis ekologiniu ūkininkavimu ir entuziastų dėka atsirado pirmieji ekologiniai ūkiai. Iki 2030 m. pagal Europos Sąjungos (ES) žaliąjį kursą numatyta pasiekti dabar sunkiai įsi...
2025/07/19

Nuo darbo „Michelin“ restoranuose iki gelbstinčių gyvybes projektų

Darbas geriausiuose, net į „Michelin“ gidą įtrauktuose restoranuose, galimybė prisidėti prie vitaminų, skirtų besivystančioms šalims, formulių tobulinimo, naujų maisto produktų kūrimas – tik keletas tarptautinės produktų r...
2025/07/19

Lietuvoje išrinkti europarlamentarai skirtingai vertina ES daugiamečio biudžeto pasiūlymą

Europos Komisijai trečiadienį pristačius ES daugiamečio biudžeto 2028-2034 m. pasiūlymą, Lietuvoje išrinkti europarlamentarai skirtingai vertina pasiūlymo apimtį, ambicingumą ir finansavimą konkrečioms sritims.
2025/07/19

Garbanoti persikų lapai signalizuoja pavojingą ligą

Pavasarį sprogstant persikų lapams galima pastebėti, kad jauni lapeliai garbanojasi, keičia spalvą, sustorėja, formuojasi pūslės. Tai – tafrinozė. Ši liga gali pažeisti ir besiformuojančius vaisius, o pats kaulavaisis kitais metais ne...
2025/07/19

NMA: svarbu nuo plėšrūnų siekiantiems apsisaugoti ūkininkams

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) informuoja paraiškas pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginio plano intervencinę priemonę „Apsaugos priemonės nuo didžiųjų plėšrūnų daromos žalos“ pla...
2025/07/19

„S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio 92-osios metinės: lenkų pagarba mūsų herojams – lyg saviems didvyriams“

Lietuvai minint Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą sukaktį, ypatingą pagarbą šiam istoriniam įvykiui kasmet atiduoda ir Lenkijos visuomenė. Lakūnų žūties vietoje Pščelniko miške surengtas tradicija tapęs atm...
2025/07/18

Nei bėgti, nei rėkti. Daržovių auginimo lietuviški ypatumai

Vilniaus universiteto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas prof. dr. Rimantas Stukas, pasidžiaugęs, kad viskas, ko reikia mūsų organizmui, užauga Lietuvoje, teigė: „Visos ligos – nuo nervų, nuraminti juos gali padėti tik daržovės.&ldq...
2025/07/18

Patvirtintas 18-as ES sankcijų paketas, nutaikytas į Rusijos karo mašiną – energetikos ir finansų sektorius

Šiandien, liepos 18 d., Europos Sąjungos (ES) Taryba priėmė 18-ą ekonominių ir individualių sankcijų paketą, skirtą riboti kritiškai svarbių Rusijos naftos ir finansų sektorių veiklą ir toliau visapusiškai varžyti režimo galim...