Columbus +8,1 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 20 Bal 2024
Columbus +8,1 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 20 Bal 2024

Suteikime duonai antrąjį kvėpavimą

2023/01/01


Šį kartą, mieli skaitytojai, visas mūsų dėmesys skiriamas duonai. Po švenčių jos dažnai lieka, bet praktiška šeimininkė stengiasi duonos neišmesti: iš jos pasidaro džiūvėsėlių ar užraugia girą. Ką reiškia duona, kiekvienam lietuviui nereikia ir aiškinti, o po šventinių pyragų laikas prisiminti tai, kas yra patikrinta ir niekada neatsibosta. Juk duona – mūsų gyvenimo simbolis, ir ji tikrai nusipelno pačios didžiausios pagarbos! Gal manote, kad apie duoną jau žinote viską? Norime jus nustebinti. Taigi, apie seną gerą duonutę šiek tiek naujai.

Duonos užkanda  

Reikės:

  • 250 g pastovėjusios duonos
  • 250 ml šilto sultinio
  • 125 ml vyno
  • 2 česnako skiltelių
  • ½-1 raudonosios paprikos ankščių
  • svogūno
  • saliero lapkočio
  • šviežių petražolių lapelių (nebūtinai)
  • 100 g riebesnės šoninės
  • 6 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų
  • maltos aitriosios paprikos
  1. Pastovėjusią duoną supjaustykite gabaliukais ir užpilkite šiltu sultiniu, sumaišytu su vynu. Indą su duona uždenkite ir kelioms valandoms, o dar geriau nakčiai, palikite pastovėti.
  2. Kai duona išsistovės, keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir jame pakepinkite sutrintą ar smulkiai supjaustytą česnaką, svogūną, griežinėliais supjaustytą saliero lapkotį, kebeliais supjaustytą papriką, šoninę.
  3. Išmirkusią duoną šiek tiek nuspauskite, sumaišykite su pakepintomis daržovėmis bei šonine. Viską pagardinkite druska, pipirais, paprikos milteliais, pabarstykite pjaustytais petražolių lapeliais ar kitokiais žalumynais ir 15–20 min. pašaukite į 180–200 °C karštumo orkaitę arba kepkite, kol duonos gabaliukai gražiai apskrus. Valgykite šiltą.

Skrudinta duona (bruschetta) su pupelių užtepu  

Reikės:

  • ilgojjo ar standartinio batono
  • 2-4 česnako skiltelių
  • stiklinės virtų ar konservuotų pupelių
  • svogūno
  • šaukštelio nutarkuotos citrinos žievelės
  • citrinos sulčių
  • alyvuogių aliejaus
  • smulkintų mėtų lapelių
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų
  • mėtų lapelių papuošimui
  1. Dalį virtų pupelių palikite papuošimui, o likusias sutrinkite.
  2. Svogūnus bei česnako skilteles susmulkinkite ir suberkite į keptuvę su įkaitusiu aliejumi.
  3. Pakepintas daržoves suverskite į pupelių masę. Taip pat sudėkite nutarkuotą citrinos žievelę, smulkintas mėtas, įpilkite citrinos sulčių, pagardinkite druska bei maltais pipirais ir viską gerai išmaišykite.
  4. Atvėsintą arba dar šiltą užtepą tepkite ant paskrudintų duonos riekelių. Ant viršaus užberkite paliktųjų pupelių, švelniai jas prispauskite, kad nenubyrėtų. Papuoškite mėtos lapeliu ir skanaukite.

Duoną paruoškite taip:

  1. Supjaustykite batoną maždaug 1 cm storio riekelėmis. Sudėkite į skardą ir pašaukite į 180 ºC temperatūros orkaitę. Kepkite, kol gražiai apskrus, maždaug 5 min.
  2. Įtrinkite šiltas duonos riekeles česnako skiltele, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais.

Apie bruschetta

Spėjama, kad šis užkandis atsirado Pietų Italijoje maždaug prieš 5 000 metų. Pavadinimas siejamas su italų kalbos žodžiu „bruscare“, kuris reiškia „kepti virš anglių“. Italijoje šis nesudėtingai pagaminamas patiekalas skirtas apetitui sužadinti ir patiekiamas prieš valgį. Skrudintos duonos riekelė įtrinama česnaku ir apšlakstoma alyvuogių aliejumi. Brusketoms ruošti labiausiai tinka šviesi arba tamsi itališka duona ar prancūziškasis batonas. Duoną patartina porą dienų palaikyti, kad šiek tiek apdžiūtų, tada paskrudinta ji bus traškesnė.

