Columbus +3,9 °C Mažai debesuota
Trečiadienis, 16 Bal 2025
Columbus +3,9 °C Mažai debesuota
Trečiadienis, 16 Bal 2025

Saldžiosios Velykos

2023/04/06


Velykų sekmadienis daugeliui asocijuojasi su mamos ar močiutės velykiniais pyragais, spalvingais margučiais, nuotaikinga puota, svečiais ir šiltomis pavasario dienomis. Nesvarstome dažyti kiaušinius ar ne, kepti velykinių pyragų ar ne, gaminti šventinių patiekalų ar, tiesiog žinome, kad atėjus laikui, šeima susės prie stalo ir džiaugsis nuostabia pavasario švente, atgimimu. Norime, kad velykinis stalas būtų gausus ir gražus, tad nenuostabu, kad prieš šventes ieškome naujų receptų, galinčių pradžiuginti ir nustebinti artimuosius. Gal šiemet pabandykime saldžiai?!

Morkų tortas

Kvapnus, drėgnas, tinka Velykoms ir kitoms nuostabioms šventėms.

Reikės:   

  • 4 kiaušinių
  • 250 g rudojo cukraus
  • 100 ml aliejaus
  • 100 g lydyto sviesto
  • 250 g smulkiai tarkuotų morkų
  • 50–70 g riešutų (pekanų arba graikinių)
  • saujelės apelsinų cukatų
  • nutarkuotos apelsino žievelės
  • 200 g kvietinių miltų
  • 40 g migdolų miltų
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • šaukštelio meduolių prieskonių arba cinamono

Kremui:

  • 250 g sviesto
  • 500 g „Philadelphia“ tipo sūrio
  • 150 g cukraus pudros
  • 2 žaliųjų citrinų sulčių ir žievelės

Morkų „rožėms“:

  • 3 gražių lygių morkų
  • 300 g cukraus
  • šaukšto medaus
  • 500 g vandens
  • 1 citrinos sulčių
  1. Morkų biskvitams kepti paruoškite dvi 16 cm skersmens torto formas.
  2. Riešutus ir cukatas smulkiai sukapokite. Sumaišykite birius ingredientus.
  3. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir tarkuota apelsino žievele. Suberkite sausus ingredientus, smulkintus riešutus ir cukatas, tarkuotas morkas. Pabaigoje supilkite sviestą ir aliejų.
  4. Viską trumpai išmaišykite ir tešlą padalinkite į dvi formeles.
  5. Kepkite valandą iki 165 °C įkaitintoje orkaitėje. Mediniu iešmeliu patikrinkite, ar biskvitas iškepęs – ant pagaliuko neturi likti tešlos. Išėmę iš orkaitės, 10–15 min. aušinkite formose, tada jas nuimkite ir dar pavėsinkite ant grotelių. Po to biskvitus kelioms valandoms įdėkite į šaldytuvą – bus lengviau pjaustyti. Tešlą galima išdalyti ir į 4 formas – tada nereikės biskvito pjaustyti.
  6. Kremui paruošti reikės labai minkšto sviesto. Pirmiausia išsukite jį, kol taps purus ir šviesus – įberkite cukraus pudros ir plakite iki vientisos, blizgios masės. Po to sudėkite kambario temperatūros sūrį (sviesto ir sūrio temperatūra turi būti vienoda). Išmaišykite, supilkite žaliosios citrinos sultis ir suberkite nutarkuotą žievelę. Beje, pakeiskite mikserio plakiklį į „irklo“ tipo plakiklį – kremą su sūriu reikia maišyti, o ne plakti.

Torto formavimas:

  1. Biskvitus supjaustykite taip, kad susidarytų 4 vienodo storio lakštai.
  2. Pasverkite kremą, apie 280–300 g atidėkite šonams ir viršui, likusį supilkite į konditerinį maišelį. Pirmą lakštą dėkite ant virtuvinių svarstyklių ir išspauskite 140 g kremo, išlyginkite mentele, uždenkite kitu lakštu ir pakartokite veiksmus.
  3. Šonus ir viršų plonai aptepkite kremu, padėkite tortą į šaldytuvą nakčiai. Kitą dieną aptepkite kremu dar kartą ir papuoškite morkų cukatomis.

Morkų cukatos

Reikės:   

  • morkų
  • vandens
  • cukraus
  • medaus

Naudodami daržovių skustuką, morkas supjaustykite ilgomis juostelėmis. Vandenį sumaišykite su cukrumi ir medumi, užvirinkite ir sudėkite morkas. Užvirinę jas ant lėtos kaitros, pavirkite dvi–tris minutes ir nukaiskite, palikite aušti tame pačiame puode. Morkoms atvėsus, vėl lėtai užvirinkite. Visą procesą kartokite tiek kartų, kol morkos taps permatomomis. Tuomet jas išgriebkite ant kepimo popieriaus ir trumpai padžiovinkite orkaitėje. Išėmę susukite „rožes“ arba suformuokite kitokias dekoracijas. Jas irgi palikite išdžiūti.

  Kokosinis citrininis keksas

Reikės:  

  • 260 g miltų
  • 70 g krakmolo
  • 50 g kokoso drožlių
  • 150 g cukraus pudros
  • 180 g sviesto
  • 4 kiaušinių
  • 90 ml kokoso pieno
  • 2 šaukštelių tarkuotos citrinos žievelės
  • 50 ml citrinos sulčių
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • minkšto sviesto formai patepti

Glajui:

  • 25 g pasterizuoto kiaušinio baltymo
  • 90 g cukraus
  1. Miltus sumaišykite su krakmolu, kokoso drožlėmis, kepimo milteliais ir persijokite.
  2. Minkštą sviestą su citrinos žievele išsukite iki purios masės, palaipsniui pildami persijotus cukraus miltelius. Kai sviestas ir cukraus milteliai susijungs, po vieną įmuškite kiaušinius, po to supilkite kokoso pieną, o vėliausiai – citrinos sultis.
  3. Suberkite dalį miltų mišinio, lengvai permaišykite, po to suberkite likusius. Maišykite tik tiek, kad susijungtų ingredientai.
  4. Sukrėskite tešlą į sviestu pateptą formą.
  5. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C ir, 5 min. palaukę, šaukite keksą su forma į vidun.
  6. Kepkite apie valandą. Ar keksas iškepęs, patikrinkite mediniu iešmeliu. Aušinkite formoje apie 10 min., po to atsargiai išimkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
  7. Kiaušinio baltymą sumaišykite su cukrumi ir šildykite vandens vonelėje nuolat maišydami, kol ištirps cukrus. Nukaiskite ir išplakite iki standumo. Gautu glajumi aptepkite kekso viršų. Puoškite „Rafaello“ saldainiais ir mėtų lapeliais.

Gaivi uogų želė

Litro formai reikės:   

  • 100 ml natūralaus braškių sirupo
  • 500 ml vandens
  • 12 g želatinos
  • saujelės mėtų lapelių
  • kelių braškių

Baltam sluoksniui:

  • 8 g želatinos
  • 200 ml grietinėlės
  • 100 ml graikiško jogurto
  • šaukšto miltelinio cukraus
  • vanilės (tinka ekstraktas, pasta ar ankštis)
  1. Baltam sluoksniui užmerkite želatiną grietinėlėje, kai išbrinks – ištirpinkite, paskaninkite cukrumi ar kitokiu saldikliu ir vanile, sumaišykite su jogurtu.
  2. Skaidriam sluoksniui užmerkite želatiną 200 ml vandens ir išbrinkinkite. Po to pakaitinkite, kol želatina ištirps, sumaišykite su likusiu vandeniu ir sirupu.
  3. Į formą supilkite dalį braškinio tirpalo ir įdėkite į šaldytuvą sustingti.
  4. Išėmę iš šaldytuvo, sudėkite supjaustytas uogas ir mėtų lapelius. Šaukštu užlašinkite tirpalo ir palikite stingti. Kai sustings, supilkite likusį skaidrų tirpalą ir vėl palaukite, kol želė sukietės.
  5. Ant sustingusio sluoksnio supilkite grietinėlės–jogurto želė. Palikite šaldytuve 6 valandoms. Paruoškite serviravimo indą, formą su sustingusia želė panardinkite į karštą vandenį, uždenkite formą serviravimo indu ir apverskite. Želė nesunkiai išsiims.

 

 

Instagramo paskyros @elzbieta.mon kūrėja Elžbieta MONKEVIČ

Elžbietos Monkevič nuotraukos

 

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis