Columbus +22,1 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +22,1 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Skanėstai su medumi

2024/01/17


Pasak VDU Žemės ūkio akademijos docento Algirdo Amšiejaus, šaltuoju metų periodu, kai žmones persekioja ir vargina peršalimo ligos, prisiminkite bitučių suneštą medų. Bitininkas pataria jo vartoti ne tik susirgus, bet ir kaip profilaktinę priemonę, organizmą stiprinti kartu su džiovintais vaisiais, alijošiumi ir riešutais, tuomet būsite sveikesni ir stipresni.

Ne gydo, bet stiprina

Bičių medus – labai vertingas maisto produktas, vartotinas ir kaip vaistas, turintis daug angliavandenių: apie 40 proc. fruktozės, apie 34 proc. gliukozės, 8–10 proc. sacharozės, 5–10 proc. melitozės, taip pat apie 3 proc. baltymų, įvairių vitaminų, alakaloidų, flavanolių, enzimų, polifenolių, fitoncidų, mineralinių, baktericidinių ir aromatinių medžiagų, eterinių aliejų, kai kurių hormonų.

Tačiau nepamirškite, kad medus ne gydo, o stiprina organizmo funkcijas, nes turi nemažai aktyviojo deguonies, kurio nėra kituose maisto produktuose. Šis bičių produktas itin reikšmingas organizmo oksidacijos procesuose.

Kita svarbi jo funkcija – fermentacija. Meduje yra labai daug ne tik virškinimui, bet ir organizmo funkcijoms reguliuoti reikalingų fermentų, todėl pasižymi įvairiu farmakologiniu poveikiu: antibiotiniu, antitoksiniu, antiradiaciniu. Pasak A. Amšiejaus, meduje esančios lakiosios medžiagos – fitoncidai pasižymi baktericidinėmis savybėmis, t. y. naikina kai kurias bakterijas ir grybelius.

Nuo meduje esančių fitoncidų ir kai kurių fermentų priklauso jo konservuojančios savybės. Tai jau buvo žinoma senovėje. Bitininkas atkreipia dėmesį, kad medus yra konservantas tik tiems produktams, kurių sudėtyje nedaug vandens (medus sutraukia drėgmę ir tada prasideda rūgimas).

Pastebėta, kad meduje vaisių vaistingosios savybės atsiskleidžia geriau, jie tampa dar vertingesni. „Medus pasižymi nešėjo savybėmis, nes pagerina jų įsisavinimą organizme. Galite vartoti kokybišką, šviežią medų ir juo užpilti džiovintas uogas, vaisius, smulkintus alijošiaus lapus, taip pat riešutus, tuomet organizmą pastiprinsite dar vertingesniu produktu“, – rekomenduoja patyręs bitininkas.

Džiovinti šermukšniai su medumi

Vitaminų koncentratui su medumi A. Amšiejus naudoja švedinio šermukšnio (Sorbus intermedia) ir saldžiavaisių šermukšnių vaisius. Švedinio šermukšnio vaisiai nekartūs, nerūgštūs, skanūs. Medus yra kaip konservantas ir nešėjas, labai gerai pernešantis maisto medžiagas, ypač vitaminus.

Nuplautas šermukšnių kekes bitininkas apdžiovina ir nuskina obuolėlius. Paskui džiovina elektrinėje džiovykloje 50 °C temperatūroje iki 14–16 proc. drėgmės (vaisiai tarp pirštų netrupa), nes drėgnesni meduje rūgsta. Tada smulkintuvu sumala į stambesnius miltus. Į stiklinį indą deda 1 kg medaus ir mediniu šaukštu įmaišo 300 g (bus 30 proc.) smulkintų šermukšnių. Paruoštą medų laiko vėsioje, tamsioje vietoje ir rekomenduoja vartoti po 1–2 šaukštelius prieš valgį.

„Ta pačia proporcija galima medumi užpilti ir kitus džiovintus vaisius, – teigia pašnekovas. – Tinka ir liofilizuotos (šaltyje džiovintos) uogos: kilogramo medaus ir 50 g (5 proc.) susmulkintų liofilizuotų uogų.“

NAUDINGOSIOS SAVYBĖS. Šermukšniai vartojami avitaminozių, aterosklerozės, hipertoninės ligos profilaktikai ir gydymui, taip pat persišaldžius, sutrikus žarnyno veiklai ir organizmui stiprinti.

„Briedžių“ pusryčiai – imunitetui

A. Amšiejus pataria trintuvu susmulkinti 1–2 stiklines spanguolių, stiklinę graikinių riešutų branduolių ir sumaišyti su stikline medaus. Iš ryto suvalgyti 2–3 šaukštus vaistingojo mišinio, kuris visai dienai suteiks stiprybės ir energijos.

NAUDINGOSIOS SAVYBĖS. Spanguolės organizme mažina rūgimo, puvimo procesus, naikina įvairius mikrobus, tai pirmas vaistas nuo mažakraujystės, avitaminozės, įvairių peršalimo ligų. Trintos su medumi vartojamos sergant angina, reumatu, stipriai kosint.

Graikiniai riešutai didina organizmo atsparumą peršalimo ligoms, todėl jų naudinga valgyti siaučiant gripui. Šie riešutai ypač tinka vyresniojo amžiaus žmonėms, nes skatina atsinaujinti ląsteles.

Cholesteroliui mažinti

„Kraujagyslėms valyti paruoškite mišinį iš kilogramo spanguolių, 0,5 kg medaus ir 300 g česnakų, – sako bitininkas. – Jį taip pat reikėtų vartoti norint stiprinti organizmo imuninę sistemą, tinka sergant viršutinių kvėpavimo takų ligomis, bronchitu.“

Susmulkintas spanguoles sumaišykite su medumi. Česnako išspaudas palaikykite apie 10 min., kad jungiantis su deguonimi pasigamintų daugiau alicino, ir sudėkite į spanguolių bei medaus mišinį. Indą reikia laikyti šaldytuve ir kasdien pusę valandos prieš valgį vartoti po tris šaukštelius, kuo ilgiau palaikant jį burnoje.

NAUDINGOSIOS SAVYBĖS. Česnakas gerina bendrą savijautą, širdies ir imuninę sistemą, padeda išlaikyti sveiką kraujo cirkuliaciją. Veiklioji sudedamoji dalis – alicinas galingas natūralus antibiotikas, kuris slopina žalingų bakterijų augimą ir dauginimąsi mūsų organizme. Dėl sieros ir jos junginių česnakas gerina kvėpavimo sistemos veiklą ir valo toksinus. Alicinas kartu su sieros junginiais mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.

Putinų tyrė su medumi

Peršalus, kosint, prakaitavimui skatinti ir virškinimui pagerinti A. Amšiejus siūlo vartoti putinų tyrę su medumi. „Puode su trupučiu vandens pakaitinkite uogas ir pertrinkite per sietą. Greitam ir trumpam vartojimui gautą tyrę sumaišykite lygiomis dalimis su medumi (1:1) ir vartokite 3–5 dienas, – išbandytu receptu dalijasi bitininkas. – Jei ruošiate ilgesniam laikui, tyrę pasterizuokite ant lėtos ugnies 70 °C temperatūroje, nuolat maišydami. Vartokite po 1–2 šaukštus tris kartus per dieną.“

NAUDINGOSIOS SAVYBĖS. Paprastojo putino vaisiuose yra cukraus, organinių rūgščių, apie 3 proc. rauginių medžiagų, vitamino C (50–75 mg/proc.), vitamino P (300–500 mg/proc.), karoteno, pektinų.

Alijošius su medumi

Po sunkių ligų organizmui stiprinti ir aterosklerozės sukeltai hipertonijai gydyti rekomenduojama vartoti smulkintų alijošiaus lapų ir medaus mišinį. Prieš ruošiant žaliavą savaitę augalo nelaistykite (bus didesnė sulčių koncentracija).

Nupjautus senesnius, trejų–ketverių metų, lapus 5–7 dienas palaikykite šaldytuve, tada nuplaukite virintu vandeniu, apdžiovinkite ir smulkiai supjaustykite arba susmulkinkite smulkintuvu. Lygiomis dalimis sumaišykite su medumi (1:1). Valgykite po šaukštą tris kartus per dieną, valandą prieš valgį. Patartina vartoti 2–3 savaites.

NAUDINGOSIOS SAVYBĖS. Sultinguose medėjančio alavijo, dažniau vadinamo alijošiumi, lapuose gausu glikozidų, organinių rūgščių, dervų, raugų, eterinio aliejaus, vitamino C, karoteno, makro- ir mikroelementų.

Laikant lapus šaldytuve, susidaro vadinamieji biogeniniai stimuliatoriai. Organizme jie stimuliuoja gyvybinius ir regeneracijos procesus, gerina medžiagų apykaitą, slopina uždegimus, padidina atsparumą ligoms, gydo žaizdas ir nudegimus, naudojami skrandžio, žarnyno, širdies bei odos ligoms gydyti.

 

Rūta ANTANAITIENĖ

Algirdo AMŠIEJAUS ir 123rf nuotr.

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis