Columbus +22,8 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 1 Geg 2025
Columbus +22,8 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 1 Geg 2025

Tik nelupkite baklažanų odelės!

2023/02/17


Baklažanų populiarumas tikriausiai greitai nenusileis pomidorams, agurkams ar moliūgams. Dažniausiai auginami pailgi, tamsiai violetiniai, bet tikri šių daržovių mėgėjai jau atrado įvairesnių veislių. Patyrę daigų augintojai atskleidžia ir daugiau paslapčių, pavyzdžiui, kodėl nereikia lupti, kaip panaikinti kartoką skonį, o svarbiausia – kaip užauginti šių vertingų daržovių.  

Veislės įvairėja

Egidijaus ir Gitanos Zujų iš Salininkų (Vilniaus m.) daigų ūkyje auga nemažai šių vertingų daržovių daigų. Gitana pasidžiaugė, kad kasmet veislių pasirinkimas Lietuvos sėklų parduotuvėse didėja. Kad spėtų subręsti, patariama auginti ankstyvų ir vidutinio ankstyvumo veislių baklažanus. Populiariausios stambesnius, ovalo ar plataus cilindro formos, tamsiai violetinius vaisius auginančios veislės. Pavyzdžiui, hibridai ‘Bonica H’, ‘Classic H’, ‘Agata H’, veislė ‘Black Beauty’. Tačiau yra veislių apvaliais (‘Ronde de Valence’), dryžuotais (‘Tsakoniki’) ar net baltais (‘Snowy F1’, ‘Clara H’) vaisiais. Galima rinktis ir smulkiavaisius (‘Golden Eggs’), o neturintiems daug vietos – net vazoninius (‘Ophelia F1’, ‘Patio Baby H’) baklažanus. Paprastai akcentuojama, kad hibridai augina daugiau ir vienodesnio dydžio vaisių.

Ko netoleruoja ir ką mėgsta

Augintojų pastebėjimu, baklažanai – gana kaprizinga daržovė: „Ji nemėgsta per didelio karščio (daugiau kaip 30 °C) ir staigaus atvėsimo (iki 15 °C). Tuomet vysta lapai, byra žiedai ir net vaisių užuomazgos. Jai reikia daug saulės (nemėgsta augti šešėlyje), bet dienos per trumpos (reikėtų 10–12 val.). Patinka dirvos purenimas, tačiau augalo šaknys paviršinės, todėl tai daryti reikia itin atsargiai. Baklažanai mėgsta drėgmę, bet vanduo turi būti šiltas ir neužsistovėti.“

G. Zujienės patirtimi, geriausia juos auginti šiltnamyje. O ankstyvos veislės, parinkus saulėtą vietą, šiltą vasarą derės ir lauke. Į pastovią vietą daigai sodinami jau gerokai įšilus. Jiems ypač svarbi ne tik oro, bet ir dirvos temperatūra, kuri sodinimo gylyje turėtų siekti ne mažiau 15 °C. Todėl į nešildomą šiltnamį ji pataria sodinti gegužės viduryje ar antroje pusėje, o lauke – birželio pradžioje. Nuo sėjos iki išsodinimo į nuolatinę vietą daigas auga 60–70 dienų. Pagal tai, kur ir kada sodinsime, galima pasiskaičiuoti sėjos laiką.

Baklažanų daigai Egidijaus ir Gitanos Zujų daigų ūkyje Salininkuose.

Kad augtų stiprūs

Sėklos sėjamos į 1 cm gylį. Tačiau, kad daigai sudygtų ir užaugtų stiprūs, G. Zujienė vardija tam tikras sąlygas: „Geriausiai dygsta 23–27 °C temperatūroje. Sudygsta per savaitę–pusantros. Pikavimo daigai nemėgsta, todėl geriau sėti į daigyklas ar atskirus vazonėlius. Geriausiai baklažanai auga 20–24 °C temperatūroje. Naktį ji šiek tiek sumažinama. Prieš persodinimą į nuolatinę vietą daigai būtinai turi būti grūdinami – keletui valandų per dieną išnešami į būsimas augimo sąlygas, laiką vis ilginant.“

Daigus augintojai sodina į purią, lengvą, derlingą žemę, pagerintą kompostu, perpuvusiu mėšlu, 50 cm atstumu vieną nuo kito. Geriau nesodinti netoli bulvių, nes ir šias daržoves labai mėgsta kolorado vabalai.

Augančius baklažanus G. Zujienė pataria genėti, paliekant tik 3–4 stipriausius stiebus. Taip pat svarbu retinti žiedų užuomazgas, pažastėlėje paliekant po 2–3 žiedus. Laistomi tik šiltu 20–24 °C vandeniu. Augančius krūmus būtina papildomai tręšti. Kad vaisiai greičiau subręstų, liepos pabaigoje nupjaunamos stiebų viršūnės.

Vertinga daržovė

„Baklažanai skinami tada, kai įgauna veislei būdingą spalvą, odelė būna gurgždanti ir blizgi, o perpjovus sėklos šviesios. Jeigu vaisiaus odelė praranda blizgesį, ima ruduoti, o sėklos patamsėja, toks vaisius jau pernokęs ir maistui netinkamas“, – pataria augintoja.

Pašnekovės žiniomis, baklažanuose gausu C ir B grupės vitaminų, pektinų, cukrų, mineralinių druskų, ypač kalio, kalcio, geležies, fosforo, mangano. Jie valgomi švieži, kepti, troškinti, įdaryti, konservuoti, rauginti. Juose mažai kalorijų – 100 gramų yra tik 24 kalorijos. Ruošiant lupti jų nereikia, nes po odele daugiausia susikaupusių vertingų medžiagų.

Kartais baklažanai nemėgstami dėl jaučiamo specifinio kartoko skonio. Tačiau 5 min. pamirkius sūdytame vandenyje ir perplovus, kartumas dingsta. Arba galima tiesiog apibarstyti druska ir po 20 min. nupilti susidariusį skystį, o baklažanus nusausinti.

 

 

Parengė „Rasų“ korespondentė Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ

Gitanos Zujienės nuotrauka

 

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis