Europos Komisijos Žemės ūkio ir kaimo plėtros generalinis direktoratas paskelbė ES ekologinių iniciatyvų apdovanojimų (EU Organic Awards) finalininkus. Kiekvienai nominacijai, kurių iš viso 8, atrinka po tris geriausius projektus iš 8 šalių narių. Lietuvos atstovai tarp jų, deja, nepateko.
Konkursui buvo pateikta beveik 100 paraiškų iš visos Europos, daugiau nei pernai jų sulaukta iš Vidurio Europos ir Baltijos šalių.
Nugalėtojai bus paskelbti per oficialią apdovanojimų ceremoniją rugsėjo 25 d. Briuselyje.
ES ekologinės iniciatyvų konkursas pirmąkart buvo paskelbtas 2022 m., atsižvelgiant į Ekologinės gamybos plėtros veiksmų plane prisiimtą įsipareigojimą siekti pripažinimo visoje ekologinės vertės grandinėje, nuo ūkininkų iki restoranų, nuo mažų ir vidutinių įmonių (MVĮ) iki bioregionų. Remiantis praėjusių metų patirtimi, ES ekologinių iniciatyvų apdovanojimų sistemą sudaro 7 kategorijos ir 8 individualūs apdovanojimai. Jais pripažįstami puikūs, novatoriški, tvarūs ir įkvepiantys projektai, ekologinei gamybai ir vartojimui kuriantys realią pridėtinę vertę.
Apdovanojimus organizuoja Europos Komisija, Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetas, Europos regionų komitetas, COPA-COGECA ir skėtinė Europos ekologiško maisto ir ūkininkavimo organizacija „IFOAM Organics Europe“. Apdovanojimų vertinimo komisiją sudaro šių organizacijų, taip pat Europos Parlamento ir ES Tarybos atstovai.
Konkurse gali dalyvauti bet kuris ekologinės vertės grandinės dalyvis ar institucija, vykdanti novatorišką bei tvarų projektą, kuriuo prisidedama prie didesnio ekologiškų produktų prieinamumo ir įperkamumo ES.
Apdovanojimų Kiekvienos kategorijos finalininkai yra šie:
- Geriausia ekologiškai ūkininkaujanti ūkininkė (moteris): Małgorzata Pucer (Pasiekapucer) – Lenkija; Céline Clenet (La Casseline) – Prancūzija; Clara Benito Pacheco (Entrelobas) – Ispanija.
- Geriausias ekologiškai ūkininkaujantis ūkininkas (vyras): Roberto Giadone (Natura Iblea) – Sicilija, Italija; Thomas Moschos (Moschos ūkis) – Kastorija, Graikija; Mikhaylo Haliv (Tomelloso) – Ispanija.
- Geriausias ekologinis regionas: Dordogne, Prancūzija; Centre-Val de Loire, Prancūzija; Burgenland, Austrija.
- Geriausias ekologiškas miestas: BioStadt Bremen, Vokietija; Hajdúnánás, Vengrija; Stadt Wien, Austrija.
- Geriausias ekologiškas „biologinis rajonas“: Bio Região de S. Pedro do Sul, Viseu rajonas, Portugalija; Idanha-a-Nova, Beira Baixa, Portugalija; Biodistretto della Via Amerina e delle Forre, Civita Castellana, Italija.
- Geriausia ekologiško maisto perdirbimo MVĮ: Fürstenhof GmbH - Finkenthal, Vokietija; The Merry Mill - Vicarstown, Laois grafystė, Airija; Ekološka kmetija Kukenberger – Trebnje, Slovėnija.
- Geriausias ekologiškų maisto produktų mažmenininkas: Valle y Vega Cooperativa Agroecológica de Granada - Churriana de la Vega, Andalūzija, Ispanija; Gut Wulksfelde– Tangstedt, Hamburgas, Vokietija; NaturaSì Conegliano – Conegliano, Venetas, Italija.
- Geriausias ekologiškas restoranas / maitinimo paslauga: Luftburg - Kolariks Freizeitbetriebe GmbH - Viena, Austrija; Trnulja kaimo sodyba - Liubliana, Slovėnija; Biohotel St. Daniel - Štanjel, Slovėnija.
Daugiau informacijos apie kandidatus, atrankos kriterijus ir apdovanojimus apskritai galima rasti ES ekologinių iniciatyvų apdovanojimų interneto svetainėje.
EK Žemės ūkio ir kaimo plėtros generalinio direktorato informacija