„Šiemet orai stebina, bet vasara visgi yra vasara – pirkėjų racione įsigali sezoninės prekės. Gyventojai gausiai perka trešnes, arbūzus, šviežio lietuviško derliaus gėrybes, dar didesnę pirkinių krepšelio dalį sudaro grilinimui tinkama šviežia mėsa, marinuoti gaminiai. Ir žinoma, kaip gi be ledų – tai vienas dažniausių vasaros pirkinių, kad ir koks oras bebūtų. Lietuviai tikri smaližiai, todėl šiemet ir taip platų asortimentą papildėme virš 60 naujų rūšių ir jau antrąkart skelbiame „Ledų fiestą“ su didelėmis nuolaidomis. Pirmoji sulaukė didelio dėmesio – pirkėjai nepraleido progos gausiau prisipildyti šaldiklius išleisdami mažiau, tad klientams patikusią akciją kartojame“, – sako G. Kitovė.
Vasaros popietę puikiai atgaivins tiesiog ledų porcija, bet kodėl į šią užduotį nepažvelgus kūrybiškiau? „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė sako, kad skanų ledų kokteilį galima paruošti kone akimirksniu, tereikia vadovautis keliomis taisyklėmis.
Rinkitės kokybiškus ledus. Jie – kokteilio pagrindas, galite naudoti savo mėgstamus skonius, bet kuo aukštesnės kokybės juos pasirinksite – tuo skaniau bus. Nebūtina išlaidauti įmantrių priedų kupiniems – tačiau verčiau paieškokite akcijų, o ne iš šaldiklio galo ištraukite pernai pirktų ledų indelį. J. Tamoševičienė pataria ir neskaičiuoti kalorijų – riebesni ledai suteiks geresnį skonį ir tekstūrą.
Prieš gaminimą leiskite ledams šiek tiek atšilti. Pasak tinklo maisto gamybos žinovės, tai leis ingredientams lengviau sumaišyti su mažesniu pieno kiekiu – kokteilis mažiau prasiskies. Šis patarimas ypač pravers, jei naudojate mažos galios ar senesnį trintuvą. Ledai neturi ilgai stovėti kambario temperatūroje – pakaks 5-10 minučių, ir dirbti bus lengviau.
Naudokite šaltutėlį pieną. Kitas būtinas ingredientas – pienas. „Galima naudoti ir augalines alternatyvas jam, tačiau taisyklė išlieka ta pati – kuo šalčiau, tuo geriau. Priešingai nei su ledais, pieną palikite šaldytuve kone iki paskutinės akimirkos. Galima net ir valandėlei pakuotę įdėti į šaldiklį – tuomet kokteilis bus dar tirštesnis, turės daugiau kremiškumo. Arba netgi užsišaldyti pieno kubelių ir kelis jų prieš trinant įmesti kartu su pienu į kokteilį“, – triuką atskleidžia „Iki“ kulinarijos šefė.
Jei neturite trintuvo – ne bėda. Lengviausia ledų kokteilį paruošti maisto trintuve ar kokteilinėje, tačiau šiam darbui galite naudoti ir virtuvinį kombainą. Išsiversite net ir be jo – tiks ir rankinis elektrinis maišytuvas su plakiklio antgaliu. Tokiu atveju geriau ledus šiek tiek labiau atšildyti, o pieną reikėtų pilti palaipsniui ir atsargiai, kad nesitaškytų. Blogiausiu atveju, naudokite ir paprastą plakiklį – tai pareikalaus šiek tiek rankų darbo, bet vis tiek rezultatas bus skanus.
Nežabokite kūrybos. Yra beveik begalinis skaičius būdų, kaip pagardinti ledų kokteilius. Paprastas vanilinių ledų pieno kokteilis yra tik pradžia – galite naudoti bet kokio skonio ledus, bet taip pat įdėti vaisių, uogų, sirupų ir daug kitų ingredientų. Be to, galite pagardinti plakta grietinėle, kuria papuošite kokteilį, ir pagražinti mėgstamais skanėstais – pavyzdžiui, šviežiomis uogomis, zefyrais, pabarstukais, šokolado gabalėliais ar net sausainiais.
„O jeigu naudojate ištirpintą šokoladą, karamelę arba sirupą – šiuos ingredientus ne maišykite kartu su likusiais, bet jais aptepkite stiklinės vidų – vaizdas bus dar gražesnis. Vienintelis apribojimas yra jūsų pačių vaizduotė – gražiai papuoštas kokteilis atrodys lyg iš amerikietiškų filmų”, – sako J. Tamoševičienė.
„Iki“ kulinarijos šefė siūlo namie lengvai ir nebrangiai atkartoti kelis ledų kokteilių receptus – nuo klasikinio iki įmantresnio, nustebinsiančio visus. Visų eiga ta pati – tiesiog sutrinkite visus ingredientus į kokteilį ir, jei norite, pakoreguokite tirštumą. Jeigu norite skystesnio kokteilio – įpilkite dar šlakelį pieno, jei tirštesnio – įdėkite daugiau ledų. Kad kokteiliai skaniai atvėsintų, stiklines prieš tai atvėsinkite šaldytuve arba trumpam įdėkite į šaldiklį.
Braškinis ledų kokteilis: 1,5 puodelio ledų, 0,5 puodelio pieno, 1 puodelio supjaustytų šviežių braškių, 1 šaukštelio cukraus arba medaus (nebūtina). Jeigu norite, kad skonis būtų kaip sūrio pyrago – įdėkite ir 3 šaukštus šviežio tepamo sūrio.
Bananinis ledų kokteilis: 1,5 puodelio ledų, 0,5 puodelio pieno, 1 didelio sunokusio banano (prieš tai jo gabaliukus galite užšaldyti – kokteilis bus tirštesnis, ¼ šaukštelio vanilės ekstrakto.
Karamelinis kavos ir ledų kokteilis: 1,5 puodelio ledų, 0,5 puodelio pieno, 1 šaukšto kakavos, 1 šaukštelio tirpios kavos (prieš tai galite ištirpinti šlakelyje karšto vandens), 1 šaukšto karamelės.
Riešutų kremo ir ledų kokteilis: 1,5 puodelio ledų, 0,5 puodelio pieno, 2 šaukštų riešutų kremo, 0,5 šaukštelio vanilės ekstrakto.
Šilauogių ir ledų kokteilis: 1,5 puodelio ledų, 0,5 puodelio pieno, 1 puodelio šviežių šilauogių, 1 šaukštelio cukraus arba medaus (nebūtina), ¼ šaukštelio vanilės ekstrakto.
"Fabula Rud Pedersen Group" informacija