Columbus +22,9 °C Debesuota
Sekmadienis, 1 Rgs 2024
Columbus +22,9 °C Debesuota
Sekmadienis, 1 Rgs 2024

Šiltas sultinys – didžiausias skrandžio džiaugsmas

2024/02/24


Nesvarbus, koks metų laikas, nesvarbus – rytas ar vakaras, sultinys organizmui bus ir maistas, ir vaistas, ir prevencinė priemonė. Svarbiausia jį virti lėtai ir ilgai. Na, o išvirus, leisti dar šiek tiek „pailsėti“ – palikite pastovėti 10–20 min., per šį laiką jis taps sodresnio skonio.

Paukštienos sultinys

sultinys

Reikės:

  • viščiuko
  • svogūno
  • saliero lapkočio
  • morkos
  • druskos, prieskonių
  1. Jei norite, kad sultinys būtų tikrai geras, virkite iš naminio paukščio. Nupjaustykite odeles, riebalus, dėkite į puodą kartu su daržovėmis ir užpilkite vandeniu. Jo turi būti tiek, kad visiškai apsemtų viščiuką.
  2. Pasūdykite, jei vištieną naudosite antrajam patiekalui, jei ne – sūdykite baigdami virti.
  3. Kai puodas užkais, ugnį sumažinkite ir virkite ant silpnos ugnies apie 2 val. Protarpiais nugraibykite putas. Išvirusį sultinį perkoškite ir atvėsinkite.

Sultinys su tešlos suktinukais

sultinys

Reikės:

  • 2,5 l vištienos sultinio
  • šviežių petražolių

Tešlai:

  • 300 g miltų
  • 3 kiaušinių
  • šaukšto alyvuogių aliejaus
  • druskos
  1. Miltus sumaišykite su keliais žiupsneliais druskos. Įmuškite kiaušinius, supilkite aliejų ir užminkykite kietoką tešlą. Susukite ją į maistinę plėvelę ir palikite pusvalandžiui pastovėti.
  2. Tešlą plonai iškočiokite ir supjaustykite 4–5 cm pločio juostelėmis. Kiekvieną susukite į ritinėlį ir gerai užspauskite vieną galą, kad išeitų tarsi rožytė. Jei ritinėliai bus stori, tešla išvirs netolygiai.
  3. Sultinį užvirinkite ir sudėkite tešlos suktinukus. Virkite, kol jie iškils į paviršių. Patikrinkite, ar storieji suktinukų galai visiškai išvirę.
  4. Sultinį pilkite į dubenėlius, pabarstykite smulkintomis petražolėmis ir patiekite į stalą su šviežia ar skrudinta duona.

Jautienos sultinys

sultinys

Reikės:

  • 800 kg jautienos (dalį galima pakeisti kaulais)
  • 600 g veršienos (dalį galima pakeisti kaulais)
  • svogūno
  • saliero lapkočio arba dalis gumbo
  • morkos
  • saujelės laiškinių česnakų (galima pakeisti petražolėmis)
  • druskos
  1. Mėsą supjaustykite kubeliais, sukrėskite į nedidelį puodą, užpilkite šaltu vandeniu ir užvirinkite ant silpnos ugnies. Paviršiuje atsiradusias putas nugraibykite, sudėkite šiek tiek pasmulkintą svogūną, saliero lapkotį, griežinėliais supjaustytą morką ir laiškinius česnakus ar kitokius žalumynus.
  2. Sultinį pasūdykite ir virkite ant silpnos ugnies apie 3–3,5 val.
  3. Mėsą išgriebkite, sultinį perkoškite, atvėsinkite ir laikykite šaldytuve.

Žuvų sultinys

sultinys

Reikės:

  • 1 kg baltųjų žuvų (tinka kaulai, galvos)
  • ryšelio petražolių
  • čiobrelių šakelės
  • morkos
  • svogūno
  • saliero lapkočio
  • šaukšto šiek tiek pasmulkintų juodųjų pipirų
  • druskos
  1. Į puodą įpilkite 2 l vandens, suberkite petražoles, čiobrelius, griežinėliais supjaustytą morką, saliero lapkotį, pasmulkintą svogūną ir pipirus. Pasūdykite ir užkaitinkite vandenį iki virimo.
  2. Ugnį sumažinkite ir virkite daržovių sultinį apie pusvalandį.
  3. Atvėsinkite sultinį. Sudėkite gabaliukais supjaustytas žuvis, kaulus, sultinį vėl užvirinkite ir virkite apie 20 min.
  4. Leiskite jam atvėsti su visomis žuvimis. Sultinį nukoškite ir galite naudoti sriuboms, daugiaryžiui su jūrų gėrybėmis.
  5. Jei sultinį virsite tik iš žuvų kaulų ir galvų, juos į vandenį dėkite kartu su daržovėmis ir prieskoniniais augalais.

Daržovių sultinys

sultinys

Reikės:

  • 2 svogūnų
  • 1–2 ryšelių petražolių
  • 2 morkų
  • 2 ropių
  • 2 salierų lapkočių
  • 3 nedidelių arba 1 didesnio pomidoro
  • druskos

Švarias daržoves pasmulkinkite, sudėkite į puodą, užpilkite 1,5 l vandens, pasūdykite ir užkaitinkite iki virimo. Ugnį sumažinkite ir virkite sultinį apie 20 min. Paskui jį atvėsinkite, perkoškite ir laikykite šaltai.

 

„Rasų“ informacija

123rf nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis