Ashburn +22,2 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 8 Rgs 2024
Ashburn +22,2 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 8 Rgs 2024

Pasitikime pavasarį stipresni – 7 pavasariški receptai

2024/04/06


Jau visai netrukus ant mūsų stalo atsiras daugiau spalvų, žalumos. Pasveikinkime pavasarį nuotaikingai atrodančiomis vieno kąsnio užkandėlėmis, kurios kas dieną gali būti vis kitokio skonio, vis kitaip atrodyti, nelygu kokį užtepą joms parinksime. O štai pagrindo paplotėlis telieka visuomet tas pats – paprastas, trapus, sveikas. Iškepti jį bus išties nesudėtinga, tereiks turėti kelias saujas viso grūdo ruginių miltų ir mėgstamų priedų.

Ruginis paplotėlis

Reikės:

  • 120 g viso grūdo ruginių miltų
  • 120 g avižinių dribsnių
  • 125 g saulėgrąžų sėklų
  • 2 šaukštelių linų sėmenų
  • kupino šaukšto sezamų sėklų
  • 400–500 ml vandens
  • 2 šaukštų aliejaus
  • 0,5 šaukštelio druskos
  1. Visus sausus produktus sumaišykite, užpilkite vandeniu ir užmaišykite tešlą.
  2. Palikite tešlą pusvalandžiui pastovėti. Nesibaiminkite, jei tešla išeis kiek skystoka – brinkdami ingredientai ją sutirštins.
  3. Tešlai išbrinkus, dėkite jos po šaukštą ar kelis į kepimo popieriumi išklotą skardą, palyginkite paviršių ir pašaukite į 170 °C karštumo orkaitę.
  4. Paplotėliams pakepus 10–12 min., ištraukite juos iš orkaitės ir apipjaustykite norima forma, nes vėliau to padaryti jau nepavyks.
  5. Grąžinkite atgal į orkaitę ir baikite kepti dar 30–40 min., nelygu kokio trapumo bei apskrudimo pageidaujate.
  6. Šių duoniukų galite prisikepti ir iš anksto, mat sudėję juos į sandariai uždaromą indą, išlaikysite net kelias savaites.

Varškės ir žalumynų užtepas

Reikės:

  • 200 g kreminės varškės
  • 125 g grietinėlės sūrio
  • saujos šviežių gražgarsčių ar kitokių žalumynų (svogūnų laiškų, meškinio česnako, krapų, dilgėlių, kiaulpienių lapelių)
  • šaukšto citrinos sulčių
  • 1–2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 1–2 šaukštelių garstyčių
  • 1–2 česnako skiltelių
  • druskos, maltų pipirų
  1. Varškę gerai išmaišykite su kremo konsistencijos sūriu bei smulkintais žalumynais.
  2. Į masę įmaišykite trintą česnaką, garstyčias ir šiek tiek citrinos sulčių. Jei paragavus pasirodys, kad trūksta rūgštelės, įpilkite dar šiek tiek citrinos sulčių.
  3. Supilkite aliejų, pasūdykite, pagardinkite maltais pipirais ir viską gerai išmaišykite.
  4. Jei norite, kad užtepėlė būtų sodresnio skonio, prieš patiekdami ją kelias valandas palaikykite šaldytuve.

Sveikuoliškas saulėgrąžų užtepas

Reikės:

  • 2 stiklinių saulėgrąžų sėklų
  • citrinos
  • 2 česnako skiltelių
  • smulkintų šviežių pavasarinių žalumynų
  • kelių mėtos lapelių
  • druskos, maltų pipirų
  • šiek tiek vandens
  1. Nuplautas bei nuvarvintas saulėgrąžas suverskite į elektrinį trintuvą. Sudėkite ir nuluptas česnako skilteles, suberkite smulkintus žalumynus, mėtų lapelius, įspauskite šiek tiek citrinos sulčių, įpilkite šlakelį vandens ir viską susmulkinkite iki vientisos masės.
  2. Saulėgrąžų užtepą pagardinkite druska bei pipirais ir jau galite tepti.
  3. Jei pageidaujate, į užtepą galite įmaišyti tarkuoto obuolio, morkos ar kitokios mėgstamos daržovės. Taip pat saulėgrąžas galite pakeisti moliūgų sėklomis arba įmaišyti jų dalį.

