Kaunas +24,0 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 21 Lie 2025
Kaunas +24,0 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 21 Lie 2025

Pridėtinės vertės saugių avienos pusgaminių ir gaminių su sumažintu sočiųjų riebalų ir padidintu skaidulinių medžiagų kiekiu gamyba avininkystės ūkiuose

2021/12/11


Avienos vartotojai pageidauja didesnio raumeningumo, mažesnio riebumo skerdenų bei išskirtinėmis juslinėmis ir technologinėmis savybėmis pasižyminčios mėsos. Avių ūkiai, atsižvelgdami į vartotojų ir avių supirkėjų poreikius siekia gauti sveiką produkciją, investuoja į gerovės sąlygų puoselėjimą, kokybiškus ir subalansuotus pašarus. Daugėja ūkininkų, kurie norėtų auginti ne tik savo reikmėms, bet ir tiekti kokybišką produkciją Lietuvos ir užsienio rinkai. Pastebėjome, kad didėja ūkininkų aktyvumas, domėjimasis avienos perdirbimu. Deja, didesnių kiekių perdirbtos produkcijos stinga.

Šiuo metu LSMU VA vykdo projektą „Pridėtinės vertės saugių avienos pusgaminių ir gaminių su sumažintu sočiųjų riebalų ir padidintu skaidulinių medžiagų kiekiu gamyba avininkystės ūkiuose“ pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Žinių perdavimas ir informavimo veikla“ veiklos srities „Parama parodomiesiems projektams ir informavimo veiklai“.

Projekto metu Radviliškio, Prienų, Molėtų, Anykščių, Biržų ir Ignalinos rajonų kaimo vietovėse esančiuose avininkystės ūkiuose vyko 6 parodomieji bandymai, kurių metu buvo demonstruojama saugių avienos pusgaminių ir gaminių gamyba, panaudojant omega 3 riebalų rūgščių turinčius aliejaus gavybos šalutinių produktų priedus. Pagaminti pridėtinės vertės produktai pasižymėjo funkcionalumu, juose buvo 3-6 proc. daugiau skaidulinių medžiagų, iki 2,5 proc. mažiau sočiųjų riebalų rūgščių ir net iki 5 proc. daugiau omega 3 riebalų rūgščių. Tokie, išskirtinai geri bandymų rezultatai buvo pasiekti, naudojant avių auginimui subalansuotą šėrimą su savos gamybos pašarais ir pridėtinę vertę kuriančiais linų sėmenų išspaudų ir ekstrudatų pašarų priedais. Projekto dalyviai išmoko taikyti avių įmitimo ir skerdenų kokybės vertinimo metodus, parinkti tinkamą dešrų gamybai žaliavą, prieskonius ir priedus. Šalto spaudimo aliejų gamyboje lieka išspaudos, kurios buvo panaudotos dešrų faršui, kaip polinesočiųjų riebalų rūgščių, skaidulų ir baltymų šaltinis, suteikiantis naudą žmogaus sveikatai. Kanapių ir sėmenų aliejų išspaudos yra nepakeičiamosios α linoleno riebalų rūgšties, kuri mūsų organizme gali virsti ilgos grandinės eikozapentaeno ir dokozaheksaeno rūgštimis, ypač vertingomis širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai, imuniteto stiprinimui. Bandymo metu pagaminta produkcija atitiko ženklinimo „Rakto skylutės“ ženklą bei tinkamų maistingumo teiginių reikalavimus. Pridėtinės vertės produktų kūrimas bei gamyba naudinga ir ūkiui, nes skatina naudoti savo gamybos pašarus, didinti žemės ūkio produktų tvarumą.

Parodomųjų bandymų metu avių ūkiuose pradėtas diegti tvartinis šėrimas parodė, kad pašarų subalansavimas baltymingomis ir polinesočiųjų daug turinčiomis išspaudomis, įterpiant jų 10-15 proc. į pašarus duoda greitesnį ėriukų augimą, didesnį skerdenų raumeningumą. Visų bandymų metu toks šėrimas sąlygojo R (mėsos raumeningumo klasės matmuo), o M. Ralio ūkyje, Ligūnų k., Kazitiškio sen. Ignalinos r. -  U (mėsos raumeningumo klasės matmuo) klasės avių skerdenų raumeningumą bei 3 riebumo klasę, t.y. skerdenų raumeningumas buvo viena klase, o riebumas – 0,5 klasės aukštesni, negu ganyklinio laikymo metu. Avių ūkiuose 6 mėnesius stebėtas avių produktyvumas, kuris didesne dalimi priklausė nuo pašarų kokybės ir avių auginimo gerovės užtikrinimo. Buvo vertinama avių masė, vidutinis paros priesvoris, avių įmitimas, raumeningumas, tinkamumas skerdimui. UAB „Genetiniai ištekliai” Šeduvos avininkystės padalinyje vykdytas pridėtinės vertės pašarais avių šėrimo eksperimentas atskleidė, kas linų sėmenų ekstrudato priedas yra efektyvesnis didesniam priesvoriui gauti ir sąlygojo didesnį skerdenų riebumą negu to paties kiekio sėmenų išspaudų priedas.

