Labdaros ir paramos fondo „Maisto banko“ vadovas Simonas Gurevičius atskleidžia, dėl kokių priežasčių dažniausiai būna išmetamos morkos: „Penktadalis visų pasaulyje užauginamų morkų net nepasiekia mūsų stalų – dauguma jų išmetamos dar pirminiame gamybos etape. Dažniausiai morkos, kaip ir dauguma daržovių, utilizuojamos dėl netinkamos formos, per didelio ar per mažo dydžio. Taip pat nemažai morkų išmetama ir namų ūkiuose, spintelėse pamirštos morkos guli tol, kol jas vartoti tampa per vėlu. Iš viso net 29 proc. visų užaugintų morkų niekada netampa maistu, nors žemės, vandens resursai joms auginti jau būna sunaudoti, o pūdamos jos dar išskiria CO2 emisijas. Tai absurdiška problema, pagalvojus, kad kas penktas Lietuvos gyventojas skursta“, – sako S. Gurevičius.
„Maisto banko“ vadovas teigia, kad dalį maisto, tarp jų ir dešimtis tonų morkų „Maisto bankui“ pavyksta išsaugoti nuo išmetimo. „Kiek įstengiame, gelbėjame morkas iš ūkių ir prekybos centrų ir jas išdaliname nepasiturintiems, tačiau turime labai ribotas finansines galimybes. Kviečiu prisidėti prie maisto išsaugojimo ne tik finansiškai, „Maisto bankui“ skiriant 1,2 proc. GPM paramą, tačiau ir sąmoningiau vartojant. Vos keli nedideli žingsniai padės išsaugoti daugybę tonų maisto nuo išmetimo“, – sako S. Gurevičius.
Namų ūkiuose daug morkų ir kitų daržovių išmetama vien todėl, kad nežinoma, kaip jas tinkamai laikyti ar trūksta idėjų, ką pasigaminti. Skaitykite 5 naudingus patarimus, kurie padės neišmesti morkų.
1. Tinkamas laikymas
Svarbiausia morkas laikyti šaltai – šaldytuve arba rūsyje. Pašalinkite morkų lapus, įvyniokite neskustas, neplautas morkas į sausą popierinį rankšluostį ir uždarykite sandariame maisto laikymo indelyje arba maišelyje. Jį laikykite šalčiausioje šaldytuvo vietoje – taip morkos išsilaikys net 3–4 savaites.
Jeigu norite jau skustų, plautų morkų, geriausia jas laikyti šaldytuve pamerkus į indelį su šaltu vandeniu. Kas kelias dienas pakeiskite vandenį ir taip morkos išliks šviežios visą mėnesį.
2. Šaldymas
Jeigu matote, kad morkų turite per daug ir jų suvartoti laiku nepavyks, puiki išeitis – šaldymas. Nuskuskite, gerai nuplaukite ir sutarkuokite morkas. Jas norimomis porcijomis sudėkite į šaldymui skirtus maišelius ar indelius ir užšaldykite. Taip jos išsilaikys iki metų. Atšildykite šaldytuve ir suvartokite per 24 valandas.
3. Sutrynimas
Jeigu morkos jau praradusios formą, iš jų galima pagaminti trintą sriubą, košę ar džemą – taip niekas net neįtars, kad morkos ne pirmos jaunystės, tačiau skonis nuo to nebus prastesnis.
4. Planavimas
Dažniausiai morkos išmetamos jų prisipirkus per daug. Tačiau labai paprastai galima apskaičiuoti, kiek morkų reikia nusipirkti, kad nei vienos netektų išmesti. Vienam suaugusiam žmogui užtenka maždaug vienos morkos vienam patiekalui – susiplanuokite savaitės valgiaraštį ir sunaudokite tiek morkų, kiek nusipirkote.
5. Gaminimas
Morka – labai universali daržovė. Iš jos gaunasi puikios sriubos, salotos, garnyrai ir net desertai. Jei ieškote paprastų ir greitų receptų, apsilankykite svetainėje www.nesvaistom.lt/morkos
Partnerio turinys
„Maisto banko“ nuotraukos