Toks užkandis valgomas vienas arba su įvairiausiais priedais: žaliomis ir keptomis daržovėmis, sūriu, saulėje džiovintų pomidorų arba alyvuogių užtepais, pesto padažu, krevetėmis, ančiuviais, vytintu kumpiu arba dešra.

Aromatingosios duonos riekelės, patiektos vienos ar su priedais, labai dera prie vyno.

Duonos vėrinėliai  

Reikės:

  • apie 20 didelių pievagrybių
  • 5 riekelių juodos duonos
  • 20 plonų juostelių rūkytos šoninės
  • svogūno
  • aliejaus kepimo grotelėms patepti
  • medinių iešmelių

Duonos riekeles supjaustykite į 4 dalis. Svogūną supjaustykite plonais griežinėliais. Pievagrybiams nupjaustykite kotelius ir kiekvieną kepurėlę apsukite šoninės juostele. Ant medinių iešmelių maukite pakaitomis po šoninėje įvyniotą pievagrybio kepurėlę, duonos gabaliuką ir svogūno griežinėlį. Orkaitės groteles patepkite aliejumi ir sudėkite sumautus iešmelius. Nepamirškite apačioje pastatyti kepimo skardos, į kurią varvės riebalų perteklius. Kepkite apie 20–25 min. 190–200 °C karštumo orkaitėje. Netradicinius grybų ir duonos šašlykus patiekite karštus.

Žuvis su duonos trupinių plutele  

Reikės:

  • 1 kg žuvies filė
  • 3 kiaušinių
  • 1/2 stiklinės pieno
  • stiklinės juodos ar baltos duonos trupinių
  • saujos saulėje džiovintų pomidorų
  • saujos tarkuoto fermentinio sūrio
  • po žiupsnelį džiovintų čiobrelių, petražolių, dašių, peletrūnų, bazilikų
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų
  1. Duonos trupinius suberkite į lėkštę ir sumaišykite su džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis, smulkintais džiovintais pomidorais, tarkuotu fermentiniu sūriu, kad susidarytų stambesni trupiniai.
  2. Kiaušinius išplakite su pienu, pagardinkite druska ir maltais pipirais.
  3. Žuvies filė merkite į kiaušinio ir pieno plakinį, paskui vieną pusę pavoliokite duonos trupiniuose ir dėkite į karščiui atsparų indą trupiniuota puse į viršų.
  4. Kepkite apie 40 min. 200 ºC karštumo orkaitėje.
  5. Žuvį su duonos trupinių plutele patiekite su keptomis bulvėmis ir svogūnais.

Žirnių ir duonos kukuliai  

Reikės:

  • 500 g džiovintų žirnių
  • 100 g sudžiūvusios juodos ar baltos duonos
  • 5 skiltelių česnako
  • 50 g maltų džiūvėsėlių
  • aliejaus kepti
  • keli žiupsneliai kmynų
  • maltos kalendros ar kitokių prieskonių
  • maltų juodųjų pipirų
  • druskos
  1. Iš vakaro atskiruose induose užpilkite šaltu vandeniu nuplautus žirnius ir sudžiūvusią duoną.
  2. Kitą dieną nesusigėrusį vandenį nupilkite nuo žirnių, duoną šiek tiek nuspauskite ir sukrėskite su žirniais į vieną indą. Dėkite česnakus (galime pridėti ir smulkintų svogūnų ar turimų žalumynų) ir susmulkinkite elektriniu trintuvu.
  3. Suberkite džiūvėsėlius, maltus pipirus, kalendrą, kmynus ir viską gerai išmaišykite.
  4. Iš gautos masės darykite nedidelius kukulius. Jei masė labai lips prie rankų, sudrėkinkite jas vandeniu ir tada formuokite kukulius.
  5. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame iš visų pusių apkepkite kukulius.
  6. Žirnių kukulius galite patiekti su baltuoju ar kitokiu aštresniu padažu bei šviežių daržovių salotomis.

Vištienos ir daržovių troškinys duonos kepaliuke  

Reikės:

  • duonos kepaliuko
  • vištienos krūtinėlės
  • 300 g pievagrybių ar kitokių grybų
  • paprikos
  • 1-2 morkų
  • 250 g konservuotų pomidorų savo sultyse
  • svogūno
  • 1/2 stiklinės grietinėlės
  • aliejaus kepti
  • 1–2 šaukštų sviesto
  • smulkintų žalumynų
  • druskos
  • maltų pipirų
  • kario
  1. Mėsą nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite vištieną, kol ji taps gražios auksinės spalvos. Vištieną paskaninkite prieskoniais.
  3. Susmulkinkite nuvalytus grybus, svogūną ir papriką.
  4. Atskirai pakepinkite griežinėliais ar kubeliais supjaustytas morkas, svogūnus su grybais. Supilkite konservuotus pomidorus ir pjaustytą papriką. Keptuvę uždenkite dangčiu ir daržoves su grybais 15 min. troškinkite ant silpnos ugnies.
  5. Troškinį suverskite į keptuvę su mėsa, supilkite grietinėlę, suberkite smulkintus žalumynus ir viską dar 5 min. patroškinkite uždengtame inde.
  6. Aštriu peiliu nupjaukite duonos kepaliuko viršų ir išgremžkite minkštimą.
  7. Sviestą ištirpykite, juo pašlakstykite duoninio „indo“ vidų, kad sviestas susigertų į sieneles, bei 10 min. pašaukite į 200 oC karštumo orkaitę.
  8. Ištraukę iš orkaitės atšviežintą tuščiavidurį duonos kepaliuką, pridėkite į jį vištienos bei daržovių troškinio ir patiekite į stalą.

Duonos ir obuolių pudingas  

Reikės:

  • 3 didesnių obuolių
  • indelio sutirštinto pieno
  • 3 kiaušinių
  • 150 ml šilto vandens
  • 50 g sviesto
  • šaukštelio malto cinamono
  • 4 stiklinių kubeliais pjaustytos ar didesniais gabaliukais susmulkintos baltos duonos arba pyrago
  • saujos razinų arba džiovintų slyvų
  1. Šiltame vandenyje ištirpinkite sviestą, jame išmaišykite sutirštintą pieną ir išplaktus kiaušinius.
  2. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais ir sumaišykite su cinamonu.
  3. Razinas užpilkite karštu vandeniu, kai išbrinks, nusunkite ir sumaišykite su obuoliais bei duonos gabalėliais.
  4. Viską suverskite į sviestu pateptą kepimo indą, užpilkite kiaušinių plakiniu ir maždaug 10 min. palikite pastovėti, kad skystis susigertų į duoną.
  5. Pudingą kepkite apie 40 min. 170–180 °C karštumo orkaitėje, kol paviršius gražiai apskrus.

Krutonai (skrebučiai) 

Krutonai (pran. croûton) – tai paprasčiausi pakepintos kvietinės ar ruginės duonos kubeliai, duonos skrebučiai, kuriais dažnai gardinami ar puošiami įvairūs patiekalai. Saujelę skrebučių galime berti į sriubą, ant salotų. 

Reikės:

  • 300 g duonos
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 0,5 šaukštelio džiovintų prieskoninių žolelių mišinio
  • skiltelės česnako (nebūtinai)
  • žiupsnelis druskos
  1. Duoną supjaustykite 1x2 cm dydžio kubeliais.
  2. Specialiu spaustuvu išspauskite česnaką. Į dubenį dėkite išspaustą česnaką, patrintas tarp pirštų prieskonines žoleles, įberkite druskos, įpilkite aliejaus ir viską sumaišykite.
  3. Į gautą padažą suberkite pjaustytą duoną, gerai išmaišykite, kad kubeliai pasidengtų aliejumi.
  4. Paruoštus duonos kubelius berkite ant kepimo skardą ir šaukite į vidutinio karštumo orkaitę. Kepkite apie 15–20 min., kas 8 min. pavartykite.

Prieskoniniai džiūvėsėliai  

Reikės:

  • 6 riekelių pastovėjusios duonos
  • šaukšto džiovintų petražolių lapelių
  • šaukštelio granuliuoto svogūno (arba namuose sudžiovinto)
  • 1/2 šaukštelio granuliuoto česnako (arba namuose sudžiovinto)
  • 1/4 šaukštelio džiovinto raudonėlio
  • 1/4 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  1. Duonos riekeles paskrudinkite skrudintuvėje arba orkaitėje.
  2. Riekeles sulaužykite į mažesnius gabalėlius, sudėkite į elektrinį smulkintuvą, suberkite prieskonius ir viską susmulkinkite iki trupinių.
  3. Gautus trupinius paskleiskite kepimo skardoje ir 5 min. pašaukite į 180 °C karštumo orkaitę.
  4. Skardą su trupiniais kelis kartus pakratykite, kad pastarieji kuo vienodžiau džiūtų ir dar 5 min. grąžinkite atgal į orkaitę.
  5. Trupinius atvėsinkite, suberkite į sandariai uždaromą indelį ir laikykite vėsioje, tamsioje vietoje. Taip prieskoninius trupinius galima išlaikyti iki mėnesio laiko.
  6. Tokiais džiūvėsėliais drąsiai galite gardinti pačius įvairiausius patiekalus, jų įmaišant, pabarstant ar pavoliojant tam tikrą gaminį juose. Prieskonius ar prieskonines žoleles galima pasirinkti ir savo nuožiūra – kuriuos labiau mėgstate.

