Kaunas +17,3 °C Dangus giedras
Penktadienis, 8 Rgp 2025
Kaunas +17,3 °C Dangus giedras
Penktadienis, 8 Rgp 2025

Trys A. Šimulyno dešrainių receptai Joninių vakarėliui: nustebinkite artimuosius netikėtomis klasikos interpretacijomis

2025/06/23


Jonių šventė neatsiejama nuo grilio patiekalų, o neabejotina grilio klasika – dešrainiai. Vis dėlto ir klasika gali stebinti naujais skoniais. Tuo įsitikinęs minias sekėjų užburiančiais patiekalais instagrame žavintis Andrius Šimulynas. Prekybos tinklo „Iki“ ambasadorius dalijasi išskirtiniais receptais, kurie tradicinius dešrainius pavers tikrais vasaros hitais. Šie trys receptai – puikus būdas nustebinti draugus ir artimuosius bei poilsiaujant gamtoje mėgautis gardžiu maistu.

Joninės neatsiejamos nuo laužų, linksmybių ir, žinoma, ant ugnies kepamo maisto. „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė pastebi, kad prasidėjus šiltajam metų sezonui, o ypač artėjant Joninėms, šviežios mėsos bei dešrelių paklausa prekybos tinklo parduotuvėse ženkliai išauga.

„Dešrainiai yra puikus pasirinkimas grilio vakarėliams ar tiesiog greitai ir sočiai vakarienei gamtoje. Mūsų pirkėjai vertina kokybę ir platų pasirinkimą, todėl nuolat stengiamės pasiūlyti tiek šviežių, tiek kitokių griliui skirtų dešrelių, kurios tinka tradiciniams ir netikėtiems receptams. Apskritai, prekybos tinklo „Iki“ parduotuvėse dominuoja lietuviška mėsa – ji sudaro net 95 proc. viso reguliaraus šviežios mėsos asortimento. O sveriamos šviežios mėsos skyriuje absoliučiai visa kiauliena, vištiena ir jautiena yra tik lietuviškos kilmės.“, – sako G. Kitovė.

A. Šimulynas (@andriushim) į dešrainius siūlo pažvelgti kitu kampu ir Joninių vakarėliui rinktis būtent šį patiekalą, kurį paruošti ypač paprasta, o gausus skirtingų dešrelių ir įvairių ingredientų pasirinkimas suteikia gausybę skonių derinimo galimybių. 

Andrius Simulynas

„Dešrainis – tai daugiau nei tik dešrelė bandelėje. Tai puiki terpė eksperimentams ir kūrybiškumui. Šie receptai parodys, kaip lengvai ir greitai galima sukurti įspūdingą, skanią ir patogią šventinio stalo alternatyvą, kuri tikrai patiks visiems, ir leis jums mėgautis grilio magija be ilgo ir sudėtingo pasiruošimo“, – teigia A. Šimulynas.

Kas iš tiesų sugalvojo dešrainius?

Nors daugelis mano, kad dešrainis yra amerikietiškas išradimas, jo šaknys siekia Vokietiją ir Austriją. Frankfurto mėsininkai dar XV amžiuje gamino „frankfurteriais“ vadinamas dešreles, o šiame mieste neabejojama, kad būtent jos ir tapo šiuolaikinių dešrainių istorijos pradžia. Kita vertus, Viena su savo „wiener“ dešrelėmis taip pat pretenduoja į dešrainio gimtinės vardą.

Kaip ten bebūtų, tikroji dešrainių šlovės istorija prasidėjo, kai šios bandelės perplaukė Atlantą. XIX a. pabaigoje į JAV imigravę vokiečiai atsivežė ne tik svajones apie geresnį gyvenimą, bet ir savo gastronomines tradicijas, o kai kuriuose Niujorko rajonuose pasirodė pirmieji dešrainių vežimėliai. Greitas, pigus ir patogus užkandis tapo neatsiejama miesto gatvės gyvenimo dalimi, o amerikiečiai – tikrais dešrainių mėgėjais. Per metus JAV gyventojai suvalgo apie 20 milijardų dešrainių, o tai reiškia, kad vienas amerikietis vidutiniškai suvalgo apie 70 dešrainių per metus. Liepos 4-ąją, JAV Nepriklausomybės dieną, suvalgoma apie 150 milijonų dešrainių.

„Šiandien dešrainis – tai ne tik užkandis, tai kultūros fenomenas, gastronominis chameleonas, gebantis prisitaikyti prie bet kokio skonio. Nuo vegetariškų ir veganiškų iki molekulinės gastronomijos eksperimentų – dešrainis neišnyks, kol žmonėms reikės patogiai valgomos laimės porcijos tarp dviejų bandelių“, – įsitikinęs „Iki“ ambasadorius A. Šimulynas.

Tad štai trys jo siūlomi dešrainių receptai, kurie taps tikra Joninių stalo žvaigžde.

desreles grilyje

1. Dešrainis su šonine, BBQ padažu ir traškučiais

Reikės:

  • Dešrelės
  • Plonai pjaustytos šoninės
  • BBQ padažo
  • Marinuotų agurkėlių (pjaustytų)
  • Svogūnų
  • Smulkintų traškučių (pvz., tortilijų ar bulvių)

Gaminame:

  1. Apvyniokite dešrelę šonine ir grilinkite, kol šoninė gražiai apskrus.
  2. Įkaitinkite bandelę.
  3. Įdėkite dešrelę į bandelę, užpilkite BBQ padažo.
  4. Užberkite agurkėlių, svogūnų ir traškučių.
  5. Patiekite iš karto – traškiai ir sultingai!