Pastebėta, kad gerovės reikalavimų laikymasis skerdykloje yra esminis faktorius, turintis įtakos mėsos pH ir produkcijos kokybei, todėl bandymų metu buvo rodomi pastebėti skerdenų paruošimo trūkumai, gerovės reikalavimų laikymosi įtaka skerdenų kokybei. Skerdžiant avis, buvo išvengta gerovės reikalavimų pažeidimų: skerdenų audiniuose nebuvo matomų kraujosruvų, stuburo ar kaulų lūžių. Įvertinus skerdenų brandinimo metu mėsos fizikinius cheminius rodiklius, skerdenos buvo tikslingai atrinktos ir panaudotos tolimesniam perdirbimui.

Šiuo metu avienos pirminės produkcijos gamintojų konkurencija nedidelė, tačiau ūkininkų susidomėjimas mėsos perdirbimu auga. Ir toliau yra vykdomi pasidalinimo patirtimi susitikimai, skleidžiama informacija apie konkurencingo žemės ir maisto ūkio plėtra, tikslingiau panaudojant pridėtinę vertę teikiančias žaliavas, saugant aplinką ir puoselėjant tvarų ūkininkavimą. Projekto rezultatams pristatyti bus surengta 19 seminarų visoje Lietuvoje ir 1 baigiamoji konferencija.

Projektas yra finansuojamas iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšų. Dėl išsamesnės informacijos projekto įgyvendinimo klausimais prašome kreiptis į LSMU Veterinarijos tęstinio mokymo ir konsultavimo centro vadovą dr. Giedrių Palubinską (mob. 8 616 19245, el. paštas giedrius.palubinskas@lsmuni.lt).

2021-12-11

LSMU VA Maisto saugos ir kokybės katedra

Profesorė Gintarė Zaborskienė

Autorės nuotraukos

Nr. 314/7

Avininkystė, aviena, projektas, parodomieji bandymai, Ūkininko patarėjas

Dalintis
2025/07/21

Maisto kainų rebusas: kaip surasti riebų katiną tamsoje?

Pastaraisiais metais maisto kainos Lietuvoje išaugo kaip ant mielių ir nesileidžia žemyn, tad nenuostabu, kad vis daugiau žmonių riboja savo pirkinių krepšelį, o kai kam apsirūpinti geresniu maistu jau tampa tikru iššūk...
2025/07/21

Išskirtinės sodybos „Ėvė“ šeimininkai: mums siūlė viską sulyginti su žeme, bet mes norėjome išsaugoti

Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcija vykdo Saugomų teritorijų produkto ženklo programą. Jos tikslas – atkreipti didesnį dėmesį į regiono kultūrą puoselėjančius asmenis, kurie užsiima tradiciniais amatais ar savo gaminama produkcija...
2025/07/21

VMVT tiria penimų kiaulių žuvimo atvejį Šilutės rajone

Šį sekmadienį, liepos 20 d., Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gavo pranešimą, kad Šilutės raj. esančiame ūkyje vienu metu nugaišo apie pusšimtis penimų kiaulių. Pagal pirminę pateiktą informaciją...
2025/07/21

Didmeninės elektros kainų savaitinis vidurkis Lietuvoje išliko penktas mažiausias šiais metais

Praėjusią savaitę Brent naftos kainos pasaulinėse rinkose sumažėjo 1,3 proc., benzinas Lietuvoje atpigo 0,8 proc., o dyzelinas pabrango 0,3 procento. Gamtinių dujų TTF prekybos taške kainos per savaitę pakilo 1,4 proc., o biokuro kainos mūs...
2025/07/21

Stichinė nelaimė dėl žievėgraužio tipografo skelbiama ir Šalčininkų rajono miškuose

Aplinkos ministerija informuoja, kad miško pažeidimai Šalčininkų rajono savivaldybėje pasiekė stichinės nelaimės miškuose lygį, todėl, vadovaujantis Miškų įstatymo nuostatomis, šioje savivaldybėje pradedamos taik...
2025/07/21

Difterijos rizika Europoje yra labai maža, tačiau norint išlikti saugiems būtina išlaikyti dideles skiepijimo apimtis

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ELPKC) praneša, kad pastaraisiais metais Europoje užregistruojama daugiau difterijos atvejų nei anksčiau. Šios ligos rizika įvardijama kaip labai maža dėl didelio paskiepytų asmenų skaič...
2025/07/21

Australai rūpinasi ateities ūkininkų karta: traktorių leidžiama vairuoti ir paaugliams

Visame pasaulyje vidutinis ūkininkų amžius didėja ir vis mažiau jaunų žmonių nori užsiimti šiuo sunkiu bei dažnai nedėkingu darbu. Tačiau australų ūkininkai jau įgyvendina sumanymą įtraukti jaunimą į šį gyvybiškai svarbų sekto...
2025/07/21

Savivaldybė prašo premjero sumokėti palūkanas už skolą, pradėjo vidinį tyrimą

Vilniaus miesto savivaldybė prašo premjero Gintauto Palucko sumokėti palūkanas už pavėluotą sumokėti žalą vadinamojoje žiurkių byloje, sostinės administracija dėl šios situacijos pradėjo patikrinimą.