Parduotuvių lentynose galima išvysti produktų pakuočių su užrašu „neturi glitimo“. Vadinasi, maiste nėra pagrindinių javų (kviečių, miežių, rugių). Kai kam šis užrašas gyvybiškai svarbus, o kai kam tai posūkis sveikesnės mitybos link. Pabandykime maisto be glitimo pasigaminti namie.
Naminiai grikių miltų makaronai
Reikės: 
- 60 g grikių kruopų
- 2 kiaušinių trynių
- 1/2 stiklinės vandens
- 1/2 šaukštelio druskos
- nedidelio gabalėlio sviesto
- mėgstamų prieskonių
- Nuplautas ir gerai nudžiovintas kruopas sumalkite į miltus.
- Sudėkite nurodytas sudedamąsias dalis ir užminkykite tešlą. Suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir palikite pusvalandžiui pastovėti.
- Iškočiokite ploną tešlos lakštą ir supjaustykite jį 0,5–1 cm pločio juostelėmis.
- Makaronus valandą kitą padžiovinkite. Geriausiai tai daryti juos pakabinus, kad oras prieitų iš visų pusių.
- Makaronus išvirkite sūdytame vandenyje, nusunkite, išmaišykite su sviestu, prieskoniais ir skanaukite su šviežiomis, troškintomis ar konservuotomis daržovėmis.
Vegetariška pica
Tešlai: 
- stiklinės kukurūzų miltų
- 3 stiklinių lieso pieno arba vandens
- šaukšto alyvuogių aliejaus
- 1/2 šaukštelio druskos
Įdarui:
- kelių šaukštų pomidorų padažo
- 7–8 vyšninių pomidorų
- didelio raudonojo svogūno
- saujos špinatų lapelių
- saujos pievagrybių
- žiupsnelio čiobrelių
- žiupsnelio bazilikų
- žiupsnelio raudonėlių aliejaus kepimui
- druskos
- maltų juodųjų pipirų
- Kukurūzų miltus ir druską išmaišykite piene. Supilkite į puodą ir nuolat maišydami kaitinkite ant nestiprios ugnies, kol masė pasidarys tiršta.
- Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite aliejų. Leiskite masei šiek tiek atvėsti.
- Tada sukrėskite į karščiui atsparų indą, paviršių išlyginkite, jei reikia, suformuokite kraštus ir 2–3 valandoms pastatykite vėsioje vietoje. Kukurūzinė masė turi sutvirtėti.
- Kol „tešla“ vėsta, labai trumpai įkaitintame aliejuje pakepinkite nestorais griežinėliais pjaustytą svogūną, smulkintus pievagrybius ir špinatų lapelius.
- Kukurūzinę tešlą ištepkite pomidorų padažu, sumaišytu su prieskoninėmis žolelėmis, sukrėskite pakepintas daržoves, ant viršaus išdėliokite pomidorų puseles, viską pabarstykite druska ir maltais pipirais.
- 10–15 min. pašaukite į 190–200 ºC karštumo orkaitę. Išėmę iš orkaitės picą dar 5–10 min. palikite pastovėti. Tik tada jau pjaustykite porcijos dydžio gabalėliais ir patiekite.
Naminė duona su daržovėmis
Reikės: 
- 150 g daržovių arba obuolių tyrės
- 2 didelių kiaušinių
- 130 g neskrudintų grikių
- šaukšto rupiai maltų linų sėmenų
- nubraukto šaukštelio kmynų
- šaukštelio džiovinto granuliuoto česnako
- nubraukto šaukštelio druskos
- 2 šaukštelių kepimo miltelių (įsitikinkite, kad jie be glitimo)
- saujelės sezamo sėklų (pabarstyti)
- Daržovių tyrei galite naudoti bet kurias mėgstamas daržoves, gal tik nereikėtų rinktis tų, kurios yra stipraus skonio, kaip gūžiniai, žiediniai kopūstai ir pan. Arba imkite mažesnę jų dalį, kad neužgožtų kitų daržovių.
- Virtų daržovių tyrę sumaišykite su išplaktais kiaušiniais. Atskirai sumaišykite sausas sudedamąsias dalis, o paskui ir su kiaušinių plakiniu. Užmaišykite tešlą.
- Sukrėskite ją į kepimo popieriumi ištiestą pailgą kepimo formą, išlyginkite, paviršių pabarstykite sezamų sėklomis ir 30–35 min. pašaukite į 180–190 ºC karštumo orkaitę.
- Ar duona iškepusi, patikrinkite į jos centrą įsmeigę medinį pagaliuką. Jeigu jį ištrauksite švarų, vadinasi duona jau gatava. Leiskite duonai apie 30 min. atvėsti skardoje. Tada patiekite.
Avinžirnių traškučiai
Reikės: 
- avinžirnių
- kakavos miltelių
- vanilinio cukraus
- malto cinamono
- Pirmiausia reikia tinkamai išsivirti avinžirnius. Nuplaukite juos, pamirkykite keletą valandų, užpilkite šviežiu vandeniu ir išvirkite. Virkite apie 40 min. Tinkamai išvirti avinžirniai bus tada, kai juos burnoje, paspaudus liežuviu, lengvai sutrinsite. Tačiau jie neturi būti pervirę ir suirę.
- Avinžirnius nusunkite, paberkite ant rankšluosčio ir nudžiovinkite. Dabar galite gaminti traškučius. Saldiems traškučiams vieną kitą šaukštelį kakavos miltelių sumaišykite su žiupsneliu vanilinio cukraus ir maltu cinamonu. Biriame mišinyje (arba paprasčiausiame milteliniame cukruje) apvoliokite avinžirnius. Beje, galima apvolioti ir iš įvairiausių prieskonių, džiovintų prieskoninių žolelių sumaišytame mišinyje.
- Paruoštus avinžirnius vienu sluoksniu sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir 40 min. pašaukite į 190 ºC karštumo orkaitę. Džiovinimo procesą nuolat stebėkite, mat traškučiai turi tendenciją pradėti degti ir per daug suskrusti. Avinžirniai turi pasidaryti traškūs tiek išorėje, tiek ir viduje.
Praktiškos miltų „antrininkų“ gudrybės
- Kukurūzų miltus geriau naudokite storesniems ir sausesniems gaminiams (plikytos ar trapesnės tešlos kepiniams).
- Kad gaminiai iš kukurūzų miltų geriau iškiltų, maišykite juos su kukurūzų krakmolu ar sojų miltais. Tešlai kildinti geriau naudokite kepimo miltelius, sodą ar plaktus baltymus, o ne mieles.
- Pyragams ar keksams kepti geriau naudokite ryžių miltus su kukurūzų krakmolu santykiu 1:1. Toks mišinys tiks ir blynų tešlai. Šią tešlą puikiai išpurens gesinta soda.
- Tešla, užmaišyta iš sojų miltų, kepama puikiai iškils tiek su mielėmis, tiek ir soda. Beje, ji ir gerai laikys formą. Patartina į sojų miltus įmaišyti ir kukurūzų krakmolo (santykiu 1:1 arba 1:3 arba 2:3).
- Į kepinius iš grikių miltų geriau įmaišykite bulvių krakmolo, kitaip jie gausis labai trapūs.
Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.