Grybų ir lęšių užtepėlė su riešutais

Reikės:

  • stiklinės žaliųjų lęšių
  • 400 g pievagrybių
  • didelio svogūno
  • 3 česnako skiltelių
  • šlakelio grietinėlės
  • 30–40 ml baltojo sauso vyno arba šaukšto vyno acto
  • 2–3 šaukštų sojų padažo
  • saujos smulkintų graikinių riešutų
  • aliejaus arba sviesto kepti
  • druskos, maltų pipirų
  1. Puode užvirinkite vandenį ir supilkite nuplautus lęšius. Virkite apie 20 min., kol lęšiai bus minkšti, tačiau nesuirę.
  2. Kol lęšiai verda, keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus arba sviesto ir jame pakepinkite susmulkintą svogūną bei grybus. Pageltus svogūno gabalėliams, sudėkite smulkiai supjaustytas česnako skilteles ir viską troškinkite ant silpnos ugnies, kol išgaruos atsiradęs skystis.
  3. Supilkite vyną, sojų padažą ir viską dar šiek tiek patroškinkite.
  4. Suverskite išvirusius bei nusunktus lęšius. Pakaitinkite viską dar apie 5 min.
  5. Troškinį kartu su graikiniais riešutais (keletą palikite papuošti) suverskite į elektrinį trintuvą ir viską susmulkinkite iki vientisos masės. Užtepą pagardinkite šlakeliu grietinėlės (taip reguliuojant tirštumą), maltais pipirais ir, jei reikia, dar pasūdykite.
  6. Į šį užtepą galima įmaišyti ir pačių įvairiausių pavasarinių žalumynų.

Žuvies užtepėlė

Reikės:

  • 500 g rūkytos menkės ar kitokios mėgstamos žuvies
  • 3 nedidelių marinuotų agurkėlių
  • 3–4 kietai virtų kiaušinių
  • 150–200 g konservuotų žirnelių
  • svogūno
  • 3 šaukštų majonezo
  • 1–2 šaukštelių garstyčių
  • smulkintų žalumynų
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  1. Iš žuvies pašalinkite kaulus bei atšakas.
  2. Svogūną ir agurkėlius pasmulkinkite. Į kelias dalis supjaustykite ir nuluptus kiaušinius.
  3. Viską kartu su nusunktais žirneliais bei žalumynais sudėkite į elektrinį trintuvą ir susmulkinkite iki pageidaujamos konsistencijos.
  4. Masę pasūdykite ir pagardinkite maltais pipirais pagal skonį. Įmaišykite majonezo, garstyčių.
  5. Jei užtepėlė pasirodys per tiršta, įpilkite šaukštelį kitą agurkų marinato.
  6. Prieš ragaudami užtepėlę maždaug valandą palaikykite šaldytuve.

Raudonųjų pupelių užtepas

Reikės:

  • 200 g konservuotų raudonųjų pupelių
  • 200 g smulkintų graikinių riešutų
  • 50 g kambario temperatūros sviesto
  • česnako skiltelės
  • ryšelio pavasarinių žalumynų
  • kelių šviežių baziliko lapelių
  • mėgstamų prieskonių
  • žiupsnelio Provanso žolelių mišinio
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  • saujelės granatų sėklų papuošti
  1. Konservuotas pupeles nusunkite ir kartu su nuluptu česnaku susmulkinkite elektriniu trintuvu (keletą pupelių palikite papuošti).
  2. Sudėkite sviestą, žalumynus, smulkintus riešutus, suberkite prieskonius ir viską dar kartą sutrinkite iki vientisos masės.
  3. Papuoškite užtepą likusiomis pupelėmis, granatų sėklomis ar keliomis graikinių riešutų puselėmis ir patiekite kartu su skrudinta ar šviežia viso grūdo duona. Puikiai tinka ir kaip lietinių, lavašo ar pitos įdaras.

Užtepas su silke

Reikės:

  • silkės filė
  • obuolio
  • 0,5 arba 1 nedidelio raudono svogūno
  • 1–2 šaukštų grietinės
  • krapų
  1. Silkės filė, obuolį ir svogūną labai smulkiai supjaustykite arba susmulkinkite elektriniu smulkintuvu.
  2. Viską sumaišykite su smulkintais krapais ir grietine.
  3. Šiame užtepe obuolį galite pakeisti virtu burokėliu, tik tuomet tektų įlašinti šiek tiek citrinų sulčių.

 

Raminta LISAUSKIENĖ

Asociatyvios 123rf nuotr.

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis