Ryžosi pokyčiams
Elektronikos mokslus baigę Prusakovai savo gyvenimą su kaimu susiejo prieš 12 metų. Vyras dirbo Vilniuje, žmona – Kaune, tad susirado tokią vietą, kad abiem būtų patogu nuvažiuoti į darbus. Ja tapo Bačkonys, esantys vos už 1 km nuo autostrados Vilnius–Kaunas. „Prie sodybos buvo 3 ha žemės, bet iš pradžių nieko negalvojome ten auginti. Tai buvo tik gyvenamoji vieta. Nors vos persikėlę iš karto pasisodinome daržą, pasistatėme šiltnamį. Savo šeimai auginome daržoves, vištas, žąsis“, – pasakojo A. Prusakovas. Šiandien Prusakovų ūkis išsiplėtęs iki keliasdešimties hektarų.
Viskas ėmė keistis prieš penkerius metus. „Dirbant vadovaujamą darbą, išvargino emocinė atsakomybė ir sėdėjimas prie kompiuterio kiaurą dieną, reikėjo pokyčių. Lemiamą sprendimą priimi tada, kai susimąstai apie gyvenimo prasmę ir savo vietą šiame pasaulyje. Man tai buvo siekis kažką sukurti ir savo šeimai, ir kitiems, kas būtų vertinga ir nedarytų žalos gamtai. Šiandien savo gyvenimą mieste galėčiau palyginti su peliuko bėgimu rate – bėgi, bėgi, o kai sustoji, nežinai, dėl ko bėgai. Gamtoje viskas paprasčiau, augalai ir gyvūnai suteikia daug daugiau teigiamų emocijų nei darbas kompiuteriu“, – apie priežastis, paskatinusias imtis esminių gyvenimo pokyčių, ŪP kalbėjo ūkininkas. Jis neslėpė, kad jo idėja pasukti į žemės ūkį žmonos, gimusios ir užaugusios kaime, iš pradžių visai nesužavėjo.
Stoja į vėžes
Prusakovų ūkiui, kurį jie pavadino Bačkonių ekologiniu ūkiu, eina penktus metus. Jaunas ūkis už taikomus gamtai palankius ūkininkavimo principus yra nominuotas Kaišiadorių krašto „Sveiko maisto ambasadoriumi“ ir yra vienas iš „Gero ūkininko“ čempionato ambasadorių. „Pirmuosius dvejus metus vyko statybos, metai prabėgo rinkos paieškoms, o paskutinius dvejus metus prekiaujame turguje. Dabar viskas stoja į vėžes, šiais metais jau aišku, ką turėsime daryti kitais metais, kur link turime judėti. Žinome, koks bus asortimentas, kokius kiekius kokių daržovių auginsime“, – kalbėjo ŪP pašnekovas.
Pradžia, nors ir su didele optimizmo doze, nebuvo lengva. „Mes pradėjome nuo klaidų. Galvojome, kad ekologinių produktų visiems labai reikia. Mes pulsime auginti, prisistatysime ir visi pirks“, – gražios ir lengvos pradžios tikėjosi naujieji ūkininkai. Sutuoktiniai nusipirko amerikiečių daržininkystės kursus, kuriuose buvo rekomenduojama pradėti nuo nedidelio kiekio ir iš karto važiuoti į turgų, tačiau nusprendė, jog tai yra nesąmonė, kad reikia prisiauginti visko daug ir tada parduoti. Pasistatė 4 šiltnamius po 4 a, daigyklą, angarą, prisipirko technikos.
„Tada pamatėme, kad niekam nieko nereikia. Kadangi užauginome didelius daržovių kiekius, nuvežėme į bazes, tačiau ten tokia sistema, kad gali numauti paskutines kelnes. Pirmą kartą cukinijas pardavėme po 0,5 Eur. Po to susitarėme, kad supirks po 0,4 Eur, bet nuvežus pasiūlė tik 0,3 Eur. Tai buvo tarsi pasityčiojimas – mes pirkome sėklas, dirbome, auginome ir turime atiduoti vos ne veltui, nors parduotuvėse cukinijas pardavinėjo po 2 Eur. Nepardavėme, parsivežę atgal dalį sulesinome vištoms, dalį išmetėme“, – nelinksmą pradžią prisiminė A. Prusakovas.
Nepavyko iš karto gauti vietos ir Vilniaus turguose, esą, prekiautojų ekologiškomis daržovėmis juose pakanka. Vis dėlto ūkininkų šeima nenuleido rankų ir jau antrus metus prekiauja Vilniaus „Akropolyje“. Ir čia ne viskas klojosi kaip sviestu patepta, iš pradžių pavykdavo parduoti tik nedidelius kiekius daržovių. Dabar situacija pasikeitusi, parduoda viską, ką atsiveža, kartais net pritrūksta. Išsiaiškino, kokios daržovės turi didžiausią paklausą, o kokias perka tik pavieniai pirkėjai. Stiprėja ryšys su pirkėjais, atsiranda pasitikėjimas.
„Stengiamės būti atviri, kviečiame atvažiuoti į ūkį, rodome filmuotą medžiagą, kaip ūkininkaujame. Visus savo pirkėjus pažįstame, su kai kuriais net susidraugavome. Smagu, kad ateina daug jaunų žmonių, kurie pasakoja savo istorijas, jog aplinkiniai į tai, kad jie vartoja ekologiškus produktus, žiūri labai skeptiškai, net pasišaipo. Pas mus į ūkį iš Kaišiadorių r., kuriame gyvename, produktų pirkti atvažiuoja tik dvi šeimos. Ekologija daugeliui yra kaip abonementas į sporto klubą – nusiperki ir padedi. Supranti, kad ekologiški produktai sveikesni, juos giri, bet perki tradiciškai užaugintus“, – ŪP pastebėjo ūkininkas ir pridūrė, kad tokių mažų ūkių, kaip jų, prekiaujančių savo produkcija turguose, turėtų būti šimtai, jog žmonės galėtų maitintis sveiku maistu.
Prusakovai stengiasi ne tik ekologiškai užauginti daržoves, jiems svarbu ir tai, kad pirkėjas, rinkdamasis prekę, iš karto matytų kainą, leidžiančią įvertinti savo galimybes. „Pastebėjau, kad turguje mažai kas deda kainas prie prekių. Man atrodo, jog žmogus iš karto turi matyti kainą, kad nuspręstų – pirkti ar ne. Kitaip jis gali pakliūti į nemalonią situaciją, kai paaiškėja, kad teks sumokėti daugiau, nei jis tikėjosi ar leidžia galimybės, bet nepatogu atsisakyti. Žmogus jaučiasi tarsi apgautas“, – mintimis dalijosi A. Prusakovas.
Ūkininkas pabrėžė, kad ir pirkėjas turi žiūrėti, ką perka. Kartais nesąžiningi pardavėjai pramoniniuose paukštynuose laikomų vištų kiaušinius parduoda kaip naminius, laisvai auginamų vištų. Ypač liūdna, kad žmonės juos perka vaikams, ligoniams, tikėdami, kad didelę kainą moka už kokybę.
Darnoje su gamta
Galite prenumeruoti „Ūkininko patarėjo“ elektroninę leidinio versiją
arba popierinę: el. paštu: platinimas@up.lt,
tel. +370 603 75 963
https://ukininkopatarejas.lt//katalogas/popieriniu-leidiniu-prenumerata/, www.prenumerata.lt, www.prenumeruoti.lt, www.prenumeruok.lt
bei Perlo terminaluose.
Rasos ir Andriaus PRUSAKOVŲ nuotr.
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.