Columbus +5,0 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 10 Geg 2025
Columbus +5,0 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 10 Geg 2025

Skrotelinis kopūstas – azijietiškas skonis

2023/07/08


Vilnietė Zahra šią daržovę užsiaugino daugiabučio balkone, kur užtenka vietos ir kitoms Daugeliui mažai girdėtas skrotelinis kopūstas vitaminais nenusileidžia kitoms daržovėms, salotose išskirtinis kiek pikantišku skoniu.

Užaugino atvirame balkone

„Dažnam žmogui norisi turėti savų lysvių prie namų, o gyvenant bute vienintelis sprendimas yra įsirengti mini daržą balkone, – tam ryžosi ir Zahra. – Man augalų priežiūra yra būdas pailsinti protą ir pabūti arčiau gamtos, o turėti valgomų augalų – papildoma nauda tiek sveikatai (valgomas įvairesnis maistas), tiek finansiškai. Šakelė krapų ar petražolių parduotuvėje kainuoja beveik eurą, taigi tikrai pasiteisino auginti pačiai, o ką jau kalbėti apie labiau egzotinius augalus.“

Zahra
Vilnietė Zahra atvirame balkone augina ir neįprastų rūšių daržoves.

Šį sezoną vilnietė balkone užsiaugino ne tik salotų, svogūnų, bet ir cukinijų, lapinių burokėlių, bazilikų, gelsvę, vaistinių ramunėlių arbatai, Korsikos mėtų, bręsta įdomesnių rūšių kopūstinės daržovės. O štai žemaūgiai pomidorai ir paprikos įkurdinti lodžijoje, kur auga šiltnamio sąlygomis.

Naujas atradimas – skrotelinis kopūstas ‘Tatsoi Green Coin’ (Brassica rapa, var. rosularis). Kitaip tariant – paprastojo bastučio skrotelinis porūšis. Sėklas vilnietė pirko olandiškas. Tai azijietiška lapinė daržovė, turtinga vitamino C ir kalcio. Tinka paįvairinti salotų mišinius.

Zahros teigimu, skrotelinis kopūstas auginamas gana lengvai, be jokių nesklandumų. Jai pavyko užauginti nedideliame vazone, atvirame balkone: „Priežiūra minimali – daržovėms skirta kompostinė žemė ir laistymas kaskart, kai pradeda vysti lapai.“

Šio augalo visos dalys valgomos – lapai, kotai, žiedai. Pastarieji itin kvapnūs, geltoni. Jauni, žali lapai skoniu vilnietei primena rūgštynes, tik rūgštelė vos vos juntama: „Aprašyme nurodyta, kad skonis primena špinatus, bet man labiau priminė būtent rūgštynes. Aliejuje pakepinti kotai įgauna riešutų skonį, o žiedai kiek aitroki, primena garstyčias.“

skroteliniai kopūstai
Skrotelinį kopūstą užaugino balkone.

Gardžios salotos

Salotoms labiau tinka jauni skrotelinio kopūsto lapeliai ir žiedai, o kotelius ir didesnius lapus geriau lengvai apkepti aliejuje. Galima naudoti sriuboms, tik reikėtų virti labai trumpai.

Zahra pasidalijo savo ruošiamų salotų su skroteliniu kopūstu receptu.

Reikės:

  • visų skrotelinio kopūsto dalių
  • vyšninių pomidoriukų
  • salotų lapų
  • jaunos cukinijos
  • agurko
  • paprikos
  • juodųjų sezamo sėklų
  • alyvuogių aliejaus
  • juodųjų pipirai ir druskos (pagal skonį)

Salotų lapus, skrotelinio kopūsto ‘Tatsoi Green Coin’ žiedus ir lapus suplėšykite, kad išliktų daugiau vitaminų, agurką ir pomidoriukus – supjaustykite. Keptuvėje pašildykite alyvuogių aliejų, suberkite sezamo sėklas, pjaustytas papriką ir cukiniją, kopūsto kotelius – ir trumpai apkepinkite. Viską sumaišykite, pagardinkite alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais.

kopūstų salotos
Salotos su skroteliniu kopūstu.

 

ZAHROS nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis