Ant nosies – džiugus ir šventiškas Liepos 6-osios savaitgalis, per kurį norėsis būti kartu, lepintis ir lepinti. Ypatingas progas lietuvių namuose lydi ir ypatingesnis maistas, pastebi Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Artėjant šventėms dairomasi gurmaniškesnių ingredientų ir ieškoma išskirtinių receptų. Toli jų ieškoti ar išlaidauti nereikės – iš paprastų nebrangių produktų sukurkite šedevrus: ruoškite vasara kvepiančią lašišą, burnoje tirpstantį mėsainį ir įspūdį paliksiantį trispalvį desertą.
„Lietuviams Valstybės diena – svarbi šventė. Daugelis ją sutinka būryje žmonių, ruošdamiesi tradiciniam vakariniam Tautiškos giesmės giedojimui. Vasara leidžiama prie kepsninių, tad šventei artėjant gerokai išauga įprastų griliui tinkamų mėsų, žuvies, jūros gėrybių, jau marinuotų gaminių pardavimai. Matome, kad pirkėjai per šventes nori ant stalo padėti ir nekasdieniškų patiekalų – ieško įmantresnių užtepėlių, gurmaniškų mėsos gaminių, sūrių, pyragų. Šventiška nuotaika jau užsikrėtę ir mūsų konditeriai – specialiai šiai progai tortą papuošė geltona, žalia ir raudona spalvomis“, – atskleidžia G. Kitovė.
Ne paslaptis, kad visą vasarą bičiulių būryje vyksta savotiškos varžybos – kas nustebins kokiu nors nauju ir ilgam įsimenančiu patiekalu? „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška sako, kad Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo diena – puiki proga pasitelkus kelias gudrybes visiškai kasdieniškus produktus paversti tokiais skanumynais, kurie būtų verti atsidurti ir ant karalių stalo.
„Savaitgalį aidės ne tik himnas, bet ir susižavėjimo šūksniai jūsų maisto gamybos sugebėjimas. Tačiau nereikia baimintis, kad teks greituoju būdu pabaigti kulinarijos kursus. Pavyzdžiui, lašišą iškepti visai paprasta ir greita, ir ji puikiai tiks šiam savaitgaliui – juk lašiša vadinama vandenų karaliene. Jai dar daugiau žavesio suteiks sezoninės gėrybės – šviežios lietuviškos bulvės, prinokę pomidoriukai, kvapnūs krapai. Su minimaliomis pastangomis paliksite įspūdį“, – pasakoja E. Semaška.
Jūsų pasirinkimas – kiauliena? Čia irgi „Iki“ kulinarijos šefė kviečia išbandyti kai ką naujo – dėl plėšytos kiaulienos gurmanai visame pasaulyje pametę galvas, ir ją namuose paruošti nėra raketų mokslas. Tereikės kantrybės – o didžiąją dalį darbo už jus nuveiks grilis.
„Kaip ir praktiškai jokių konditerijos meno paslapčių nereikia žinoti gaminant želė desertą – jis gaivus, daugelio mėgstamas dar nuo vaikystės, ir jį labai lengva priderinti šventei su trijų spalvų želė“, – receptais dalijasi E. Semaška.
Vasariška lašiša ant grilio su česnakiniu sviestu
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės: 4 lašišos pjausnių, 2 citrinų, 12 šviežių bulvių, 20 vyšninių pomidorų, 20 juodųjų alyvuogių, alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, 100 g sviesto, 2 česnako skiltelių, 2 šaukštų šviežių smulkintų krapų.
Gaminame:
- Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje apie 15-20 minučių, tada supjaustykite per pusę ar ketvirčiais.
- Lašišos pjausnius apšlakstykite aliejumi ir citrinos sultimis, pagardinkite druska ir pipirais.
- Bulves lengvai patepkite aliejumi ir kepkite ant grotelių apie 10 minučių, kartais apverčiant, kad jos tolygiai apskrustų.
- Lašišą ant grotelių kepkite apie 4–5 minutes iš kiekvienos pusės.
- Pomidorus ir alyvuoges pakaitomis suverkite ant vandenyje pamirkytų medinių iešmelių ir kepkite ant grotelių apie 2 minutes.
- Kambario temperatūros sviestą sumaišykite su išspaustu česnaku ir krapais, pagardinkite druska, pipirais pagal skonį.
- Patiekite lašišą su bulvytėmis, pomidorų iešmeliais ir česnakiniu sviestu, apšlakstykite citrinos sultimis.
Mėsainiai su sultinga ir kvapnia plėšyta kiauliena
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 15 min. ruošti ir 6 val. kepti
Reikės: 1 kg šviežios kiaulienos mentės, 2 šaukštelių garstyčių, 2 šaukštelių cukraus, 2 šaukštelių juodųjų pipirų, 1 šaukštelio druskos, 1 šaukštelio česnako granulių, 1 šaukštelio rūkytos paprikos, 300 mililitrų vyno, alaus, vandens arba jautienos sultinio; BBQ padažo, mėsainių bandelių ir mėgstamų priedų – raudonųjų svogūnų, salotų lapų, kopūstų salotų ir pan.
Gaminame:
- Dubenyje sumaišykite cukrų, pipirus, druską, granuliuotą česnaką. Jei norite, galite įdėti ir kitų mėgstamų prieskonių – pavyzdžiui, rūkytos paprikos.
- Kiaulienos sprandinę nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir įtrinkite abi puses garstyčiomis. Tuomet – kruopščiai visą ją įtrinkite prieskonių mišiniu.
- Po kepsninės grotelėmis per vidurį padėkite aliuminio padėklą. Kepant kiaulienai, į jį nubėgs mėsos sultys. Į jį supilkite du puodelius jautienos sultinio. Prieskoniais įtrintą mėsą padėkite į kepsninės vidurį. Kepkite ant grotelių 2,5 valandos silpnoje kaitroje. Tuomet mėsą nuimkite nuo grotelių ir suvyniokite į aliuminio foliją. Tai neleis kiaulienai sudegti, ir mėsa suminkštės. Kepkite dar apie 1,5 valandos.
- Mėsą patikrinkite – jei ji lengvai plėšosi šakute, vadinasi, yra paruošta. Šakute suplėšykite į mažus „siūlus“ ir sumaišykite su mėgstamu BBQ padažu. Dėliokite mėsainius ir skanaukite!
Sluoksniuoti gaivūs trispalviai desertai
Porcijos: 4
Gaminimo laikas:
Reikės: po 1/2 pakelio želė miltelių – geltonos, žalios ir raudonos spalvų; 3×150 ml karšto vandens, 500 ml pieno, 2 šaukštų želatinos, 3 šaukštų cukraus pudros.
Gaminame:
- Ištirpinkite želė trijuose atskiruose dubenėliuose su 150 ml karšto vandens. Palikite atvėsti.
- Raudoną želė tolygiai supilkite į 4 aukštas stiklines. Laikykite šaldytuve, kol visiškai sustings. Likusias želė palikite kambario temperatūroje, kad jos nesustingtų per greitai.
- Pieną užvirkite su cukraus pudra, tada nuimkite nuo ugnies ir supilkite želatiną intensyviai maišydami, kad nesusidarytų gumulėlių ir želatina visiškai ištirptų. Mišinį palikite atvėsti.
- Keletą šaukštų pieno mišinio supilkite ant sustingusios raudonos želė. Desertus vėl padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Ir taip toliau iki pat stiklinių viršaus: pakaitomis sluoksniais sudėkite želė (pirma – žalią, tada raudoną) ir pieno mišinį, kiekvieną kartą atvėsindami atskirus sluoksnius (kitaip spalvos gali susilieti).
- Jei savo eilės laukianti želė ar pieno mišinys pernelyg sukietėtų, kelias sekundes pašildykite mikrobangų krosnelėje arba ant mažos ugnies, kol vėl suskystės. Tačiau nepamirškite, kad negalima užvirinti.
- Kai visi sluoksniai bus stiklinėse, desertus geriausia atšaldyti dar bent valandą. Prieš patiekiant, galite uždėti šaukštą plaktos grietinėlės, užberti uogų, pjaustytų vaisių. Skanaus!
"Fabula Rud Pedersen Group" informacija