„Šiaudai padeda į dirvožemį grąžinti didžiąją dalį maistinių medžiagų: fosforą, azotą, kalį ir kitas, – kurių dirvožemis neteko auginant kultūrinius augalus. Be to, pūvantis šienas gerina dirvožemio struktūrą, o tai lemia geresnį maistinių medžiagų įsisavinimą bei pasėlių kokybę“, – sako Biržų krašto ūkininkas Rokas Plepys.
Šiaudams visiškai suirti įprastai prireikia 2–4 metų. Bet naudojant specialias priemones, juos galima suskaidyti kokybiškiau ir kur kas greičiau.
„Šiaudų irimo procesus dirvožemyje lemia jų cheminė sudėtis, dirvožemio tipas, drėgmė, taikomi techniniai bei moksliniai sprendimai. Būtent pastarųjų dėka yra dar labiau skatinamas dirvožemio derlumas, gerinamos fizikinės dirvožemio savybės, laikomasi ligų prevencijos. Produktai, kaip „BioTero“ ar „BioBreak“ padeda šiaudų irimo procesą pagreitinti net iki pusės metų“, – teigia Jonas Ignatavičius, biotechnologijų įmonės „Nando“ inovacijų vadovas.
Skirtingos kultūros – skirtingi šiaudai
Pasak R. Plepio, dabar šiaudai yra linkę irti lėčiau nei prieš keletą dešimtmečių. Sulėtėjusio irimo priežastis ūkininkas sieja su intensyviu pesticidų naudojimu: „Pesticidai labai sumažino natūraliai dirvožemyje gyvenančių grybų ir bakterijų, kurie skatindavo šiaudų irimą, kiekius.“
Ūkininko teigimu, skirtingų kultūrų šiaudai pasižymi nevienodomis savybėmis. Pavyzdžiui, miežio šiaudai yra storesni ir tvirtesni nei daugelio kitų javų, įskaitant kviečius. Dėl storesnės struktūros, jiems suskilti ir integruotis į dirvožemį gali prireikti daugiau laiko.
„Kviečio šiaudai gali greičiau plėšytis ir suglebti dirvožemyje. Vis dėlto, norint juos paversti humusu, taip pat prireikia nemažai laiko. Pupų ir žirnių šiaudai suyra greitai ir pakankamai gerai, tad šioms kultūroms nereikia naudoti papildomų, irimą skatinančių priemonių. Svarbu žinoti ir tai, kad kuo didesnė šiaudų masė, tuo geriau šiaudai gali prisidėti prie dirvožemio struktūros ir maistingumo gerinimo“, – kalba R. Plepys.
Lėtai ir nekokybiškai yrantys šiaudai ne tik stabo žemdirbystės procesus – jie gali tapti prieglobsčiu kenkėjams ir ligoms.
„Nando“ produktuose yra įkomponuota patogenus slopinančių grybų, tad naudojant šiuos produktus šienas ne tik greičiau bei kokybiškiau suyra, bet ir tampa kur kas „sveikesnis“. Šie produktai yra universalūs ir tinka naudoti visų kultūrinių augalų skaidymui, neišskiriant ir kukurūzų“, – sako J. Ignatavičius.
Efektyviausia naudoti iš karto
Ūkininkas šiaudų skaidymo produktus pataria naudoti iš karto po derliaus nuėmimo – liepos–rugsėjo mėnesiais.
„Nuėmus kultūrinių augalų derlių, efektyviausia iš karto naudoti šiaudų skaidymo priemonę ir šiaudus sekliai sudirbti diskiniu skutiku arba ražieninėmis akėčiomis. Kadangi skaidymo produktai šiaudą veikia per dirvožemį, jie turi būti su juo sumaišyti“, – pataria R. Plepys.
Taupantiems laiką jis siūlo šiaudų skaidymo preparatą naudoti ant sudirbto dirvožemio, kai šiaudai jau būna suvelti su žeme, o tiesioginės sėjos atveju – skaidymo preparatą ant šiaudų užpurkšti prieš sėją. Norint, kad preparatai veiktų ir skaidytų šiaudus, užtenka minimalaus šiaudų apsivėlimo su dirva.
Partnerio informacija
Titulinėje nuotr. – Rokas Plepys.