Columbus +10,6 °C Nedidelis lietus
Penktadienis, 10 Geg 2024
Columbus +10,6 °C Nedidelis lietus
Penktadienis, 10 Geg 2024

Pradžioje kultivuota mėsa ir žuvis, dabar – jau ir pienas

2023/08/04


Pienas jau turi daug augalinių alternatyvų, o dabar jį mėginama pakeisti dar vienu dirbtiniu pakaitalu. Pienas iš laboratorijos jau realus verslo projektas. Izraelis vienas pirmųjų pasaulyje pradėjo prekybą dirbtiniais pieno produktais.

Izraelio alternatyvios pienininkystės pionierius „Remilk" yra maisto technologijų startuolis, įkurtas 2019 m., Jis buvo užsimojęs Danijoje sukurti didžiausią pasaulyje tiksliosios fermentacijos įrenginį, gaminantį „pieną be gyvūnų“ (projektas dabar pristabdytas). Izraelio Sveikatos apsaugos ministerija suteikė leidimą bendrovei produktus, kurie pramoniniu mastu gaminami įvairiose pasaulio vietose, tiekti visuomenei.

Technologijoje yra naudojamos mielės, kurios fermentuoja pieno baltymui chemiškai identiškus baltymus. Juos gamintojai gali paversti pienu, sūriu ir jogurtu. Tačiau dėl tokio dirbtinio maisto kyla labai daug klausimų. Ūkininkai ir kiti maisto grandinės dalyviai abejoja, ar tokie produktai gali būti laikomi maisto produktais, nes jie yra dirbtinai sukurti, o gamybos procesai primena farmacijos pramonę. Šios aplinkybės turi būti įvertintos.

Kilus susirūpinimui dėl naujų produktų, FAO (bendradarbiaudama su PSO) dėl ląstelių pagrindu pagaminto maisto neseniai paskelbė apibendrinamąjį dokumentą, kuriame įvardytos 53 galimos rizikos žmonių sveikatai. Tarp jų minimi augimo faktoriai, tokie kaip hormonai, genų dreifas (atsitiktinis statistinio pobūdžio genų dažnių kitimas populiacijoje) ir kancerogeninių ląstelių dauginimasis. FAO rekomenduoja atlikti tolesnius tyrimus ir išsamesnius tyrimus, kad būtų sukurta sistema, užtikrinanti ląstelių pagrindu pagamintų maisto produktų saugą, ir paaiškėtų, ar tariama didesnio tvarumo nauda gali būti realizuota.

Susirūpinimas dėl sintetinių maisto produktų kyla ne tik dėl žmonių sveikatos, bet ir dėl ekonominių priežasčių. Verslas yra keturių ar penkių tarptautinių bendrovių rankose. Keletas įtakingų veikėjų gali visame pasaulyje pakeisti žmonių gyvenimą ir aplinką bei kelti pavojų ekonominei ir maisto demokratijai. ES ir jos ūkininkai, turėdami puikią maisto perdirbimo pramonės praktinę patirtį, jos produktų kokybę ir tvarumo modelį, kuris laikomas pavyzdžiu visame pasaulyje, yra už sveiko ir natūralaus maisto gamybą. Būtina dirbti su vyriausybėmis, kad Europos žemės ūkio maisto produktų gamyba, jos aukšti gamybos standartai būtų apsaugoti. Taip pat būtina moksliškai ištirti tikrąjį šių dirbtinių laboratorijoje auginamų maisto produktų poveikį aplinkai, nes, remiantis naujais tyrimais, jie nėra tokie ekologiški, kaip teigiama. Pavyzdžiui, kultivuotos mėsos atveju išmetamo CO2 kiekis, tenkantis kilogramui produkto pagaminti, yra 4–22 kartus didesnis nei pateikiama literatūroje. Žinojimas, kad laboratorijoje užauginto maisto poveikis aplinkai yra didesnis nei įprastų sistemų, verčia susimąstyti. Investicijos ląstelinio maisto sektoriui buvo skirtos darant prielaidą, kad šis produktas bus tvaresnis nei natūralus maistas. Be to, tai labai rimtas dalykas: laboratoriniu procesu pakeisti tradicinį maistą ir ryšį su žeme. Ar tikrai norime tokio maisto ir ateities?

 

ŪP portalas pagal meatthefacts.eu

Asociatyvi 123rf nuotr.

Dalintis
2024/05/10

Svetimiems pinigų yra, saviems – riestainio skylė

Lietuva pasijuto esanti turtinga ir užsimojo tapti Tarptautinio žemės ūkio plėtros fondo (IFAD) nare bei prisidėti prie šios tarptautinės organizacijos finansinės paramos besivystančių valstybių žemės ūkio plėtrai. Tik lėšų remti mūs...
2024/05/10

Priemiesčio seniūnijos turi savo ypatumų

Viena didžiausių Šiaulių rajono seniūnijų – Šiaulių kaimiškoji. Šių metų pradžioje gyvenamąją vietą joje deklaravo 9 044 gyventojai. Seniūnijos teritorijoje yra 49 kaimai, net 18 seniūnaitijų, tikinčiųjų poreikiam...
2024/05/10

„INVL Baltic Farmland“ pelnas šiemet mažėjo 5 proc. iki 113 tūkst. eurų

Investicijų į žemės ūkio paskirties žemę bendrovė „INVL Baltic Farmland“ per pirmąjį šių metų ketvirtį uždirbo 113 tūkst. eurų neaudituoto grynojo pelno – 5 proc. mažiau nei prieš metus, kai jis siekė 119 tūkst. eurų.
2024/05/10

Elektrinių paspirtukų reidas: primintos taisyklės ir dalinti šalmai

Visoje šalyje, gegužės 9–11 dienomis Lietuvos policija vykdo vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (sa...
2024/05/10

VDU ŽŪA kviečia švęsti – rengiama 100-mečio Gegužinė

Šiais metais 100-mečio veiklos sukaktį mininti Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademija (VDU ŽŪA) visus, norinčius švęsti kartu, gegužės 18 d. kviečia dalyvauti 100-mečio Gegužinėje. Tai vienos dienos festivalis, kuris vyks...
2024/05/10

BIOVELA – UTENOS MĖSA balandį apžingsniavo pasaulį

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) balandžio 7-ąją dieną mini Pasaulinės sveikatos dieną, o balandžio 28 d. žinoma kaip Pasaulinė darbuotojų saugos ir sveikatos diena, kurios tikslas yra skatinti kurti saugias, sveikas ir tinkamas darbo sąlyga...
2024/05/10

Bulvidorai: pomidorų visą vasarą, o rudenį – dar ir bulvių derlius

Šie augalai Lietuvoje – dar naujiena, bet populiarumas auga kosminiu greičiu. Vieną kartą pabandę jų užsiauginti, lietuvaičiai juos noriai sodina ir kitąmet. Kodėl šią daržovę taip greitai pamėgo?
2024/05/10

Virtualus aptvaras – neabejotina pažanga ar vis dėlto kelia stresą ganomai bandai?

Virtualios aptvarų sistemos pasaulyje taikomos galvijams, avims ir ožkoms. Jos sudaro galimybę ūkinius gyvūnus ganyti nestatant fizinių tvorų. Tačiau virtualios ganyklos dar kelia abejonių, ypač dėl to, ar jos palankios gyvūnų gerovei.
2024/05/10

Lietuvos kaimo tinklo narių paraiškos – pirmumo eilėje

Lietuvos kaimo tinklo (Tinklas) nariai, kovo – balandžio mėnesiais Nacionalinei mokėjimo agentūrai teikę paraiškas dėl paramos vykdyti komunikacijos projektus pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio p...