‘Curley Kaley’– tarsi eglutė su valgomais žaisliukais.
Širvintų sporto centro pedagogė
Virginija Lisevičienė po aktyvaus darbo prie teniso stalo pirmiausia skuba tiesiai į šiltnamį. Tiesą sakant, ne tiek skubu, kiek įdomu susitikti su pomidorais, kurių kolekcijoje šiemet rikiuojasi 130 veislių – kasmet vis retesnių ir skanesnių.
Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ
Meilė nuo vaikystės
„Greit sukaks 40 metų, kai mokau stalo teniso Širvintų krašto vaikus, tad pomidorai man tikras atsipalaidavimas, sielos atgaiva, užkrečiama liga, nuo kurios nėra vaistų, – vos užkalbinta apie pomėgį, širvintiškė nušvinta ir mintimis nusikelia į vaikystę. – Matyt, meilė daržovėms atėjo iš vaikystės, kai nuo mažų dienų turėjau savo ridikėlių, salotų ir krapų lysvę. Mama leido joje šeimininkauti, viską daryti taip, kaip noriu. Aišku, be jos patarimų nieko nebūtų išėję...“
Ir dabar kiekvieną vasarą Virginija daug laiko praleidžia tarp daržovių, ypač tarp pomidorų... Jie sodyboje puikuojasi kelis dešimtmečius, o pastaruosius septynerius metus širvintiškės „nepaleidžia“ išskirtinių veislių paieškų virusas. Jos viena už kitą įdomesnės dydžiu, forma ir, suprantama, skoniu. Degustuoja visa šeima ir smagu, kad skoniai dažniausiai sutampa.
Pasiteiravau, kaipgi pomidorai atlaikė šios vasaros kaitrą. Pasirodo, V. Lisevičienė ėmėsi ir neįprastų priemonių: „Pomidorus mėgstu laistyti reguliariai. Buvau įpratusi lieti nusistovėjusiu vandeniu iš statinės kartą per savaitę. Tačiau pastaroji liepa pareikalavo laistyti kelis kartus per savaitę – ir labai gausiai. Be to, nuolat stebėjau, kiek padžiūvusi žemė, gumine žarna maudžiau netgi takus, kad sumažėtų temperatūra šiltnamyje, šiek tiek vandeniu purškiau ir pomidorų lapus, nors anksčiau to vengdavau. Buvo dienų, kai šiltnamį dengiau paklodėmis, o jo galus laikiau atidarytus visą sezoną.“
Maža „eglutė“
Ir ne veltui buvo tiek vargta – širvintiškės šiltnamyje verta pasidairyti. Pradėkime nuo vienos įdomiausių veislių, dėl kurios užsukome į šios augintojos kiemą.
‘Curley Kaley’ – nežinomos kilmės veislė, kurios sėklų V. Lisevičienė gavo per mainytuves. Šis pomidoras labai panašus į bonsus: storas kamienas, riesti, tvirti lapai, nedidukas, vos 30–50 cm aukščio. Dar labiau nustebino, kad pašnekovė pomidoro lapus palygino su kopūsto. Daugeliui jos draugų šios daržovės siluetas primena eglutę.
Pomidoriukai raudoni, ovalūs, šiek tiek pailgi, nykštukiniai, apie 2 cm ilgio, 1,5 cm pločio. Didžiausi vaisiai užauga iki 3 cm ilgio ir 2 cm pločio. Maloniai saldaus skonio su kruopelyte aštrumo. Mėsinguose vaisiuose sėklyčių mažai.
Šiuos pomidoriukus tinka konservuoti, salotoms, picoms pagardinti. V. Lisevičienė juos pataria auginti žmonėms, neturintiems sodo: vazonuose, ant palangių, balkonuose, terasose... Užtektų vos 2–5 l vazonėlio. Be to, puošnūs pomidoriukai kuo puikiausiai atnaujins gėlyną.
Įdomūs ir skanūs
Nors veislės vienos už kitą įspūdingesnės, parodome tik menką kertelę širvintiškės šiltnamio...
‘Crushed Heart’ – reto grožio veislė, sukurta mylimam žmogui. Jos išradėjas – Bradas Gatesas iš JAV. Širdies formos vaisiaus gale susiformuoja nosytė. Spalvų gamoje persipina žalios, geltonos, oranžinės juostelės. Sveria 150–200 g. Nuskinti sodriai saldaus skonio vaisiai ilgokai išsilaiko.
‘Crushed Heart‘.
‘Dragons Eye’.
‘Deep Space’.
‘Deep Space’ veislė kilusi iš JAV, pavadinta erdvėlaivio, kurį NASA į kosmosą paleido 1998 m., vardu. Augalo aukštis siekia 2 m, stiebas tvirtas, vaisiai pipirų formos, rudos spalvos, saldoko skonio. Idealūs pomidorai kepti, konservuoti (nesuminkštėja), džiovinti (oda neskilinėja).
‘Pelino 2014’ sukurta Italijoje. Elegantiški, mažučiai pailgi vaisiai vos 3–5 cm ilgio. Krūmas kompaktiškas (iki 1,3 m aukščio). Galima auginti kibire, vazone, balkone. Saldaus skonio, storokos odelės. Tinka konservuoti, patiekalams puošti.
‘Pelino 2014’
‘Rebel Starfighter Prime’ veislę sukūrė Russ Crowe iš JAV. Patrauklūs, širdies formos, 100–200 g svorio vaisiai su tamsiais, dryžuotais raštais, kuriuose galima įžvelgti ir levandos spalvą. Tiems, kurie mėgsta saldžiai išraiškingą skonį, turėtų patikti.
‘Ussuri Tiger’ veislė kilusi iš Ukrainos. Krūmas siekia 1,5 m aukščio. Įdomiai dryžuoti vaisiai užaugę tampa geltoni su tamsiais petukais. Sultingų pomidorų skonis primena vyną.
‘Dragons Eye’ – maži ar vidutinio dydžio rausvos spalvos vaisiai, padabinti auksinėmis juostelėmis. Vieni širdies formos, kiti – apvalūs, saldoko ir kiek aštroko skonio. Tinka sultims, padažams ruošti. Ši veislė atspari ligoms ir karščiui.
Cukinija, kepta su pomidorais ir sūriu
Virginija Lisevičienė paatviravo, kad šeima itin pamėgusi orkaitėje su sūriu ir pomidorais keptą cukiniją ir sutiko pasidalyti receptu.
Kepta cukinija su pomidorais ir sūriu.
Patiekalui reikės:
Pomidorų
Cukinijos
Sūrio
Česnako (pagal skonį)
Majonezo, druskos
Žiedais supjaustytą cukiniją sudedame ant kepimo skardos, pabarstome druska. Atskirai sumaišome majonezą su smulkiai pjaustytu arba spaudykle išspaustu česnaku. Šio mišinio užtepame ant cukinijų žiedų. Griežinėliais supjaustome pomidorus ir sudedame ant cukinijų. Tarkuotu sūriu pabarstome pomidorus. Kepame maždaug 40 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.
Virginijos Lisevičienės ir Agnės Žamblauskės nuotraukos
pomidorų veislės, skanių pomidorų veislės, mažų pomidoriukų veislės