Joninės neatsiejamos nuo laužų, linksmybių ir, žinoma, ant ugnies kepamo maisto. „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė pastebi, kad prasidėjus šiltajam metų sezonui, o ypač artėjant Joninėms, šviežios mėsos bei dešrelių paklausa prekybos tinklo parduotuvėse ženkliai išauga.
„Dešrainiai yra puikus pasirinkimas grilio vakarėliams ar tiesiog greitai ir sočiai vakarienei gamtoje. Mūsų pirkėjai vertina kokybę ir platų pasirinkimą, todėl nuolat stengiamės pasiūlyti tiek šviežių, tiek kitokių griliui skirtų dešrelių, kurios tinka tradiciniams ir netikėtiems receptams. Apskritai, prekybos tinklo „Iki“ parduotuvėse dominuoja lietuviška mėsa – ji sudaro net 95 proc. viso reguliaraus šviežios mėsos asortimento. O sveriamos šviežios mėsos skyriuje absoliučiai visa kiauliena, vištiena ir jautiena yra tik lietuviškos kilmės.“, – sako G. Kitovė.
A. Šimulynas (@andriushim) į dešrainius siūlo pažvelgti kitu kampu ir Joninių vakarėliui rinktis būtent šį patiekalą, kurį paruošti ypač paprasta, o gausus skirtingų dešrelių ir įvairių ingredientų pasirinkimas suteikia gausybę skonių derinimo galimybių.
„Dešrainis – tai daugiau nei tik dešrelė bandelėje. Tai puiki terpė eksperimentams ir kūrybiškumui. Šie receptai parodys, kaip lengvai ir greitai galima sukurti įspūdingą, skanią ir patogią šventinio stalo alternatyvą, kuri tikrai patiks visiems, ir leis jums mėgautis grilio magija be ilgo ir sudėtingo pasiruošimo“, – teigia A. Šimulynas.
Nors daugelis mano, kad dešrainis yra amerikietiškas išradimas, jo šaknys siekia Vokietiją ir Austriją. Frankfurto mėsininkai dar XV amžiuje gamino „frankfurteriais“ vadinamas dešreles, o šiame mieste neabejojama, kad būtent jos ir tapo šiuolaikinių dešrainių istorijos pradžia. Kita vertus, Viena su savo „wiener“ dešrelėmis taip pat pretenduoja į dešrainio gimtinės vardą.
Kaip ten bebūtų, tikroji dešrainių šlovės istorija prasidėjo, kai šios bandelės perplaukė Atlantą. XIX a. pabaigoje į JAV imigravę vokiečiai atsivežė ne tik svajones apie geresnį gyvenimą, bet ir savo gastronomines tradicijas, o kai kuriuose Niujorko rajonuose pasirodė pirmieji dešrainių vežimėliai. Greitas, pigus ir patogus užkandis tapo neatsiejama miesto gatvės gyvenimo dalimi, o amerikiečiai – tikrais dešrainių mėgėjais. Per metus JAV gyventojai suvalgo apie 20 milijardų dešrainių, o tai reiškia, kad vienas amerikietis vidutiniškai suvalgo apie 70 dešrainių per metus. Liepos 4-ąją, JAV Nepriklausomybės dieną, suvalgoma apie 150 milijonų dešrainių.
„Šiandien dešrainis – tai ne tik užkandis, tai kultūros fenomenas, gastronominis chameleonas, gebantis prisitaikyti prie bet kokio skonio. Nuo vegetariškų ir veganiškų iki molekulinės gastronomijos eksperimentų – dešrainis neišnyks, kol žmonėms reikės patogiai valgomos laimės porcijos tarp dviejų bandelių“, – įsitikinęs „Iki“ ambasadorius A. Šimulynas.
Tad štai trys jo siūlomi dešrainių receptai, kurie taps tikra Joninių stalo žvaigžde.
Reikės:
Gaminame:
Reikės:
Gaminame:
Reikės:
Gaminame:
„Fabula Rud Pedersen Group“ informacija