2. Aštrus dešrainis su įpjautomis dešrelėmis ir jalapenais

Reikės:

  • Dešrelės su įpjovimais (spiralė arba kelios įstrižos įpjovos)
  • Garstyčių
  • Pomidorų padažo
  • Žalių ir raudonų jalapenų (šviežių arba marinuotų)
  • Traškių svogūnų

Gaminame:

  1. Įpjaukite dešrelę ir apkepkite keptuvėje arba ant grilio, kad apskrustų ir atsivertų.
  2. Įkaitinkite bandelę.
  3. Įdėkite dešrelę į bandelę, užtepkite garstyčių ir pomidorų padažo.
  4. Užberkite jalapenų griežinėlių ir traškių svogūnų.
  5. Tobulas pasirinkimas mėgstantiems aštriau!

 3. Dešrainis su ištirpintu sūriu ir marinuotais svogūnais

Reikės:

  • Bandelės
  • Tarkuoto ar griežinėliais pjaustyto sūrio (pvz., „Cheddar“)
  • Dešrelės
  • Garstyčių
  • Pomidorų padažo
  • Marinuotų raudonų svogūnų

Gaminame:

  1. Ant pjautinės bandelės pusės uždėkite sūrį ir pašildykite ant griliaus, kol sūris išsilydys.
  2. Atskirai apkepkite dešrelę.
  3. Įdėkite dešrelę į bandelę su ištirpusiu sūriu.
  4. Užtepkite garstyčių ir pomidorų padažo.
  5. Pabaikite su marinuotais svogūnais – gaivus rūgštingumas subalansuos sūrumą!

 

„Fabula Rud Pedersen Group“ informacija

Dalintis
2025/08/08

Išimtiniai sprendimai nuo lietaus nukentėjusiems ūkininkams: lankstesni terminai

Dėl užsitęsusio gausaus lietaus dalis ūkininkų iki šiol negali pradėti javapjūtės ir laiku nušienauti ar tvarkyti pievų. Tai įvertinusi, Žemės ūkio ministerija priėmė sprendimus dėl įsipareigojimų lankstesnių įvykdymo terminų tose &s...
2025/08/08

Žemdirbius parklupdė lietus: laukia pagalbos

Lietuvoje pasėliai šią vasarą virto ežerais. Užuot džiaugęsi bręstančiu derliumi, žemdirbiai į savo laukus žvelgia su nerimu – javai ir rapsai skęsta vandenyje, traktoriai ir kombainai klimpsta, kai kuriuose laukuose galima plaukioti ...
2025/08/08

Prabudę Kamčiatkos ugnikalniai primena apie Didįjį išmirimą

Kamčiatkos pusiasalyje liepos pabaigoje įvykęs 8,8 balo žemės drebėjimas, jį lydėjęs cunamis ir vienu metu prabudę 7 ugnikalniai priminė, kad tokių reiškinių mes negalime nei nuspėti, nei suvaldyti. Žemės gelmės išliks aktyvios visad...
2025/08/08

Vokietijoje – nerimas dėl kebabų: dėl streikų gali kilti kainos, pritrūkti produkcijos

(AP-BNS). Vokiečiai apimti nerimo, kad jų mėgstamiausias gatvės maistas – kebabas pitoje, kurį Vokietijoje galima rasti gaminamą ant kiekvieno kampo – gali pabrangti, arba dar blogiau, kad šalyje gali imti trūkti kebabų apskritai.
2025/08/08

Benzino kaina Lietuvoje ketvirtą savaitę išlieka mažiausia tarp Baltijos šalių, o dyzelinas pigiausias Estijoje

Praėjusią savaitę Lietuvoje benzinas brango 0,4 procento, o dyzelino kaina sumažėjo 0,4 procento. Europos Sąjungos šalių vidutinė svertinė benzino kaina padidėjo 0,1 proc., o dyzelino – sumažėjo 0,4 procento. Palyginti su ES ša...
2025/08/08

Nuteistas bažnyčią apvogęs ir jos turtą sugadinęs vyras

Tauragės apylinkės teismo Šilutės rūmų nuosprendžiu R. R. nuteistas aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausme, atidedant jos vykdymą dvejiems metams. Vyras pripažintas kaltu dėl pinigų vagystės iš bažnyčioje esančios aukų dėžutė...
2025/08/08

Registrų centras: vidurvasarį NT sandorių rinka įkaito

Po palyginti vangios vasaros pradžios vidurvasarį šalies nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinka „įkaito“ – įregistruotų NT pirkimo-pardavimo sandorių skaičius buvo didžiausias šiais metais, o atskirų NT kategorijų ...
2025/08/08

Perdegimas, sėslumas ir specialistų trūkumas: kokios grėsmės mūsų sveikatai kyla šiandien?

Ilgėjant gyvenimo trukmei didžiausiu iššūkiu tampa mūsų noras išlaikyti gerą savijautą. Tačiau judėjimo stoka, sėdimas darbas, nesubalansuota mityba bei emocinis perdegimas – tai svarbūs rizikos veiksniai, dėl kurių pras...