Apie duoną...

• Šilta duona laikoma polietileno maišelyje greičiau pelija.

• Duoną verčiau laikykite ne duoninėje, o šaldytuve, įdėtą į popierinį maišelį.

• Neverta pirkti duonos daugiau, nei galite suvartoti per 2–3 dienas. Jei turite per daug duonos, dalį užšaldykite.

• Kuo duonos kepaliukas sunkesnis, tuo mažiau joje įvairiausių priedų.

• Jei norite patys išsikepti duonos, tešlai užminkyti geriau pilkite kietą vandenį – jis didina kvietinių miltų glitimą ir stabdo ruginės tešlos skystėjimą, tai yra, gerina duonos kokybę.

Senoliai tikėjo…

Apverstas duonos kepaliukas prišaukia nelaimę. Taip pat manyta, kad nevalia palikti iki galo nesuvalgytos duonos. Nuo stalo nukritęs duonos kepalas laikytas nelaimės ženklu, nes ant „jo velnias joja, todėl angelas verkia“, vadinasi, lauk barnių ar kitokių blogybių, mat pažeista tvarka.

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis

2024/04/20

Netikėta buvusio premjero Gedimino Kirkilo mirtis

Šeštadienio rytą namuose buvo rastas buvusio premjero Gedimino Kirkilo kūnas. Pasak Policijos departamento atstovo Ramūno Matonio, rastas kūnas be smurto žymių. Politikas ėjo 73-uosius metus.
2024/04/20

Tausojama žemė atsilygina gausesniu derliumi

Kėdainiai („Rinkos aikštė“). Lietuva užsimojo per artimiausius šešetą metų taikant neariamąsias žemės ūkio technologijas apdirbti 650 tūkstančių hektarų žemės. Kad galima būtų pasiekti tokį tikslą, teks įdėti nemaž...
2024/04/20

Lietuvos žemės ūkis turi turėti perspektyvią ateitį

Lietuvos ir visos Europos Sąjungos (ES) žemės ūkis susiduria su itin prasta situacija, o viena iš pagrindinių problemų, kurią girdžiu susitikimuose su savo šalies ūkininkų bendruomene, – smarkiai mažėjančios ūkininkų pajamos, g...
2024/04/20

7 finansiniai žmonių asmenybės tipai: pasitikrinkite, kuris esate jūs

Siekiant finansinės gerovės ir stabilumo, dažnai pamirštamas aspektas yra mūsų finansinis asmenybės tipas. Tai – pasikartojantis elgesys su pinigais ir požiūris į juos. Kokie yra 7 pagrindiniai finansiniai asmenybės tipai, kaip juos a...
2024/04/20

Kokybiška vištiena vertinama visame pasaulyje, kokia jos perspektyva Lietuvoje?

Šiuolaikinė visuomenė vis labiau rūpinasi savo sveikata, geresne savijauta vartodama maistingesnę, natūralesnę ir sveikatai palankesnę produkciją. Vištiena – ne išimtis, o pagaminta iš be antibiotikų užaugintų pau...
2024/04/20

Prasideda didysis tulpių žydėjimas VDU Botanikos sode Kaune

Nors orai šiluma nelepina, tačiau Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sodo didysis tulpių žydėjimas jau pasirengęs tikram spalvų sprogimui: trečiąją balandžio savaitę pradėjo masiškai skleistis Darvino hibridai, Fosterio, p...
2024/04/20

Prieš įstatymą lygūs visi – Plungės apylinkės teismas kunigui teisės vairuoti nesugrąžino

Plungės apylinkės teismas ketvirtadienį  netenkino neblaivaus vairavusio bei teises laikinai praradusio dvasininko prašymo grąžinti teisę vairuoti anksčiau laiko. Teismas kritiškai įvertino dvasininko poelgį dėl vairavimo i&scar...
2024/04/20

„Sodžiaus“ ūkininkės nenuobodžiauja – prasideda kelionių ir švenčių maratonas

Kupiškis („Kupiškėnų žinios“). Lietuvos ūkininkių draugijos Kupiškio rajono skyriaus „Sodžius“ moterys atėjus pavasariui vis aktyviau ima burtis ir judėti. Per pirmą renginį Kupiškio viešo...
2024/04/20

Pradedamas Šalčininkų pasienio kontrolės punkto reguliavimas

Kaip penktadienį pranešė Susisiekimo ministerija, pradedamas įgyvendinti krovininių transporto priemonių, važiuojančių į Baltarusiją per Šalčininkų Pasienio kontrolės punktą, eilių reguliavimas.